“Ние откриваме неща на Марс, които мъчително засилват нашия интерес,

...
“Ние откриваме неща на Марс, които мъчително засилват нашия интерес,
Коментари Харесай

Марсоходът на НАСА Кюриосити откри потенциален белег за наличието на живот на Марс

“Ние откриваме неща на Марс, които трудно ускоряват нашия интерес, само че в действителност имаме потребност от повече доказателства, с цел да кажем, че сме намерили живот ”, оповестява Пол Махафи, началник на прибора за химичен разбор “САМ ” на борда на “Кюриосити ”. “Затова преглеждаме какво друго може да е довело до следения въглероден отпечатък, в случай че това не е живот ”.

Засега обаче и различните небиологични пояснения не са задоволителни, с цел да изяснят цялостната картинка. Екипът се сплотява към изказванието, че новото изобретение фактически ускорява правдоподоподобността, че в миналото на Марс са вирели микроскопични живи организми.

“Авторите на изследването са основателно консервативни ”, декларира Марк Харисън, планетарен академик от Калифорнийския университет, който не е взел участие в това проучване, само че признава, че находката може да е симптом за античен живот. 

“Най-трудното нещо е да се отърсим от земецентризма, от пристрастията, които имаме и в действителност да вникнем в основите на химичните, физичните и естествените процеси на Марс ”, оповестява Дженифър Айгенброд, астробиолог от центъра Годард към НАСА и директен участник в изследването. Преди Айгенброд е била една от изследователките, намерили голям брой органични молекули в пробите от “Кюриосити ”. 

За научната общественост е общоизвестно, че живите организми са “мързеливи ” във връзка с въглеродните си желания. Въглеродният атом съществува в две устойчиви изотопни форми: “лек ” въглерод-12 и “тежък ” въглерод-13. “Тежкият ” въглерод има един неутрон допълнително, заради което образува молекули с по-здрави връзки. Поради тази причина животът на Земята има афинитет към “лекия ” въглерод, защото с него реакциите се реализират по-лесно. Ето за какво метанът, който се образува в оризищата по биологичен път, е богат на “лек ” въглерод, до момента в който този, формиран по небиологичен път от хидротермалните извори, се състои главно от “тежък ” въглерод.

Въглеродът, който е проучен от марсохода “Кюриосити ”, се оказва “лек ”. Защо? Учените се стремят да са оптимално открити към вероятностите и за тази цел преглеждат няколко сюжета. Единият е, че на Марс в действителност е имало живот. Но откривателите също по този начин преглеждат две други вероятни догатки, които включват небиологични пояснения. Според едното от тях “лекият ” въглерод е резултат от взаимоотношението сред ултравиолетовото излъчване и въгледвуокисния газ в марсианската атмосфера, като в хода на реакциите са се образували молекули, след това спуснали се към повърхността. Другото съставлява нечиста сделка, че в миналото Слънчевата система е минала през великански галактичен облак, богат на “лек ” въглерод.

“И трите сюжета могат да обяснят нашите данни ”, твърди Кристофър Хаус, академик от екипа на “Кюриосити ”. 

Най-сериозната причина, заради която откривателите се двоумят да заключат изрично, че са намерили доказателство за живот, е фактът, че организми, било то живи, било то фосилизирани, в никакъв случай не са били следени на Марс. Обсъжда се и хипотезата за разбъркан сюжети – микроби, живеещи надълбоко под марсианската повърхнина, са положили началото на обогатяването с “лек ” въглерод, само че процесът е завършен от ултравиолетовото излъчване. Възможно е ултравиолетовите лъчи да са разградили отделения в атмосферата метан с беологичен генезис, като в хода на тези реакции са се образували дъщерни артикули от вида на формалдехид, които са се уталожили на марсианската повърхнина.

Една от най-трудните задания при актуалното търсене на живот на Марс се състои в това, че до момента в който метан е бил откриван в атмосферата на Червената планета, той е бил в такова незначително количество, че не е имало как космическите мисии да изследват какви изотопи се намират в него. Но в случай че някой ден “Кюриосити ” се натъкне на сериозен източник на метан и се окаже, че този газ е богат от “лек ” въглерод, изцяло е допустимо той да е артикул на биосфера, оживяла на Марс до ден сегашен. 

Източници: НАСА, Сайънс

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР