Независимо от спада в качеството на работа в руския ракетно-космически

...
Независимо от спада в качеството на работа в руския ракетно-космически
Коментари Харесай

УСПЕХ: Ракета Союз 2-1б бе ударена от мълния, но безпроблемно изведе в орбита спътник за навигационната система ГЛОНАСС!

Независимо от спада в качеството на работа в съветския ракетно-космически бранш, ракетите-носители от фамилията на “Союз ” си остават едни от най-надеждните в света. Днешната преживелица ни подсети за този факт. Тази заран в 09:23 ч. българско време от космодрума Плесецк излетя ракета “Союз 2-1б ” с съветски навигационен сателит “Глонасс-М ”. Броени секунди след началото на полета ракетата бе ударена от гръмотевица, само че тя продължи необезпокоявано по своя път към орбита. В тъкмо избраното време спътникът се отдели от ускорителния блок “Фрегат ” и стартира независим полет. 

Това бе първото изстрелване от космодрума Плесецк за 2019-та година. 

Макар и да не се загатва постоянно по медиите, възобновяване на навигационната система ГЛОНАСС е най-същественият триумф на съветската космонавтика след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Замислена да е съветският аналог на американската система GPS, първият сателит е изведен в орбита през 1982 година. Мрежата е приключена през 1996 година, само че заради тежката рецесия и финансов недостиг руснаците не съумяват да заменят непрестанно повреждащите се спътници с нови. Накрая през 1999 година Борис Елцин издава заповед системата да бъде възобновена, а след това Путин демонстрира сериозен интерес към ГЛОНАСС и приютява програмата под крилото си. Благодарение на спътниците от ново потомство “Ураган-М ”, които имат живот от седем години (за разлика от спътниците от първо потомство с тригодишен живот), Русия възвръща цялостния потенциал на навигационната система през 2008 година,  а през 2015 година е изстрелян цялостният набор от спътници. 

По публични данни в интервала сред 2001 и 2011 година по стратегия ГЛОНАСС са усвоени 140.1 милиарда рубли (около $4.7 милиарда долара), а сред 2012 до 2020 – 320 милиарда рубли ($10 милиарда долара). Това трансформира навигационната система в най-скъпия план на Роскосмос. Практически една трета от бюджета на организацията отива за ГЛОНАСС. 

За повече информация: Роскосмос

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР