Ние ще спечелим толкова много, ще ви писне, ще се

...
Ние ще спечелим толкова много, ще ви писне, ще се
Коментари Харесай

Доктрината Тръмп: дръж се като слон в стъкларски магазин

" Ние ще спечелим толкоз доста, ще ви писне, ще се уморите да печелите... И аз ще кажа: " Съжалявам, само че ще продължим да печелим, да печелим, да печелим. "

- претендентът за президент Доналд Тръмп, май 2016

" Все още не сме отбелязали нито една победа. "

- Държавният секретар Рекс Тилърсън, 5 декември 2017

Ние губим, губим, губим.

Губим при Северна Корея, като се доближаваме до нуклеарна война. Губим при Русия и Китай, които безотговорно усилват мощта си. Губим в търговията, а вносът от Китай и Мексико доближава рекордно високи равнища. Губим с отдавнашните си съдружници, които ни осъждат. Губим с някогашния си консултант за националната сигурност, който в този момент е нарушител.

Аз споделям на президента Тръмп: " Много се уморих да изгубвам. Не желая повече да изгубвам ". А Тръмп споделя: " Съжалявам, само че ще продължаваме да губим. Сега ще изгубим и в Близкия изток ".

По-рано тази година Тръмп разгласи, че постигането на договорка в района " може би не е толкоз мъчно, колкото си мислеха хората през годините ". Ето какво сподели той за проекта на своята администрация единствено преди два месеца: " Искам да дам този късмет, преди въобще да стартира да мисля за пренасяне на посолството в Ерусалим ".

Дотук с опитите да дадем късмет на мира. Вчера той разгласи, че признава Ерусалим за столица на Израел и ще реалокира посолството на Съединени американски щати там. С това на процедура се призна за надвит по въпроса за мира в Близкия изток. Ядоса арабските съдружници и делегитимира Съединени американски щати като медиатор, трансформира така и така слабите очаквания за мирна договорка в фантазия.

Той освен разгласи, че мести посолството, само че смекчи и отдавнашния американски ангажимент към решението за две страни (поет от Джордж У. Буш през 2002 г.), като съобщи, че Съединените щати ще поддържат основаването на две страни, " в случай че (този вариант) бъде подсилен и от двете страни " в разногласието. Хвърляше погледи към камерите, ръкомахаше и звучеше блудкаво-сантиментално ( " отворете сърцата и мозъците си за вероятното и опциите " ), беше и неакуратен исторически.

Твърдеше, че Ерусалим бил столица на Израел " още " от независимостта му през май 1948. Всъщност става чак през декември 1949, когато Обединените народи се готвеха да слагат Ерусалим под интернационален надзор, а Давид Бен-Гурион не се подчини на интернационалната организация и разгласи Ерусалим за столица на Израел.

Мисля, че по принцип посолството ни би трябвало да е в Eрусалим. Но Тръмп можеше да употребява този ход като инструмент за реализиране на мир. Вместо това постъпи като слон в стъкларски магазин, съсипвайки нежното равновесие в региона. По създание това сносно обобщава

доктрината Тръмп: хвани се като слон в стъкларски магазин.

" Победите " във външната политика са неща, което Тръмп скапе (Парижкото съглашение, Транстихоокеанското сътрудничество) или е на път да скапе (иранската нуклеарна договорка, НАФТА). Влошиха се връзките с Англия, с континентална Европа и други страни, като се стартира от Мексико и се стигне до Австралия. Той форсира облагите в борбата против " Ислямска страна ", само че с цената на усилване на мощта на Русия и терористичната опасност по-скоро се децентрализира, а не се разсея.

Фотогалерия: Реакции след решението на Тръмп за Йерусалим >

И какво получаваме против това? Е, министерството на търговията заяви, че комерсиалният недостиг на Съединени американски щати през октомври се е повишил до най-високото си ниво от девет месеца. А министерството на финансите заяви, че в края на септември американският дълг към външни кредитори е достигнал 6.23 трилиона $, което е покачване спрямо 5.95 трилиона при встъпването на Тръмп в служба. Китай си върна позицията на максимален заемодател на Съединени американски щати.

И в Съединени американски щати " успехите " на Тръмп са все неща, които той скапе. Той саботира Обамакеър, прикани за отвод от програмата за децата имигранти DACA, понижи териториите на националните паркове и предпазени територии и анулира регулации.

Разрушаването е елементарно, само че основаването на нещо ново на Тръмп не му се получава.

Обещаните работни места към момента ги няма:

единствено 1900 нови работни места се появиха във въгледобива и 126 000 във заводи и фабрики - минимално количество на фона на общо 1.5-те милиона нови работни места, появили се при Тръмп (които са разследване от седемте години напредък на работните места). Тръмп се похвали с рекордните индикатори на фондовите пазари, само че по този начин беше и през последните четири години, похвали се и с рекордно високи от 15 години равнища на потребителското доверие, само че това е наклонност, почнала от 2011 година

Тилърсън, признавайки тази седмица пред американски дипломати, че " към момента не сме отбелязали нито една победа ", сподели, че ще разгласи през идващите седмици " бързи победи " - само че те са свързани с въпроси като ъпдейтване на айти системи и усъвършенстване на работата на министерството.

Съществените " победи " не престават да се изплъзват на държавното управление. Тръмп беше прав преди два месеца, когато сподели, че желае да даде късмет на мира, преди да реалокира посолството в Ерусалим. Сега той подвигна всичко във въздуха, като възнагради израелските хардлайнери и попари очакванията за мир. Никога ли не се уморява да губи? /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Президентът Тръмп (620)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР