Ние живеем в лицемерно, страхливи и опортюнистично общество, и именно

...
Ние живеем в лицемерно, страхливи и опортюнистично общество, и именно
Коментари Харесай

Лев Гудков: Живеем в лицемерно и опортюнистично общество, 60% от младите руснаци подкрепят Путин и войната

Ние живеем в лицемерно, страхливи и опортюнистично общество, и точно това ние го демонстрираме. И когато ни кажат, че 86% имат вяра на Путин или утвърждават активността му (войната), получаваме декларативна поддръжка за Путин на думи. Това значи, че хората може би се замислят и даже лъжат социолозите. А те лъжат, приспособяват се, тормозят се, опасяват се. Този факт значи, че живеем в лицемерно, плахо и опортюнистично общество. Нали е разумно предположим това?

Това разяснява в изявление за Insider шефът на социологическата организация в Русия „ Левада-център “ Лев Гудков, разяснявайки данни от настоящо изследване публичните настройки на съветските жители в условия на война, която Русия води против Украйна.

По думите му хората обаче не желаят да одобряват този факт, само че и не са в положение да го създадат.

Възстановяването на тоталитарния режим, както споделих, възобновяване на репресивните институции е най-важният развой, който се случва. Но да се съгласиш с това значи да кажеш, че няма вероятност. Това е казусът. Затова е по-добре да кажете: „ Не ми казвайте нищо неприятно. Не желая да ги чувам тези ваши небивълици. Обществото е друго. Обществото мисли по метода, по който мисля аз ”. Защото другояче обстановката е безнадеждна.

Всъщност обстановката не е толкоз безнадеждна, само че все пак е много мрачна. Да приемеш това се изисква избрана храброст и надлежно да дадем отговор на себе си: какво да вършим в такава обстановка, когато страната ускорява репресиите и оказва напън върху нас.

Но казусът е, че имаме работа с човек, който се е научил да живее в репресивна страна от руско време. Готов е да се преструва, да се съгласява, да показва преданост. В същото време той не почита властта, презира я дори, само че счита, че в тази обстановка човек би трябвало някак да оцелее, да си гледа работата, да живее личния си живот и да не се занимава с политика (…) С други думи световното умозаключение е – ние живеем в лицемерно, цинично общество, чиято история е белязана от колосално принуждение, акцентира Гудков.

Според него съперниците и поддръжниците на войната в Украйна не са разграничени по възраст. По-скоро става дума за континуум.

Наистина, по-малко са младежите, които поддържат военните дейности и Путин, в сравнение с, да речем, хората в пенсионна и по-напреднала възраст. По принцип не най-младите показват протестни настроения, а група от хора, които са на възраст от 25 до 35 години. Това са хора с опит, с към този момент прочут запас и с по-голям небосвод от най-младите, преди малко напуснали учебно заведение или университет и които са много наивни в мисленето си. Тази категория, в случай че приказваме за възрастови разлики, е доста по-критична към всичко, което се случва, прави оценка всичко по-критично. Тя има вяра на Путин по-малко от всяка друга възрастова група. Това са хора, които много повече от останалите схващат пагубните последствия от сегашната политика. Но като цяло, в случай че приказваме за поддръжка за войната, то повече от 90 % от хората на 65 и повече години я поддържат, а измежду младежите - малко над 60%. Това е разлика, само че не и коренен раздор сред поколенията.

Но и още нещо значимо. Предишните фактори на диференциация към този момент не работят. Образованието не играе съвсем никаква роля - и даже противоположното, което ме кара да премислям доста неща. Хората с висше обучение са по-агресивни, те са идеологически ангажирани, поддържат това и изпитват сериозен комплекс, доста по-силна контузия от загубата на идеологията на една велика мощ, разяснява шефа на " Левада - Център " Лев Гудков.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР