Независимо дали става въпрос за изпълнението на повече задачи в

...
Независимо дали става въпрос за изпълнението на повече задачи в
Коментари Харесай

Продуктивен или креативен

Независимо дали става въпрос за осъществяването на повече задания в границите на деня или намиране на в допълнение свободно време, множеството от нас търсят най-различни способи да покачат своята работливост. Този безконечен блян към постигането на повече резултати за по-малко време обаче може да коства скъпо. Макар че отмятането на няколко отговорности небрежно може в кратковременен проект да ви накара да се чувствате задоволени от представянето си, това най-вероятно ще навреди на вашата креативност, споделя Брус Дейсли, създател на книгата „ Eat Sleep Work Repeat: 30 Hacks for Bringing Joy to Your Job ”

Когато приказваме за това какъв брой значима е продуктивността, ние изхождаме от гледната точка, че когато мозъкът ни е фокусиран върху съответни неща, той „ създава “ по-добри хрумвания, които могат да ни оказват помощ да реализираме задачите си. Това обаче не е по този начин, споделя Дейсли. Според него творчеството е резултат от способи, които по своята същина наподобяват много непродуктивни.

Той обича да дава за образец носителят на „ Оскар “ Арън Соркин, основател на „ Западното крило “ и сценарист на „ Социалната мрежа “.

„ Преди време Соркин сподели пред Hollywood Reporter, че най-хубавите му хрумвания идват, когато е под душа. По тази причина Соркин е изискал в офиса му да бъде конфигуриран душ, като самият той твърди, че го е употребявал сред 6 и 8 пъти дневно. В един свят, захласнат от концепцията за поддържане на висока работливост, човек е добре да знае, че проблясъците на ентусиазъм идват, когато съзнанието ни не е подложено на напрежение “, споделя Дейсли.

Начинът на мислене на основателя

Ако работата ви изисква от вас да бъдете изобретателни, вие имате потребност от така наречен „ метод на мислене на основателя “, който се уповава на по-задълбочените размишления, които лишават време. Начина на мислене, насочен към високата работливост, който ни предизвиква да разрушаваме дилемите на по-малки и елементарно изпълними действия, изискващи не повече от 15-минутен ангажимент е добър за чисто техническата работа, само че човек не може да разделя времето си на сходни къси шпации, в случай че се занимава с изобретателна активност, споделя Дейсли.

Той изяснява разликата сред двата метода на мислене с изследванията на Кал Нюпорт за „ повърхността “ и „ задълбочената “ работа. Нюпорт дефинира повърхностната работа като такава, която не изисква особена когнитивна активност и е обвързвана с задания, които човек може да извършва, даже когато е заплеснат. Задълбочената работа съставлява тъкмо обраното – тя изисква високи равнища на фокус и отдаденост.

„ Повърхностната работа основава възприятие за работливост, защото човек зачертава доста неща от листата си със задания. Тя обаче не е съсредоточена и рядко води до значими достижения или нововъведения. От друга страна, един четиричасов блок на задълбочена работа има капацитета да докара до нещо извънредно и запаметяващо се. Проблемът е, че в случай че по-средата на блока би трябвало да вмъкнете 30-минутна среща с вашите сътрудници, той не просто се прекъсва – блокът се унищожава “, споделя Дейсли.

За да възприемете метода на мислене на създалеля, би трябвало да си отделите огромни блоковe от време и да ги защитавате непременно. Смислената работа в множеството случаи изисква уединение, тъй че потърсете място, което да ви разреши да се концентрирате върху работата без да бъдете разсейвани на всеки 30-тина минути.

Силата на почивките

Моментите на пикова креативност постоянно произтичат от такива на отчаяние и неспокойствие, като да вземем за пример случаи, в които човек не съумява да открие отговор на някакъв проблем или когато е изправен пред комплициран пъзел от задания, които би трябвало да бъдат позволение. За да откри вярното решение, човек се нуждае от отмора, споделя Дейсли.

„ Силата на почивките е изключителна. Наясно сме с обстоятелството, че хората съставляват по-лоша версия на себе си в моментите, преди да си вземат отмора. Проучванията демонстрират, че след нея ние сме по-открити, съпричастни и изобретателни “, прибавя той.

Дейсли поучава по-често да отделяме време за къси почивки и разходки.

„ Трябва да се отървем от концепцията, че може да свършим повече работа, като не ставаме от бюрото и не си взимаме почивки. Почивките ни обезпечават външни тласъци, от които се нуждаем, с цел да работим с цялостни сили. “, споделя още той.

„ Макар и да не ни се желае да го признаем, най-хубавите ни хрумвания идват, когато не влагаме огромни старания за тяхното намиране - когато сме под душа или на почивка, когато сме по-отпуснати и не натоварени. Имаме потребност от повече такова време “, прибавя Дейсли.

...........................

Стефани Воза за FastCompany.com

Редактор: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР