Ние – организатори на фермерски пазари и изложения от различни

...
Ние – организатори на фермерски пазари и изложения от различни
Коментари Харесай

Обединение „Български фермерски пазари: Забраната на БАБХ застрашава поминъка ни

" Ние – уредници на фермерски пазари и изложби от разнообразни места в страната сме мощно обезпокоени от част от заповед на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ), с която се заплашва поминъкът на хиляди дребни родни производители, измежду които производители на месни и млечни артикули и яйца. Фермерските пазари и изложби се утвърдиха като устойчива процедура в редица райони на страната. Те имат значима икономическа и обществена функционалност и станаха част от публичния живот в редица български градове ", обявиха от Обединение „ Български фермерски пазари ", откакто преди дни БАБХ забрани организирането и провеждането на пазари за всички типове домашни животни и птици.

" Тези събития са значима, а в някои случаи и единствена опция за реализация на мнозина производители в страната. Разбираме, че и у нас има разпространяване на болести, рискови за животните, само че сме на мнение, че животинските артикули, които произлизат от публично регистрирани производители със прецизно следено произвеждане, са непозволено и неаргументирано сложени в обсега на текста на тази заповед, неограничена във времето. "

От обединяването изпратили писмо до шефа на БАБХ, министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на земеделието и храните Кирил Вътев и омбудсмана на Република България проф. доктор Диана Ковачева.

" Констатираме изключването на меда, пчелните и рибни артикули с към този момент първа промяна на заповедта от 14.11., в отговор на нашето писмо, само че считаме, че казусът на сериозната опасност от банкрут на родните дребни производители на всички останали артикули остава и то в навечерието на коледните пазари и изложби, които са извънредно значими за българските фермери.Вярваме, че необятната общност следва да бъде осведомена за следствията от този акт върху българските производители, които имат значима роля в развиването на българските райони. "


Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР