Независимо от това, че правителството и Петролната газова асоциация можем

...
Независимо от това, че правителството и Петролната газова асоциация можем
Коментари Харесай

Плащаме 15 стотинки повече за гориво

" Независимо от това, че държавното управление и Петролната газова асоциация можем да потвърдим, че горива в складовете има, хората смятаха, че ги лъжат още веднъж. За благополучие опашките по бензиностанциите траяха една вечер и на процедура на идващия ден всичко беше умерено ". Това съобщи Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация пред Българска национална телевизия.

Той изясни, че там, където са най-високите цени на горивата, те били към 2.70-2.80, а в дребни обитаеми места 2.99-3.05 лева, което било срещу естествената логичност. Транспортните дистанции оказват въздействие върху цената на горивата и главният ценообразуващ детайл е търсенето и предлагането, само че и цената на суровия нефт, разясни Делчев.

Най-масовият бензин и дизелът са поскъпнали сред 10 и 15 стотинки в масата от бензиностанциите. В множеството бензиностанции цените били под 3 лв. за литър А95 и дизел. Цените на едро следват пазара и търсенето, а рафинерията и търговците следват пазара по цените на суровия нефт. Оттам нататък се прави ценовата политика, само че следва логиката за това какво се случва със суровия нефт. От 23 февруари до 4 март суровият нефт се е нараснал с към 20 $, уточни Делчев.

" 20 $ за 10 дни е неуместно нарастване, прекалено много. Петролът се усилва, тъй като в международен проект има прекомерно мощен напън, че търсенето надвишава предлагането ", разяснява специалистът.

Той посочи, че различно може да се купува петрол от други източници, само че е въпрос на логистика и на цени. Винаги след пиковете на цените на горивата по-късно падат, сподели още Делчев и добави, че при спокоен и естествен пазар на горивата цените ще следват цените на суровия нефт.

Припомняме, през вчерашния ден се извиха големи опашки пред бензиностанциите у нас заради слуховете за повишаване на цените на горивата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР