Ние разчитаме да има едно стабилно управление в страната, за

...
Ние разчитаме да има едно стабилно управление в страната, за
Коментари Харесай

ДПС готови за диалог с всички партии

Ние разчитаме да има едно устойчиво ръководство в страната, с цел да има сигурност. Това съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ по време на консултациите при президента Румен Радев. От думите му стана ясно, че ДПС ще очаква от първия мандатоносител в лицето на ГЕРБ-СДС освен състав на кабинет, а и съответни политики. От придвижването се оповестиха срещу политика на ненавист, опълчване, разделяне и надменност, която съгласно тях ще е нездравословна както за българските жители, по този начин и за страната. 

Припомняме, че това са третите съвещания, които президентът организира с парламентарно показаните партии преди да влезе в процедурата по връчване на първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. Първата намира се организира на 26 октомври с ГЕРБ-СДС, а в понеделник и с представителите на " Продължаваме промяната ".

" За по-малко от две години българите гласоподаваха четири пъти за парламент. Общото сред тези избори е, че гласоподавателите не дадоха доверието си на нито една партия, която да може да ръководи сама. Но не дадоха опция и за лесни обединения. Въпреки това жителите чакат техните проблеми да не се отсрочват, а да бъдат решавани навреме, стабилно и дейно. А това надлежно значи и постоянно държавно управление, подкрепено от парламентарно болшинство, което да може да поеме политическата отговорност да ръководи в нелеки времена, което да предприеме решителни промени с дълготраен небосвод и за стопански напредък и за рационализация на страната ", сподели президентът Румен Радев първоначално на консултациите с Движение за права и свободи за сформиране на държавно управление. На срещата дойдоха председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Президентът изиска да чуе от Движение за права и свободи тяхната оценка за положението на разговора в границите на 48-ото Народно събрание и хода на договарянията за сформиране на държавно управление. Той попита и по какъв начин Движение за права и свободи вижда образуването и разпределението на политическата отговорност при едно евентуално експертно държавно управление. И още, какво считат за по-добро решение - удължаващ бюджет за 2022 година или базов бюджет, препоръчан от служебния кабинет, модернизирането на българската войска и отчетността на основния прокурор в правосъдната промяна. 

" Вашият метод към бюджета, това в този момент е противоречив въпрос. Знаете, че през вчерашния ден служебният кабинет внесе удължителният закон, с цел да се даде опция на постоянно формирано държавно управление с този бюджет, в извънредно значима за всички нас година, да отрази своите политики, цели и визии за промени ", сподели Радев.

По отношение на бюджета Карадайъ съобщи, че в случай че в този момент се внесе нов план без ясно болшинство, бюджетът ще се прави посредством избирателен популизъм. Според водача на Движение за права и свободи по този начин заложеният дълг от 15 милиарда лева може да се усили до 30-35 милиарда лева дълг на година. 

" Питам се в задачата каква е цената на дълга, доколко можем да си позволим този дълг и тези, които претендират да имаме този дълг - какво е тяхното виждане за връщането му. Според нас внуците на нашите внуци ще заплащат това, което сега го има - до 15 милиарда лева дълг на година. Трябва да отговорим отговорно към бюджета ", съобщи Мустафа Карадайъ. 

Лидерът на Движение за права и свободи приветства служебния кабинет за внесененото предложение за удължение на мерките, които са ориентирани към хората и бизнеса, с цел да може да продължи Бюджет 2022 през 2023 година, само че дружно с продължаването на бюджета, да продължи и поддръжката и към хората, и към бизнеса. 

" Правосъдна промяна като терминология и разбиране се употребява от доста политически сили, само че всички знаем, че на политическия терен ние от Движение за права и свободи изработихме концепция за промени на Конституцията и го представихме пред всички парламентарни групи пред 47-ото Народно събрание, с упованието да получим избрана поддръжка. Уви, една част от политическите представители избират да приказват, само че не и да работят. Ние избираме да вършим работа, в сравнение с да приказваме. За страдание, по този метод понятието " промяна " девалвира. Но при всички положения ние ще дадем своя принос за потребностите и измененията, които са нужни в това поле ", сподели водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. 

Според Карадайъ, има голям брой рецесии, които чакат своето решение. " Една част от тхя с всеки ден закъснение се задълбочават, само че с цел да има решение на всички тези рецесии, главната рецесия, която първа би трябвало да бъде преодоляна, това е политическата рецесия, а тя може да бъде преодоляна посредством разговор ", уточни Карадайъ. 

Накрая президентът попита дали Движение за права и свободи ще поддържат първия мандат и при какви условия.  " Диалог с предварителни условия, червени линии, розови линии, мъчно би създал какъвто и да е артикул. Диалог с разграничителни линии, учредени на реваншизма и омразата и опълчването мъчно ще създаде продект. Затова ние от Движение за права и свободи на напред във времето слагаме разговора. Засега сме на стадий диалози, еднообразно си приказваме с всички. Призивите ни към всички са идентични, само че предварителните условия значително минират полето диалозите да не могат да прераснат в разговор. Затова ние не слагаме предварителни условия ", отговори Мустафа Карадайъ.

Движение за права и свободи ще чакаме от първия мандатоносител освен състав на кабинет, а и съответни политики.  " Ако се предлага реваншизъм или контрареваншизъм, в случай че се предлага продължение на политиката на ненавист, опълчване, разделяне и надменност, ние такава политика не бихме подкрепили - съгласно нас тази политика е нездравословна и за българските жители, и за страната. ", уточни Карадайъ като посочи, че по този начин ще постъпят от Движение за права и свободи при първия, при втория и при третия мандат.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР