Нидерландското правителство обяви, че планира нови ограничения върху износа на

...
Нидерландското правителство обяви, че планира нови ограничения върху износа на
Коментари Харесай

Нидерландия прие плана на САЩ за чиповете и затяга износа към Китай

Нидерландското държавно управление разгласи, че възнамерява нови ограничавания върху износа на технологии за полупроводници за отбрана на националната сигурност. Така тя се причисли се към напъните на Съединени американски щати да лимитират износа на чипове за Китай.

Съобщението бележи първата съответна стъпка от страна на Нидерландия, която управляват главната технология за произвеждане на чипове, към приемане на правила, които желае Вашингтон и които могат да спрат китайската промишленост за произвеждане на чипове и да забавят нейния боен прогрес.

През октомври Съединени американски щати постановиха широкообхватни експортни ограничавания върху доставките на американски принадлежности за произвеждане на чипове в Китай. За да бъдат обаче рестриктивните мерки ефикасни, би трябвало други основни снабдители в Нидерландия и Япония, които създават основна технология за произвеждане на чипове, да се съгласят. Съюзническите страни водят договаряния по въпроса от месеци.

Холандският министър на търговията Лиесие Шрайнемахер разгласи решението в писмо до Народното събрание, като сподели, че рестриктивните мерки ще бъдат въведени преди лятото.

Писдмото ѝ не показва името на Китай, основен нидерландски търговски сътрудник, нито посочва ASML Holding NV, най-голямата софтуерна компания в Европа и главен снабдител на производителите на полупроводници, само че и двете ще бъдат наранени. Той прецизира, че една технология, която ще бъде наранена, е литографската система DUV, втората най-модерна машина, която ASML продава на производителите на компютърни чипове.

 Войната на чиповете: Съединени американски щати стягат примката към Китай със договорка с Япония и Нидерландия Войната на чиповете: Съединени американски щати стягат примката към Китай със договорка с Япония и Нидерландия

" Тъй като Нидерландия счита за належащо от съображения за национална сигурност тази технология да бъде подложена на контрол с най-голяма скорост, кабинетът ще вкара народен надзорен лист ", се споделя в писмото.

Представител на Белия дом не отговори незабавно на искане за коментар. ASML съобщи в отговор, че чака да би трябвало да кандидатства за лицензи за експорт на най-модерния сегмент измежду своите DUV машини, само че това няма да повлияе на финансовите насоки за 2023 година
ASML господства на пазара за литографски системи, машини за милиони долари, които употребяват мощни лазери, с цел да основат дребната скица на компютърни чипове.

Компанията чака продажбите в Китай да останат съвсем непроменени на 2.2 милиарда евро през 2023 година - а това допуска релативно стесняване, защото компанията чака общите продажби да набъбнат с 25%. Основни клиенти на ASML като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co и Intel Corp са ангажирани с разширение на потенциала.
ASML в никакъв случай не е продавала своите най-модерни машини EUV на клиенти в Китай, а по-голямата част от неговите продажби на DUV в Китай отиват на относително по-малко напреднали производители на чипове. Най-големите ѝ южнокорейски клиенти, Samsung и SK Hynix, имат забележителен индустриален потенциал в Китай.

 " Китай не го е грижа за чиповете ни ": тайвански софтуерен гуру назова войната неизбежна

Нидерландското известие оставя съществени въпроси без отговор, в това число дали ASML ще може да обслужва DUV машини на стойност над 8 милиарда евро, които е продала на клиенти в Китай от 2014 година насам. Шрайнемахер сподели, че държавното управление е взело решение за ограничения " колкото е допустимо деликатно и точно... с цел да избегне излишно спиране на веригите за стойност ". " Важните компании би трябвало да знаят пред какво са изправени и да имат време да се приспособят към новите правила ", написа тя.

Очаква се Япония да разгласява актуализация на своите политики за експорт на съоръжение за чипове още тази седмица, споделиха източници. " От съображения за национална сигурност ние непрестанно преразглеждаме разпоредбите за експорт, само че това не значи, че сме решили нещо на този стадий ", сподели японският министър на стопанската система, търговията и индустрията Ясутоши Нишимура в Народното събрание, запитан за вероятни ограничавания.

 Завръщането на Япония. Как Токио още веднъж става основен състезател Завръщането на Япония. Как Токио още веднъж става основен състезател

Служител на министерството, участващ в контрола на износа, сподели на Ройтерс, че няма проект за оповестяване на промени в четвъртък или петък. Служителят, който приказва при изискване за анонимност, не беше акредитиран да приказва с медиите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР