Нидерландия обяви в петък, че следващите парламентарни избори, на които

...
Нидерландия обяви в петък, че следващите парламентарни избори, на които
Коментари Харесай

Ерата на Марк Рюте приключва, но въпросът с миграцията остава

Нидерландия разгласи в петък, че идващите парламентарни избори, на които би трябвало да бъде определен наследникът на премиера Марк Рюте, ще се произведат на 22 ноември. Изборите станаха неизбежни след разпадането на четворната ръководеща коалиция на Рюте заради непреодолими разлики по нидерландската политика за даване на леговище, написа Българска телеграфна агенция.

Лидерът на дясната Народна партия за независимост и народна власт (НПСД) сервира изненада като разгласи, че ще напусне дефинитивно политиката след 17 години като партиен водач и 13 години отпред на страната, станал най-дълго управлявалия министър председател в историята на Нидерландия.

Изборите ще бъдат следени с изключително внимание в цяла Европа, отбелязва Франс прес, тъй като умелият Рюте направи по този начин, че Нидерландия – пета по величина стопанска система в еврозоната, да " играе в първа лига ". Стълб на европейската политика, самият Рюте играе водеща роля по въпроси, вариращи от спасяването на еврозоната, където пестеливостта му постоянно го опълчва на страните от Южна Европа, до войната в Украйна.

Сега обаче, откакто през годините си завоюва прозвището Тефлоновия Марк, тъй като макар свадите и политическите рецесии съумяваше да бъде " сървайвър " и трусовете не унищожиха репутацията му, 56-годишният политик разгласи, че е време " да съобщи щафетата ".

Трябва да се означи, че четвъртата коалиция на Рюте, встъпила в служба след рекордните 217 дни на договаряния, падна ненапълно предизвестено, защото министър председателят предложи ограничения, свързани с приемането на търсещи леговище чужденци, давайки си сметка, че две от четирите партии в кабинета няма да ги одобряват.

НПСД на Рюте, която ще се стреми към победа на вота през ноември, към този момент не е оповестила кой се обрисува като негов правоприемник. Изглежда родената в Турция министърка на правораздаването Дилан Йешилгьоз Дегериус и председателката на парламентарната група на НПСД Софи Херманс са измежду любимците, заяви телевизионният канал Ер Те Ел.
Който и да бъде определен да наследи Рюте, той надали ще има пословичните му умения на неоспорим политически управител, който успяваше да събере на една маса съперничещи си политически сили и да доближава до взаимни отстъпки, акцентира изданието " Политико ". Рюте беше олицетворение на нидерландската просвета на консенсуса – прагматичен и еластичен, само че без визия, обобщава " Политико ". Както показва в разбора на протичащото си в стадия на " късния Рюте " в. " Гардиън ", той постоянно цитирал схващането, че " в случай че човек усети, че има визия, би трябвало да отиде на доктор ".

Въпреки триумфите му, наличието на Рюте на политическата сцена последователно е почнало " да се износва ". Допитване измежду 18 000 нидерландци неотдавна сподели, че близо трима от всеки четирима интервюирани считат, че би било " недопустимо " Рюте да се върне като министър председател след изборите есен. Около 83 % от хората са на мнение, че четвъртото му държавно управление не е свършило добра работа.

През последните години Рюте от ден на ден беше считан за част от казуса, а не от решението на компликациите, пред които се изправяха държавните управления му. Неговата липса на неприкритост, замесването му в няколко съществени вътрешнополитически полемики, съчетани с общия спад на доверие в политиката, сринаха известността му, регистрира " Политико ".

Наблюдатели означават, че способността на Рюте да извлича консенсус в четворната коалиция също не е работила безотказно напоследък. Работата по новия имиграционен проект беше придружена от мнения на премиера, че може да се стигне до раздор, още до момента в който договарянията бяха в ход, показват локални медии.

Нидерландската система за даване на леговище страда от неналичието на задоволително приемателни центрове за новопристигнали и от релативно огромния напор на искащи да бъдат признати.

Все отново, рецесията през това лято не е по този начин сериозна като миналогодишната, когато месеци наред стотици търсещи леговище чужденци постоянно спяха навън, съвсем без достъп до питейна вода, хигиенични условия и здравни грижи, обобщи " Политико ".
Представители на съдружните сътрудници " Демократи 66 ", Християнски съюз и Християндемократически апел (ХДП) подлагаха на критика метода на Рюте по тематиката и го упрекнаха в излишно разтягане на връзките в обединението. Председателят на ХДП Питер Херма сподели, че Рюте е заел " безконтролно твърда " позиция по време на договарянията за даване на леговище и отношението му е граничело с " безразсъдна политика ".

Позицията на Рюте накара някои да допускат, че рухването на държавното управление е било издирван ход за предизвикателство на предварителни избори, които НПСД, съгласно анкетите, има огромна възможност да завоюва. Трябва да се регистрира обаче и новата опасност за партията на Рюте. Тя се оформи към огромния победител на районните избори на 15 март – Фермерско-гражданското придвижване (БББ), което е нова дясна популистка земеделска партия.

Още през март някои специалисти разясниха, че триумфът на БББ може би бележи началото на края на Рюте като министър председател.

Последните изследвания на публичното мнение демонстрират, че НПСД на Рюте и БББ на Каролине ван дер Плас са с изравнена поддръжка и през ноември може да получат по 22-29 места в 150-местната долна камара на Народното събрание.

Както показва Симон Отйес – доцент по нидерландска политика в университета в Лайден, Рюте е под натиска на дясното крило в партията си да заеме по-твърда позиция за имиграцията. Същевременно две трети от нидерландците считат, че разпоредбите за миграцията би трябвало да са по-строги и това тласна НПСД към концепцията да трансформира идните избори в референдум за миграцията, обобщава Отйес, представен от " Политико ".

Рюте дефинира последната политическа стихия като " конфликт на полезности " в четворната коалиция по въпроса за имиграцията, цитира го Ройтерс. По-малките съдружни сътрудници упорстваха децата и родителите от разграничени фамилии, търсещи леговище, да имат право да се съберат, само че НПСД изискваше въвеждане на ограничавания.

Така или другояче, Рюте ще остане отпред до образуването на ново държавно управление след вота през ноември – развой, който в раздробения нидерландски политически пейзаж ще отнеме месеци. Служебното държавно управление няма пълномощия да взима решения по нови политики. Така необятен кръг значими въпроси – от климатичните цели, през селското стопанство до имиграцията, ще чакат решения през 2024 година.

Междувременно обаче, миграцията остава неоспорим приоритет. Вчера Рюте още веднъж беше на посещаване в Тунис дружно с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и премиера на Италия Джорджа Мелони. Там Фон дер Лайен подписа меморандум за съгласие за " всеобхватно стратегическо партньорство " със северноафриканската страна, което обгръща и битката с противозаконната имиграция, съобщи Франс прес.

Рюте увери, че " съглашението ще бъде от изгода както за Европейския съюз, по този начин и за народа на Тунис " и ще направи допустимо " по-доброто управление на незаконната имиграция ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР