Независимо от котировките на суровия нефт на световните пазари в

...
Независимо от котировките на суровия нефт на световните пазари в
Коментари Харесай

От началото на годината цените на горивата пълзят стабилно нагоре

Независимо от котировките на суровия петрол на международните пазари в България има към този момент трайна наклонност към повишение на цените на дребно по бензиностанциите.

От началото на годината нарастването при бензин А95 е с 6-7 стотинки на литър, до момента в който при дизела е с цели 10 стотинки. Това сочат данните на профилираната платформа fuelo.net, която следи в действително време цените на горивата у нас и в чужбина.

Цените обаче се двоумят в необятен диапазон според от обитаемото място и от кое място зареждате. При една от най-големите вериги сравнението демонстрира, че единствено за месец - от 12 януари до 11 февруари т. година, бензин и дизел са поскъпнали с съвсем 20 стотинки за литър. До огромна степен цените зависят и от платежоспособното търсене, споделиха специалисти пред „ Телеграф “. Бензиностанции от една и съща верига в София да вземем за пример оферират горивата с ценови диапазон от 3-4-5 стотинки. Данните сочат, че огромна верига продава бензина и дизела в ж.к. „ Дружба “ много по-евтино, в сравнение с в обекта си в ж.к. „ Младост “. Същото важи и за бензиностанциите, които са на автомагистралите. По принцип там цените са по-високи.

При пропан-бутана е най-малка смяната в цените от началото на годината. Стартирахме  с 1,25 лева, а на 11 февруари се записва минимално нарастване до 1,27 лева./л.

Тенденцията при метана е тъкмо противоположната на тази при бензина и дизела. Ако на 1 януари той е коствал 2,43 лева./кг, то през вчерашния ден, 11 февруари, междинната му цена е била 2,32 лева./кг.

На 11 февруари 2024 година най-евтиният бензин А95 у нас е коствал 2,33 лева./л., а най-скъпият - 2,87 лева./л. Дизелът е вървял на другите обекти от 2,47 до 2,96 лева./л.

България сега държи най-ниските цени на бензина в Европейския съюз. Рекордьор е Нидерландия с 3,98 лева./л. В Германия е 3,50 лева, в Гърция - 3,63 лева, в Дания - 3,73 лева, а в Белгия - 3,27 лева Важно е да се регистрира при тези съпоставения и покупателната дарба в другите страни. Тогава ще излезе, че у нас горивата са едни от най-скъпите в Европейски Съюз.

Цените на суровия нефт на страните от ОПЕК през последните седмици се двоумят към и малко под 80 $ за барел.

Според данни, изнесени в Народното събрание, от началото на 2024 година българската рафинерия „ Лукойл Нефтохим “ към този момент работи главно с неруски нефт, основно от Казахстан.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР