Ние ще работим за налагане на санкции срещу екстремистки заселници

...
Ние ще работим за налагане на санкции срещу екстремистки заселници
Коментари Харесай

Дипломат №1 на ЕС иска санкции срещу екстремистите в Западния бряг

" Ние ще работим за налагане на наказания против екстремистки заселници на Западния бряг. Ще направя предложение до страните членки в това отношение “, сподели Борел на конференция след срещата на външните министри на Европейски Съюз, предават международните организации. Борел остро се опълчи както на насилственото разселване на цивилното население на линията Газа, по този начин и на израелската окупация на анклава.

Не е ясно какво тъкмо ще включват тези наказания. Служители в Европейски Съюз обаче показват пред " Ройтерс ", че по всяка възможност ще бъде издадена възбрана за пътешестване на територията на блока.

Борел сподели, че ще предложи специфична стратегия за наказания против Хамас - подкрепена от външните министри на Франция, Германия и Италия - само че Европейски Съюз също би трябвало да работи против насилието от страна на израелските заселници. Данните на Организация на обединените нации демонстрират, че ежедневните офанзиви на заселници са се нараснали повече от два пъти след нападението на Хамас и нападението на Израел против Газа.

Първият посланик на блока уточни, че е " угрижен " от решението на израелските управляващи за построяването на още 1700 жилищни единици в Източен Йерусалим. Европейски Съюз счита проектите за " противозаконни съгласно интернационалното право ", съобщи Борел.

По-рано този месец Съединени американски щати осведомиха Израел, че Вашингтон ще наложи визови забрани за израелски заселници, които вземат участие в принуждение против палестинските цивилни в окупирания Западен бряг.

Борел прикани за основаването на палестинска страна, с цел да се позволи спора в Близкия изток.

" Сигурността на Израел не може да бъде реализирана единствено с военни средства. Това изисква политическо споразумяване на спора ", добави той.

Дипломати предвиждат, че ще бъде мъчно да се реализира единогласие по въпроса, защото страни като Австрия, Чехия и Унгария са правилни съдружници на Израел. Някои обаче допускат, че решението на Съединени американски щати да наложат визови забрани на някои от израелските заселници може да насърчи страните от Европейски Съюз да подхващат сходни стъпки.

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР