Ние ограничихме износа на горива от България. Преди това имаше

...
Ние ограничихме износа на горива от България. Преди това имаше
Коментари Харесай

Правителството е ограничило „доста сериозно“ износа на гориво

Ние ограничихме износа на горива от България. Преди това имаше доста сериозен експорт на горива. Нямам точните числа, само че ограничаването на е много съществено. Това сподели вицепремиерът и министър на превоза Христо Алексиев в изявление за bTV, който разяснява понижението на цените на бензина и дизела в последния месец.

От началото на август, когато стартира работа служебното държавно управление, горивата са намалени с 40 ст. Факт е, че паднаха цените на борсата, само че дали си спомняте предходни години, дали цените падаха в България, когато падаха на борсата? Не, запазваше се същата или растеше ", сподели Алексиев.

Той беше безапелационен, че главната причина е не поевтиняването на петрола, който от над 110 $ за барел към този момент е приближава 80 $ за барел, а " взаимните старания и целенасочената работа на служебното държавно управление, дружно с браншовете и работодателите ".

И преди цените на тържищата падаха, само че на горивата – не. В България цените на горивата имат един явен растеж надолу. Бензинът А95 е тъкмо 40 ст. надолу ", похвали се служебният вицепремиер.
Компенсации за газа и две цени за тока
Алексиев сподели, че кабинетът ще внесе в първите дни на новото Народно заседание предложене за обезщетения за битовите консуматори на газ и топлоенергия, както и въвеждане на две цени за тока.ь

Трябва да има обезщетения за природния газ, само че при ясни механизми и при равнопоставеност. По отношение на битовите консуматори се получава, че едните заплащат 82 лв. за ел. сила, а тези на газ – доста повече. Искаме да изравним тези цени посредством обезщетенията, както и за топлоенергията ", сподели Алексиев.

Той разгласи, че се раработва механизъм за две цени за цената на тока. При ползване над 250 – 300 киловатчаса месечно, цената ще е 82 лв. за мегаватчас.

Който използва повече, ще заплаща повече. Нормално е по този начин да бъде. Така тези обезщетения ще бъдат фокусирани върху по-уязвимите, а не да се заплаща на калпак на всички. Ще го внесем идната седмица в Народно събрание ", сподели министърът.

Той също по този начин разгласи, че се приготвя смяна на механизма за отплата на бизнеса, на който сега му се покрива цялата сума над 250 лв. за мегхаватчас. 

Мислим да предложим малко по-справедлив механизъм във връзка с бизнеса. Ще има обезщетения, само че те ще са по-големи за този, който не употребява доста ел. сила в пиковите часове ", обясни той.
 Цената на газа
Алексиев се похвали, че през ноември следва още едно намаляване на цената на природния газ за бизнеса, откакто през октомври " Булгаргаз " предложи 34% по-ниска цена, а КЕВР я утвърди.

За два месеца служебното държавно управление реализира цялостна диверсификация на доста добра цена и ще се види по цените за ноември, които ще са под 200 лв. за мегаватчас. Предимно се дължи на нашите старания ", сподели вицепремиерът.

Според него това намаляване не се дължи на цените на интернационалните пазари, които към този момент са с над 60% под пиковите си равнища.

Постоянно се приказва, че цените са паднали поради интернационалните пазари. Но цените на интернационалните пазари не вървят надолу със същия тренд, с който ние успяхме да свалим цените в България ", безапелационен беше Алексиев.

" Това, което се случи, е резултат от целенасочени старания. Ние обявихме открити и транспарантни търгове за полутечен газ и там се явиха доста компании. Договорите ще бъдат подписани идната седмица. За месец ноември ще бъдат подписани контракти с две компании за доставка на доста положителни цени ", сподели още министърът.

По неговите думи по време на кабинета " Петков " са желани предложения по телефона и не са правени търгове и той дефинира тази процедура като " някак си необичайно ". Алексиев сподели също, че офертите тогава не са били получавани с посредничеството на Европейската комисия, както настояват Кирил Петков и Асен Василев.

Септември тръгнахме от 353 лв. за мегаватчас, а в този момент ще е под 200 лв.. Много дребна час от понижението се дължи на борсовата цена. Търговските отстъпки по отношение на борсовата цена на тези търгове беше доста по-ниска, в сравнение с предходните ", изясни Христо Алексиев.

Той сподели, че за декември следва отваряне на идващия търг, " и съм сигурен, че ще имаме сходна обстановка “.

А този месец ще отворим средносрочните предложения – за идната година. "

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР