Нидерландски компании проявяват интерес към инвестиции в земеделския отрасъл у

...
Нидерландски компании проявяват интерес към инвестиции в земеделския отрасъл у
Коментари Харесай

Нидерландски компании искат да инвестират в земеделието у нас

Нидерландски компании демонстрират интерес към вложения в земеделския бранш у нас. Това стана ясно по време на присъединяване на заместник-министъра на земеделието, храните и горите Георги Събев в уебинар за българските браншове „ Плодове “ и „ Зеленчуци “. Форумът се провежда от посолството на Кралство Нидерландия в Република България, в полемиката се включи и посланикът на Нидерландия в страната ни Н. Пр. Симон ван дер Бург.

„ За нас опциите за партньорство с нидерландския бизнес са от значимо значение и ние сме отворени към диалози за развиването му. Страната ни създава висококачествени артикули, както в секторите на плодовете и зеленчуците, по този начин и храни, и вино, в които е най-добре заинтригуваните да се уверят на място” добави още Събев.

Заместник-министърът показа подробна информация за настоящото развиване на секторите „ Плодове “ и „ Зеленчуци “, като разяснява, че те са основни за напредъка на целия бранш „ Земеделие “.

Общата повърхност на овощните типове нараства в интервала 2007-2017 година, с помощта на последователното нарастване на нови насаждения, като през 2020 година реколтираната повърхност е 41 385 ха. Общото произвеждане на плодове през 2020 година е 202 579 тона, като максимален дял в реколтата имат сливи, джанки, череши и ябълки.

Площта, употребена за зеленчукопроизводство за интервала 2014-2018 година, демонстрира трайно нарастване – съвсем три пъти: от 34 000 ха на 119 000 ха, заяви аграрният заместник-министър. И посочи, че поради изключване на нахут, леща, зрели бобови растения от групата на зеленчуците, площите през предходната година са се свили осезаемо. Общото произвеждане на всички зеленчуци през предходната година е 651,6 хиляди тона.

Във връзка със зеленчукопроизводството, заместник-министър Събев уточни, че то дава опция и благоприятни условия за по-малки фамилни ферми, които нямат задоволително средства и земя, с цел да получат добра възвръщаемост и доходност на единица повърхност, което през последните години спомогна за възобновяване на интереса към това произвеждане.

В интервала 2023-2027 година поддръжката за директни заплащания ще продължи посредством осъществяването на Стратегическия проект на ОСП, заяви заместник-министър Събев. Той добави, че интервенциите, които заместват до момента прилаганите схеми, са създадени в сходство с целите и потребностите от финансиране на обособените браншове в селското стопанство, избрани въз основата на направения SWOT разбор.

Заместник-министърът сподели още, че българските производители на плодове и зеленчуци ще продължат да бъдат приоритет в бъдещата ОСП. Планира се и осъществяване на намеса, която има за цел подкрепяне на най-малките производители на плодове и зеленчуци, ситуирани в планинските региони.

„ Благоприятните климатични условия в страната, биоразнообразието, съществуващите обичаи и конкурентните преимущества в производството, съчетани с опцията за поддръжка от Европейски Съюз и страната, вършат секторите перспективни за вложения “, заключи в умозаключение Събев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР