Нидерландия възнамеряват да затвори най-голямото находище на природен газ в

...
Нидерландия възнамеряват да затвори най-голямото находище на природен газ в
Коментари Харесай

Нидерландия затваря най-голямото газовото находище в Европа

Нидерландия имат намерение да затвори най-голямото находище на природен газ в Европа в Гронинген (Groningen) тази година. Властите на страната считат, че по-нататъшната му употреба е рискова, сподели министърът на минното дело Ханс Вайлбриф в изявление за Financial Times.

Министърът чака да затвори оборудването преди 1 октомври, само че окончателното решение зависи от това дали ще има дефицит на газ в Европа след актуалната зима. Ако е належащо, полето ще остане отворено за употреба до октомври 2024 година, сподели Вайлбриф в изявлението, представено от finmarket.ru.
 Огромното газово находище, което Европа не може да употребява
Огромното газово находище, което Европа не може да употребява

Къде се намира и каква е повода?

Според министъра сега се експлоатира единствено дребна част от потенциала на Гронинген. Той изключи опцията за увеличение на добива на находището.

" Няма да разширяваме производството от съображения за сигурност. Това е безусловно неосъществимо от политическа позиция. Аз обаче също не имам намерение да върша това, защото увеличението на производството усилва вероятността от трусове, за които не желая да нося отговорност ", уточни Вайлбриф.

От 80-те години в региона на находището Гронинген се записват до 100 труса годишно, чиято оптималната мощ е била 3,6 бала, отбелязва деловото издание.

На фона на дефицита на газ, с който Европа се сблъска предходната година поради обстановката в Украйна, холандските управляващи отложиха проектите за затваряне на Гронинген, само че понижиха производството на находището до допустимо най-ниското равнище - 2,8 милиарда кубически метра годишно.

Увеличаването на производството на газ до над 5 милиарда кубични метра годишно ще усили риска от сеизмична интензивност в района, сподели министърът.

Находището, намерено през 1963 година, създава над 50 милиарда кубически метра годишно в своя пик.
 Нидерландия и Германия стартират взаимно създаване на морско газово находище
Нидерландия и Германия стартират взаимно създаване на морско газово находище

Нидерландските управляващи към този момент са издали нужните разрешителни

Нидерландия и Европа като цяло са обезпечили задоволително доставки на газ, в това число от Съединени американски щати, Норвегия и Катар, сподели Вийлбриф. Освен това меката зима разрешава на страните от района да запазят огромни ресурси от газ в складове. В допълнение, Нидерландия през 2022 година понижи потреблението на газ с 22% спрямо миналата година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР