Ние следим ситуацията още от понеделник и това, че в

...
Ние следим ситуацията още от понеделник и това, че в
Коментари Харесай

Асоциация Родители“ за бомбените заплахи: Директорите нямат конкретни насоки и препоръки

" Ние следим обстановката още от понеделник и това, че сега има такива закани към учебните заведения, поражда терзание освен в родителите, а и в цялото общество. Това, което нас мощно ни тормози, е че не виждаме някаква доста навременна и успокоителна реакция от страна на институциите ".

Това съобщи Зорница Трифонова от асоциация " Родители " по Дарик радио.

По думите й, с цел да бъде обществото умерено, е належащо да се каже каква е действителната обстановка, какво подхващат институциите и какво може да направи всеки един, с цел да се усеща спокоен и сигурен в тази спешна обстановка.

Зорница Трифонова сподели още, че тематиките учебно заведение, деца и семейство остават на назад във времето, тъй като съгласно обществото те не са толкоз значими. Тя уточни, че в този момент, когато сигналите са в учебно заведение, още веднъж се приказва за изборите.

" Едва във вторник на обяд Министерството на образованието излезе с едно малко известие, че са в контакт с Министерство на вътрешните работи, с шефовете, и че се работи по въпроса. Оттогава няма нищо, което да е споделено и шефовете споделиха, че нямат съответна тенденция и рекомендация ", изясни още Зорница Трифонова.

По думите й педагозите реагират съответно, тъй като са минавали през разнообразни проекти за попречване на бедствия, " само че неприятното е, че няма от виновните някаква ясна наредба, няма задоволително информация към родителите и децата и това основава доста стрес и напрежение ".

Трифонова акцентира, че непрекъснатите евакуации поради закани за бомби в учебните заведения основават огромен стрес за децата, пристигнали от Украйна.

От началото на седмицата учебни заведения в цялата страна са обект на офанзиви с подправени сигнали за сложено взривно устройство. През последните дни десетки бяха евакуирани. Директорите работят по протокол, който изисква инспекция на постройките в такива случаи.

От асоциация " Родители " реагираха с терзание и рецензия към институциите:

" От Асоциация Родители сме мощно обезпокоени от протичащото се през последните два дни и вълната от сигнали за сложени взривни устройства на територията на десетки учебни заведения в цялата страна.

Това, което ни възмущава, е неналичието на навременна реакция от страна на институциите и даване на достоверна и надеждна информация за протичащото се. Медиите са единствените, които търсят и дават информация, а тя не всеки път е цялостна и от време на време водеща до всяване на боязън и суматоха. Задача на институциите е да потърсят опция да доближат до родителите, децата и учителите и да ги осведомят за подхванатите дейности и за проект за справяне със обстановката, както и да предoставят регулярно информация в целия интервал на рецесията.

Липсата на реакция в посока информиране на жителите основава чувство за неустановеност и липса на грижа към обществото и дава необятно поле за спекулации, подправена информация, злоупотреби.

Децата и родителите, както и цялото ни общество минаха през съществени рецесии през последните години. Войната в Украйна към момента е реалност и всеобщо разпространение на сигнали за бомби в учебни заведения от чужбина през мейли и обществени канали не може да се подмине неусетно и да не провокира паниката на всички, даже и сигналите да са подправени.

Това, което още повече ни тормози, е неналичието на ясни наставления за дейности при такива обстановки и фактът, че за следващ път учебните заведения бяха оставени сами да се оправят в условия на рецесия, без да получат навременна поддръжка от МОН.

За следващ път деца и родители стават жертва на неналичието на подготовка и съгласуваност сред институциите.

Ние от Асоциация Родители настояваме за:

 Ясни правила, насоки и наставления за деяние към управлението на учебните заведения при такива обстановки.
Запознаване на децата и родителите с този проект.
Периодична информация от институциите за протичащото се - къде се е случило и какво е подхванато.
Своевременно информиране на родителите на децата от съответните учебни заведения.
Психо-емоционална поддръжка към децата откакто се върнат в класните стаи.
Осигуряване на сигурна и безвредна учебна среда.
 

Ние сме подготвени да Ви подкрепим в намирането на най-хубавите решения, с цел да се обезпечи сигурността и спокойствието на децата, родителите и учебните екипи. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР