Ние можем да бъдем в коалиция само с народа си,

...
Ние можем да бъдем в коалиция само с народа си,
Коментари Харесай

ГЕРБ сами си кроят раиран костюм

Ние можем да бъдем в коалиция единствено с народа си, и то дружно против ГЕРБ. Българска социалистическа партия не е за обмен.

Победата на идващите парламентарни избори минава през победа на локалните. Това е и повода да следим такива роднинско-икономически сраствания по места.

Човек с държанието на Антон Тодоров е рисков за националната ни сигурност.

Г-н Добрев, Българска социалистическа партия ли скрои шапката на Делян Добрев, както настояват от ГЕРБ? За какво ни приказва този скандал с изключение на за шуробаджанащината, която май е неизкоренима в България?

- Ако се върнем към Вашата терминология, ГЕРБ сами си кроят не шапка, а цялостен костюм, и то раиран. Не мога да се съглася с изказванието, че шуробаджанащината е неизкоренима. Ако приемем това, то тогава се помиряваме и с корупцията, тъй като те са директно свързани. ГЕРБ се крепят на сходни локални феодални мрежи като тази в Хасково. Всяко осветление на тези мрежи ни доближава по-бързо до края на тези порочни практики. Хората стартират да събират храброст и да желаят да приказват. Видяха, че Българска социалистическа партия няма да спести нищо и в наше лице виждат ясна опция на ръководството.

Преяде ли ГЕРБ с власт и какви ще са последствията? Мините започнаха да гърмят - "Суджукгейт ", "Кумгейт "... И в същото време си припомнихме едно време, което бяхме позабравили - лавинообразната поддръжка с заявления на партийни организации и "трудови колективи " за незаслужено оклеветения приятел...

- Последиците за ГЕРБ започнаха още при старта на ръководството им преди години. Много бързо сякаш забравихме абсурда с Искра Фидосова, хвана прахуляк и тефтерчето на Филип Златанов, да напомням ли Калинка Илиева от ДФЗ или Георги Харизанов от "Напоителни системи "... Румяна Желева, Ирена Коцева - всичко потъна. При издънка незабавно си мият ръцете с подаване на оставки и споделят: "Ние сме чисти! ". Така си отпътува Живко Мартинов, само че оставката му от Народното събрание прави ли тези тонове суджук да тежат по-малко или предприемачите се усещат по-малко рекетирани? Този метод към този момент не минава.

Друго нещо ми прави усещане. За първи път се следи, както сама казахте, "лавинообразна поддръжка " за човек от ГЕРБ. Такава поддръжка не получи даже Цецка Цачева на президентските избори. Явно Делян Добрев е безценен за партия ГЕРБ.

Как виждате европредседателството ни на фона на тези кавги и митинги на разнообразни класи, сектори и групи в обществото?

- Имам възприятието, че още занапред европредседателството се употребява като завеса, която ръководещите желаят да пуснат, с цел да скрият проблемите с фразата "Да не се изложим пред чужденците! ". Тази шестмесечна завеса обаче няма да успее да прикрие наслагваните към този момент съвсем девет години проблеми при ръководството на ГЕРБ. Казвам наслагвани, тъй като самите те към този момент повтарят управническите си стратегии и едни и същи цели.

Защо страната по този начин жестоко протяга ръка на предприятия от ВПК? Дали желае да ги даде на който би трябвало или пречат на някой различен, отвън България, с производството си и износа на продукцията?

- И ние желаеме отговори навръх тези въпроси, с една добавка - какво прави страната, с цел да отбрани служащите в тези предприятия. Българска социалистическа партия е единствената политическа мощ, която отиде при протестиращите, и нейните депутати ги одобриха и изслушаха техните опасения. Пак по наша самодейност в Народното събрание се състоя чуване на министъра на стопанската система. Ще продължим да търсим отговорите дружно с Вас и служащите на тези предприятия.

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов даде предписание на структурите да стартират подготовката за локалните избори през 2019-а? Но не е ли още доста рано? Дали за тях ще се готвят, или за други, по-скорошни?

- Този въпрос е директно обвързван с проблема "Кумгейт ". Победата на идващите парламентарни избори минава през победа на локалните. Това е и повода да следим такива роднинско-икономически сраствания по места. Структурите на ГЕРБ ги сплотяват само властта и парите. Силата на ГЕРБ е, че посредством локалната власт съумяват дейно да си обезпечат и националната. Ранната подготовка за локалните избори от страна на ГЕРБ е и комплимент за Българска социалистическа партия, това издава страха на съперника ни.

А Българска социалистическа партия готви ли се за избори? На предходните локални избори загубихте всичките си замъци. Смятате ли, че можете да си ги върнете?

- Подготовката за локалните избори стартира още с приключването на парламентарните. За разлика от други интервали, в които Българска социалистическа партия е била съпротива, този път вътршенопартийният живот не е спрял, в противен случай - има хъс, който е вследствие на успеха от президентските избори и доста положителните резултати на последните парламентарни. Определено считам, че с цялата сила в партията и с алтернативата, която опитваме да покажем, е допустимо да си върнем крепостите, както Вие се изразихте.

Има ли война сред разнообразни лобита в Българска социалистическа партия? Георги Гергов сподели, че колкото по-бързо си отиде Корнелия Нинова от лидерския пост, толкоз по-добре. Трябваше ли Българска социалистическа партия да влезе в коалиция с ГЕРБ?

- Винаги е имало. Невинаги обаче тя се е изнасяла пред аудитория. В Българска социалистическа партия постоянно е имало и ще има разнообразни отзиви, споделям Ви го като човек, който е бил в съпротива дълги години. Точно тези разнообразни отзиви и гласове са доказателство, че партията е жив организъм. Няма да спра да дублирам, че Българска социалистическа партия е демократична партия, всеки може да има и да изрича друго мнение. Колкото до коалиция с ГЕРБ, дано го кажа по този начин: на последните парламентарни избори за Българска социалистическа партия гласоподаваха близо милион български жители. Тези хора са застанали зад левицата с ясното схващане и религия, че Българска социалистическа партия е единствената опция против статуквото и ръководещите до този миг. Те са ни дали своят вот доверие и са ни дали опция посредством своите гласове да бъдем огромна и градивна съпротива на ГЕРБ. Да искаш Българска социалистическа партия да бъде сътрудник на същия този ГЕРБ, да му бъде патерица в ръководството - това е неприемливо. Българска социалистическа партия не е за обмен. Ние можем да бъдем в коалиция единствено с народа си, и то дружно против ГЕРБ.

Относно лидерския въпрос - в никакъв случай не съм приемал, че единствено един човек може да бъде проблем на Българска социалистическа партия, както и нито един човек не може да бъде решение за Българска социалистическа партия. Нека не забравяме, че след 10 години, в които Българска социалистическа партия не е печелила нито един избор, това се случи точно под управлението на Корнелия Нинова.

Как ще коментирате острото изявление на президента Румен Радев пред студентите в Софийския университет да не се помиряват с шайките, феодализма, корупцията, да изметат незнанието, както и апела му към Борисов да си озапти беквокалите? Щом ГЕРБ желаят борба с мен, ще я получат, сподели още той.

- Народът е споделил: "Внимавай какво си пожелаваш, тъй като може и да го получиш. " ГЕРБ прекалиха и получиха съответната реакция. Президентът Радев прояви задоволително самообладание и бих споделил даже примирение в името на държавността. Когато обаче не знаеш къде е границата, самият ти би трябвало да си подготвен да си носиш следствията. В тази връзка не разбирам изненадата на ръководещите.

Имаше ли сделка сред партиите в Народното събрание за избора на парламентарната квота на Висш съдебен съвет? Ваши съпартийци подшушват по коридорите, че персонално Вие сте водили договарянията.

- Ако имаше договаряния и в случай че аз ги водех, все си мисля, че Българска социалистическа партия щеше да има най-малко толкоз членове на Висш съдебен съвет, колкото ГЕРБ. Извън шегата: ние сме единствените, които предложиха по-голям брой претенденти и никой не отхвърли тяхната експертиза и честност. Факт е, че остана чувство за задкулисие, такова обаче няма. Съгласете се, че когато огромните се схващат, "изгарят " дребните и за тях не остава място, а както виждате, сходно нещо не се случи.

ГЕРБ даде заден ход за номинацията на Антон Тодоров за ръководител на Комисията по досиетата, откакто отново стана скандал в общественото пространство? Как си обяснявате предлагането на неговата кандидатура? С липса на фрагменти или с някаква друга цел?

- Антон Тодоров беше употребен като комфортно мюре за ГЕРБ. Гръмна абсурдът с Хасково и за похищение на вниманието незабавно пуснаха мюрето. С огромен интерес следях гастрола му из медиите и ненапълно разбирам Цветан Цветанов за какво искаше да се отърве небрежно от него, като го предложат за началник на Комисията по досиетата. Човек с държанието на Антон Тодоров е рисков за националната ни сигурност, неслучайно той сплоти против кандидатурата си хора с разнообразни възгледи и отляво, и отдясно. В последна сметка не може да се повери длъжността "пазител на историко-политическата съвест " на човек, който написа книгата "Шайка ", а по-късно става част от нея.

Кирил Добрев е роден на 18 април 1972 година в София. Син е на починалия вътрешен министър Николай Добрев. Завършил е "Хидрогеология " в Минно-геоложкия университет и "Финанси " в УНСС. От 2006 до 2014 година оглавява регионалната Софийска организация на Българска социалистическа партия. Семеен, с две деца. Народен представител в 40-ото, 41-вото, 42-рото, 43-ото и 44-ото Народно заседание. Но през май 2017-а напусна Народното събрание, защото беше определен за заместник-председател на Българска социалистическа партия, който се занимава с партийно-организационната работа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР