Нидерландия и Дания ще доставят изтребители Ф-16 на Украйна.Това заяви

...
Нидерландия и Дания ще доставят изтребители Ф-16 на Украйна.Това заяви
Коментари Харесай

Марк Рюте: Нидерландия и Дания ще доставят изтребители Ф-16 на Украйна

Нидерландия и Дания ще доставят изтребители Ф-16 на Украйна.

Това съобщи министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте.

Доставката на неизяснен на този стадий брой самолети ще бъде осъществена, когато изискванията за прехвърлянето бъдат изпълнени, добави Рюте след среща с президента на Украйна Володимир Зеленски в нидерландската военновъздушна база в Айнховен, в южната част на страната.

Това е първото действително заричане за доставка на Ф-16 на Киев и то бе поето единствено 2 дни, откакто Вашингтон даде " зелена светлина " за възможна доставка на американските изтребители от Нидерландия и Дания, които имат такива.

Също по този начин нидерландският министър председател уточни, че образованието на украинските водачи за работа с Ф-16 ще стартира скоро след идващия месец. Рюте акцентира, че образованието на военните и подготовката на инфраструктурата са от основно значение за доставката на Ф-16.

Той подсети, че страната му има 42 самолета Ф-16, само че не разясни какъв брой от тях ще бъдат дадени на Киев.

Нидерландия заменя Ф-16 с модерните американски изтребители от пето потомство Ф-35, припомня " Ройтерс ". От 42-те нидерландски изтребителя Ф-16, 24 са оперативни, а останалите 18 са оповестени за обмен.

На собствен ред украинският президент уточни, че съглашение във връзка с броя на изтребителите Ф-16, които ще получи Украйна, ще има, откакто украински водачи и инженери бъдат подготвени да работят с тях.

Зеленски, който дойде по-рано през днешния ден в военновъздушната база в Айндховен, прегледа два нидерландски изтребителя Ф-16, които той се надява, че ще бъдат дадени на Киев.

Дания също през днешния ден удостовери, че дружно с Нидерландия ще даде самолети Ф-16 на Украйна, когато бъдат изпълнени нужните условия. Потвърждението бе направено в изказване на Министерството на външните работи на Дания.

" Съгласихме се да прехвърлим Ф-16 на Украйна и на украинските военновъздушни сили в тясно съдействие със Съединени американски щати и с други сътрудници, когато изискванията за сходен трансфер бъдат изпълнени ", се показва в изказването.

" Условията включват, само че не се свеждат единствено до, сполучливата селекция, тестване и образование на украински личен състав, който да работи с Ф-16, както и нужните позволения, инфраструктура и логистика ", прибавят от Министерството на външните работи на Дания.

Украинският президент дефинира решението на Нидерландия и на Дания като историческо, оповестява " Франс прес ".

" Става дума за нов стадий към усилване на украинския въздушен щит ", уточни Зеленски от нидерландската военновъздушна база в Айндховен.

След визитата си в Нидерландия, Зеленски отпътува за Дания. Самолетът на украинския президент е кацнал в датска военновъздушна база, съобщи Агенция Франс Прес.

Междувременно вестник " Вашингтон пост " разгласява публикация, в която дефинира възможностите на Киев да си възвърне значими територии като " последователно намаляващи ". Според вестника не са налице обилни резултати от украинското контранастъпление.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР