Ние живеем в потребителско общество и независимо дали го искаме

...
Ние живеем в потребителско общество и независимо дали го искаме
Коментари Харесай

5 смъртни гряха на съвременното общество

Ние живеем в потребителско общество и без значение дали го желаеме или не, играем по неговите правила, постоянно без да го осъзнаваме. Разбира се, си мислим, че животът е под надзор и всичко е наред, само че в действителност ли е по този начин?

В тази  публикация ще поговорим за пет гряха на актуалното общество. Бъдете почтени със себе си, признайте кой от греховете е станал част от живота ви …

Кредитни карти


Иван Петров получава 1000 лева на месец. Той има и няколко кредитни карти с общ дълг от 10 хиляди лева Петров заплаща повече 10 % от заплатата си на банките месечно за обслужване на заемите. Оказва се нещо като църковен десятък. Ако Петров  се покланяше на Златния телец, евентуално сходна обстановка би го устройвала. Той обаче се моли на други богове и добродушно ненавижда банките си, за месечно финансово изнудване. В същото време Петров не може да изплати заема и да спре да заплаща респект на лихварите. Първо, той е крепко закотвен за такава техника като „ минималното заплащане “: Ако желае да се откопчи от тази скица, ще би трябвало да живее на половината от заплатата си няколко месеца, което не може да си разреши. И второ: Има толкоз доста изкушения, толкоз доста неща, които може да придобие против пари… И по този начин на Петров не му остава друго, с изключение на да продължава година след година да храни банките, живеещи за сметка на безчет хора като него.

Интересен факт: Иван Петров от дълго време мечтае да има бизнес, с доходност от тридесет % годишно. Но попаднал един път в матрицата, това остава недостижима фантазия.

Автомобили


Петър Иванов обожава колите. Той използваше градския превоз, докато  спести за кола. Към този миг разполага с малко пари, постоянно би трябвало да икономисва за значими разноски, като празници или лекари. Но Иванов не може да си показа живота без колата си. Той би трябвало да вземе заем за автомобила, да заплати за в допълнение съоръжение, за ремонт и застраховка, да взема решение куп дребни проблеми с паркирането, с драскотини, със промяна на консумативи и с гаранционни поправки. Трябва да сменя гумите един път на всеки сезон и да се цялостни резервоара три пъти седмично. Петър по принцип не се оплаква. Всяка парична инжекция за колата е мощно стресираща. Ако деликатно пресметна цената на съкровището си, ще разбере, че приятеля му с четири колела гълтам една трета от заплатата и половината от свободното му време всеки месец. А напрежението от страха да не му я откраднат не може да се пресметна.

Но в случай че кажете на Иванов, че не е избрал кола съгласно равнището си, той въобще няма да ви изслуша.

Ненужни движимости  

Драган Драганов не е задоволително богат, с цел да купува евтини неща. По-точно, той въобще не е богат. Често дори  няма монети за чаша кафе от вендинг машината, под офиса. Но все пак непрестанно си купува движимости, които даже и състоятелните хора намират за скъпи. Кожено яке на цена от две заплати? Но за какво? Не съм задоволително богат, с цел да закупувам евтини неща. И също така Драган не схваща доста от размери и жанр и по тази причина наподобява все едно якето му е подарено. Лаптоп от най-новия модел? Отговорът е отново същия. Ще вземе заем при безумна рента, ще яде самун и сол в продължение на две години и ще се придвижва с рейсове, само че пък на рафта ще събира прахуляк хубав сребрист преносим компютър, тъй като към този момент има по-нови модели.

Въпросът е за какво не е по-скромен и не купува движимости, 10 пъти по-евтино? Вероятно е прекомерно ленив, с цел да прекара три часа, с цел да съпоставя цените и спецификациите, с цел да пресметна плюсовете и минусите на покупка. За него е по-лесно да каже „ Реших, закупувам “.

Недоволство

Георги Георгиев непрекъснато се оплаква на приятелите си, в случай че не е едно ще е друго. Кризата, шефът, ченгето, трафика, държавното управление, продавачите, минувачите, здравното обслужване, данъчните… Разбира се, живеем в свободна страна и Георги има право да недоволства против който и да е…  Но той занимава с проблемите и недоволството си други хора. Ако той одобри, че светът е неправдив и че единственият метод да се усъвършенства е да стартира със себе си, би икономисал на всички доста стрес. Но той избира да изразходва неизчерпаемата си сила не за креативна активност, а за обиди към хора, които съгласно него се държат погрешно.

Георги счита себе си за добре приспособен към живота човек: знае по какъв начин да скандализира и да държи на своето. Приятелите гледат към него с скука и скрито страдание.

Нежелание да се учи

Ина Малинова приключи учебно заведение и лицей. Не може да се пресметне какъв брой десетки хиляди часове е прекарала в прашни класни стаи, с напрежение слушаща мърморенето на учителите. Тя се гордее с дипломата си и в никакъв случай не пропуща опция да се похвали с гръмки думи къде е учила. В същото време Ина е прекомерно мързелива, с цел да поседи един ден и да се научи по какъв начин да работи обикновено с Word. Заради това изготвя документите три пъти по-дълго, в сравнение с би могла, също така ги прави доста неприятно. Тя не вижда в това проблем. Работодателя обаче я счита за некадърна и й заплащат половината, от колкото би и платил, в случай че усвои добре програмата.

Домързя я да усвои добре шофьорския си  курс. Затова Ина не усеща размерите на красивата си кола, паркира за 10 минути, вместо за няколко секунди и най-малко един път на шест месеца попада в нелепи произшествия.

Тя губи доста време за всяка домашна работа, а може да отдели пет минути време и да откри по-ефективно решение в Интернет. За страдание, с вземането на дипломата и отговорността за наложително учене, тя към този момент няма предпочитание сама да се развива. Ако осъзнае това и постави малко изпитание, ще спести доста време, нерви и пари.

Всяка аналогия със упоменатите лица е инцидентна, само че проблемите са същински, засягащи мнозина от нас. Защо тези обществени проблеми назоваваме грехове ли? Защото са пристрастености, пристрастености към неща, които по принцип не са нещо неприятно, само че в огромни количества водят до огромни проблеми. Стават циничен метод на живот и в последна сметка ни отдалечават от фантазиите и от това, което в действителност имаме потребност.

Още 5 смъртни гряха на актуалното общество

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР