Независимо, дали става дума за разговор с шефа, или дали

...
Независимо, дали става дума за разговор с шефа, или дали
Коментари Харесай

Пет начина успешно да се отървете от натрапчивите мисли

Независимо, дали става дума за диалог с шефа, или дали сте издържали значим изпит, или се тревожите за член от фамилията, постоянно човек не може да се отърве от досадните мисли, те се въртят в главата и не му дават покой.

Ако сте погълнати от отрицателни и плашещи мисли, това може да докара до разстройство на душeвността и дълбока меланхолия. Подобни мисли не ви разрешават да заспите умерено.

В логиката на психиката това положение е наречено руминация. Това е умствен развой, при който се върти (дъвка) една и съща натрапчива мисъл и не можете да се отърве от нея.

Руминацията краде пъклен доста време и сила, изтощава човек, което го прави уязвим към психически разстройства.

Изглежда, че подобен човек се любува на отрицателните мисли, настойчиво подреждайки обстановки в главата си, които го водят до задънена улица.

Това положение приказва за непродуктивно мислене, вместо да преминете към позитивното и да намерите решение, вие се въртите в циничен кръг.

Съществуват три типа руминация.

– При обещано стресово събитие човек стартира да мисли още веднъж и още веднъж по какъв начин е трябвало да постъпи, какво е трябвало да каже и какво се е случило, в случай че се е държал по един или различен метод.

– Тревожното руминиране е боязън за бъдещето, особено е за тревожните разстройства и се концентрира върху отрицателна прогноза. Човек си задава въпроси какво ще си помислят или кажат за него хората.

– Непродуктивно търсене за смисъла на живота, човек постоянно си мисли, за какво нуждая се от това, за какво ми се случиха тези събития и какъв брой дълго ще продължи това?

Трябва да разберете, че засядайки в отрицателни разсъждения в мислите си, не можете да намерите вярното решение.

По време на тревога в тялото се създават хормони на напрежението, което води до смяна в нервната връзка на мозъка, променяйки неговата конструкция. Оказва се, че колкото повече храните мозъка си с отрицателни мисли, толкоз повече невронни връзки популяризират отрицателни страсти в мозъка ви.

Как да разпознаете руминацията и по какъв начин да се справите с нея?

Съзнателно идентифицирайте кои мисли са натрапчиви.

Превърнете тези мисли във ваша задача. Водете си дневник, в който да записвате вашите прекарвания. Вземете писалка и разделете листа на две колони. В едната запишете натрапчивата мисъл „ Защо това се случва с мен “, а в другата напишете отговорите на въпроса „ Какво мога да направя, с цел да трансформира нещата “.

Заменете отрицателните мисли с позитивни утвърждения, като се запитате:

Каква е вашата изгода, когато се противопоставите на неприятните мисли?

Наясно съм, че сега съм в капан на подсъзнанието, сега си споделям „ СТОП “ и трансформирам мислите си към позитивни!

Транформирайте мислите си тук и в този момент, огледайте се, фокусирайте вниманието си върху една точка пред вас, направете няколко дълбоки вдишвания.

Концентрирайте се и отпуснете тялото си, чуйте дъха си, затворете очи и си представете, че лежите на жълт пясък, на плажа покрай океана, усещате лъчите на топлото слънце и чувате шума на вълните.

Кажете си, че всичко, което вършиме в този живот, е най-хубавото за вас, че трупате опит от всички житейски обстановки.

Благодарете на Вселената за всичко, което ви се случва и повярвайте, че всичко ще бъде наред с вас.

Десет минутна медитация ще успокои мозъка ви и ще промени мислите ви.

Излезте на открито. Разходете се в най-близкия парк, отидете на фитнес, плувайте или практикувайте йога.

След това вземете противоположен душ, това ще ви развесели и ще ви зареди със свежа сила. Всяка физическа интензивност почиства главата от натрапчиви мисли.

В умозаключение, да напомним още един път:

1. Идентифицирайте натрапчивите мисли.

2. Водете си дневник, проследявайте и записвайте всичко, за което мислите, превърнете мисълта в проблем, който би трябвало да бъде решен.

3. Спрете този циничен кръг на мислене, направете медитация за изчистване на мозъка от негативността.

4. Заменете с други мисли – обадете се на другар и говорете на нереални тематики, смейте се.

5. Правете извършения и вземайте противоположен душ.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР