Ние, хората, сме устроени така – да се радваме на

...
Ние, хората, сме устроени така – да се радваме на
Коментари Харесай

Разговор за живота: В последния си дъх да бъдеш лъч надежда

Ние, хората, сме устроени по този начин – да се радваме на живота и да скърбим от гибелта. Какво обаче в случай че и след гибелта има живот? Не, не приказвам за прераждания, Рай и Ад – това е друга тематика на диалог. Говоря за оня мирис вяра, оня лъч светлина, които можем да дарим даже на чужд. Говоря за донорството. Я от суеверия, я от боязън или поради нещо друго, то в никакъв случай не е тематика на диалог и размисъл, но…

Какъв е смисълът на донорството?

Смисълът е по едно и също време доста елементарен, само че и доста комплициран. Смисълът е един мъж да продължи да държи ръката на обичаната жена, един татко да прегърне още веднъж сина си. Смисълът е в дребните, само че по този начин огромни неща – в удара на сърцето, в глътката въздух, в проронената сълза, в първото пърпорене на клепачите след дълго време в мрачевина.

1016 българи чакат своята вяра

В навечерието на Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи /9 октомври/, у нас повече от 1000 души чакат своя късмет за нов живот. Към момента 1016 български жители живеят с вярата да получат орган, който да им разреши да водят естествен живот. Чакащи за присаждане на бъбрек са 899 души. От трансплантация на черен дроб се нуждаят 42 български жители, от сърце – 44 души. Белодробна трансплантация чакат 21 наши сънародници. От трансплантация на панкреас се нуждаят 9 души, а на тънки вътрешности – един човек.

Защо не приказваме повече за донорството

В една донорска обстановка вземат участие над 100 души - лекари и немедицински личен състав. В България има изключителни експерти. Имаме и нужната база. Но липсват донори. Това е най-големият проблем. Трябва да се приказва за донорството.

Според настоящото в България законодателство всяко лице над 18-годишна възраст може да бъде евентуален донор на органи, в случай че приживе документално не е изразило своето противоречие.

Лице под 18 години може да бъде донор на органи единствено с документално единодушие на своите родители, настойник или аставник.

Един донор може да избави 8 човешки живота посредством донорство на органи и да усъвършенства живота на до 100 души посредством донорство на тъкани.

От началото на тази година досега в България са осъществени 11 донорски обстановки след настъпила мозъчна гибел. Успешно осъществени са 43 трансплантации. За съпоставяне – за цялата 2020-а донорските обстановки след открита мозъчна гибел са 4. През 2020 година в Европа приблизително дневно в очакване на трансплантация са умирали 21 пациенти.

Тази година мотото на Европейския ден на органното донорство и трансплантацията е „ Просто кажи „ Да! “. Нека хората схванат, че подкрепяш донорството! “, като задачата е повече жители да получат информация за смисъла и смисъла на донорството и трансплантацията.

Нека не се опасяваме да бъдем живот за някой различен, даже и чужд

Нищо материално не може да вземем, когато си тръгваме от този свят. Това се отнася и за органите ни. Защо тогава да не бъдем живот за някой различен?

Веселка Иванова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР