„Ние живеем в планината, не по дърветата!“. Така чепеларци коментират

...
„Ние живеем в планината, не по дърветата!“. Така чепеларци коментират
Коментари Харесай

Чепеларци поискаха публично извинение от Мария Капон

„ Ние живеем в планината, не по дърветата! “. Така чепеларци разясняват с отвращение изказванията на депутатката от „ Изправи се! Мутри вън! “ Мария Капон, че в Чепеларе не знаят какво е ваксина.

„ Не желая да отивам в Чепеларе и там да не знаят какво е ваксина, тъй като никой не е отишъл и хората да умират като мухи и никой да не знае от какво, а всички знаем, че е от коронавирус. Не желая да вървя по селата и там никой в никакъв случай да не ги е питал желаят ли да бъдат имунизирани. Възрастни хора на 80 - 90 години да стоят затворени. И това са двете тематики, по които аз желая да работя “, съобщи във вторник, 13 април, в ефира на bTV Мария Капон.

От управата на Чепеларе пожелаха да се даде думата на обстоятелствата:

Към датата на изявлението на госпожа Капон, в което тя твърди, че в Чепеларе не знаят какво е ваксина, персоналните лекари, настоящи на територията на община Чепеларе, са сложили 461 ваксини против COVID-19. През 2020 година популацията на община Чепеларе е било 6897 души, по данни на работа ГРАО. От тях пълнолетни – 5993 души. Простата аритметика демонстрира, че все още против COVID-19 са имунизирани 7,69% от пълнолетното население на община Чепеларе – при междинни стойности за страната 8,24% (данните са от уебсайт statista.com с новост 11 април 2021 г.).

От месец декември 2020 година със заповед на министъра на опазването на здравето в гр. Чепеларе е оголен Временен имунизационен пункт, който обслужва цялата община – в това число и посетители на общината, които са се записали за имунизация онлайн. Доставени са задоволително ваксини, поръчките се движат с обикновено движение. На персоналните лекари в гр. Чепеларе РЗИ – Смолян доставя имунизациите на място.

Във връзка с изказването, че хората в Чепеларе „ умират като мухи “, формалната статистика на РЗИ Смолян подава данни за 21 смъртни случая от COVID-19 от началото на изключителното състояние (13 март 2020 г.).

По данни от работа ГРАО, изведени на база издадени смъртни актове в общината, в годината преди оповестяването на пандемията – 2019 година – са умряли 98 индивида, а през 2020 година – 109 индивида. Стойностите са в границите на нормалното, настояват специалистите от ГРАО към Община Чепеларе, което се удостоверява и от информацията на РЗИ – Смолян, съгласно която жертвите на COVID-19 в община Чепеларе са 21 от началото на епидемията до момента.

Във връзка с изказванията, че никой не знае от какво умират хората, че никой не ги е питал желаят ли ваксина и че „ хора на 80 – 90 години стоят затворени “:
Община Чепеларе беше първата община, в която със заповед на кмета беше натрапен вечерен час по отношение на изключителното състояние и подхванатите ограничения за възпрепятстване разпространяването на COVID-19. Това се случи на 16 март 2020 година – т.е. на първия работен ден след оповестяването на изключително състояние на територията на Република България.
От 16 март 2020 година до 15 май община Чепеларе действаше основан за противопоставяне на епидемията Кризисен щаб, който се събираше на регулярни срещи всяка седмица.
РЗИ – Смолян навреме подава информация за всеки пациент, умрял от COVID-19.
През м. март 2020 година по отношение на епидемията Община Чепеларе провежда нова обществена услуга в помощ на възрастни, трудноподвижни и самотно живеещи хора на територията на община Чепеларе, както и на лица, сложени под карантина на територията на общината. В рамките на услугата Общинската администрация откри телефонна линия, на която жителите могат да получават информация и да заявят доставка на храни и медикаменти. Освен за информация и поръчки, жителите могат да употребяват посочените номера и за подаване на сигнали по отношение на възможни нарушавания на въведените изключителни ограничения.

На 17.03.2021 година стартира и раздаването на топъл обяд по план BG05FMOP001-5.001-0218 3.1 „ Топъл обяд в изискванията на пандемията от COVID-19 в Община Чепеларе “ по Оперативна стратегия за храни и/или главно материално подкрепяне, финансирана от Фонд за европейско подкрепяне на най-нуждаещите се лица. В обсега на програмата, която ще продължи до 27.07.2021 година, попадат 328 лица най-вече измежду най-възрастните поданици на общината.
Храната се раздавана на пунктове в гр. Чепеларе, с. Богутево, с. Острица, с. Забърдо, с. Хвойна, с. Павелско, с. Малево и с. Орехово, като „ стоящите затворени “ възрастни хора си я взимат персонално, а при неспособност я получават в домовете си, показват от общинската администрация.
В периода на изключителното състояние Община Чепеларе водеше непрекъсната осведомителна акция, разпространявайки онлайн и на книжен притежател всяка изпратена от РЗИ – Смолян и Министерство на здравеопазването информация, касаеща пандемията от COVID-19 и епидемиологичната конюнктура в България. Освен това жителите на община Чепеларе разполагат с естествен за страната достъп до всеки информативен канал, присъщ за 21 век – печатни, ефирни и онлайн-медии.

Чепеларци разясняват изявлението на Капон, която също е с чепеларски корени, и се чудят дали пък причина за тези злепоставящи изказвания не е фактът, че обединението, в чийто състав е Мария Капон, на изборите на 4 април получи единствено 177 гласа от Чепеларе. Но, каквито и да са претекстовете ѝ, жителите на Чепеларе считат, че е редно депутатът да сервира обществено опрощение за думите си.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР