Ние търсим източници на най-ниска цена, независимо дали става въпрос

...
Ние търсим източници на най-ниска цена, независимо дали става въпрос
Коментари Харесай

Енергийният министър: Ако вкараме газ на каквато и да е цена, затваряме болници и училища. И бизнеса

Ние търсим източници на най-ниска цена, без значение дали става въпрос за " Газпром " или за други източници. Това декларира министърът на енергетиката Росен Христов в изявление за.

„ Искам да кажа, че хората би трябвало да схванат, че газът на каквато и да е цена не ни оправя. Училищата ще би трябвало да затворят, лечебните заведения ще би трябвало да затворят, тъй като общините няма да имат пари в бюджета да платят толкоз висока цена, бизнесът ще би трябвало да затвори, тъй като не може да трансферира инфлацията на крайния консуматор “, акцентира министърът в изявлението. Христов разяснява, че най-евтин е газът от Азербайджан, следван като цена от този от " Газпром ".

Христов е безапелационен, че въпросът с газа не би трябвало да се политизира. " Газпром " не е единственият, с който работим и преговаряме. Но това е вид, който би трябвало да проучим. И в случай че е допустимо да получим газ на добра цена, би трябвало да го създадем. Имам поради, че имаме контракт, който изтича в края на годината, имаме количества, които би трябвало да вземем - в случай че не вземем, има уговорка, която е " вземи или заплати " (take or pay). Така че евентуално рискуваме да отидем на арбитраж. Наистина не разбирам политизирането на този въпрос, би трябвало да мислим по удобен метод “, декларира министърът.

Той си е сложил за цел да се подсигурят доставки на 130-150% от това, от което имаме потребност.

 

„ Ако някой от доставчиците няма техническа, политическа или каквато и да е причина за доставка на природен газ, ние би трябвало да можем да компенсираме дупката. Това е действителна диверсификация, а не просто сменянето на един снабдител с различен. Тоест, в случай че сменим " Газпром " с американски полутечен газ, това ни прави подвластни от LNG и от намирането на слотове по терминалите “, показва министър Росен Христов. Той изясни и за какво служебното държавно управление се е отказало от 6-те LNG-терминала.

„ Защото не успяхме да осигурим
слотове, а цялата договорка беше замислена по доста неверен метод. Обикновено би трябвало да се запазят слотове и по-късно да се изиска оферта. Като по този метод доставчиците на LNG дават по-добра оферта, тъй като знаят тъкмо по кое време би трябвало да доставят и какво количество “, декларира Христов.

Ако успеем да създадем всичко, което планирахме, и да осигурим газ от Турция и Гърция. И след обезпечаване на слотовете, да договорим постоянни доставки на LNG от производител, не от медиатори, а от компании като Cheniere, Sempra, European Totale Energie, Shell,Тогава можем да кажем, че сме диверсифицирали и можем да стоим надалеч от Русия, показва министърът.

 

Исторически, харесва ни или не, България е тясно обвързвана с Русия, декларира още Росен Христов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР