Независимият общински съветник Борис Бонев разкри днес детайли за скандална

...
Независимият общински съветник Борис Бонев разкри днес детайли за скандална
Коментари Харесай

НОВИ РАЗКРИТИЯ: Спаси София за източването на милиони от осветлението на София

Независимият общински консултант Борис Бонев разкри през днешния ден елементи за скандална социална поръчка за 74 млн. лева за уличното осветяване в София. Според него, договорите подписани от Столичната община, позволяват безусловно източването на милиони поради цени, десетократно надвишаващи пазарните, и големи разлики сред цените за едни и същи материали и действия, в два прилежащи столични региони.

“Подписаните от зам.-кмета Кръстев контракти съдържат материалите с цени, които десетки пъти надвишават пазарните. В елементарен магазин закупихме част от материалите по спецификация и те костваха 7 пъти по-евтино, в сравнение с цените, които Общината заплаща на едро. Очаквам отговори по какъв начин може автоматизиран комутатор на дребно да коства 44 лева, а за Общината да е 261 лева!? Това не е разлика от 6%, а 6 пъти. Редова клема в магазина коства 0,81 лева, а Общината я заплаща по 17,55 лева! Разликата е 22 пъти! Би трябвало да бъде противоположното - цената за Общината да бъде доста по-ниска от цените на дребно.” - добави Борис Бонев.

Градските деятели от Спаси София изясняват, че поддръжката на осветлението в София е разграничено на зони, като за две от тях дава отговор “Лог Сиберия”, а за другите - “Улично осветление”. Огромно подозрение пораждат разликите сред цените на едни и същи артикули и действия, по които двете компании работят, макар идентичните условия в тръжната документи. Разликите в утвърдените от Столичната община цени на едната компания са до 77 ПЪТИ по-високи от цените на другата. “За едно улично осветително тяло LED 9-50W, “Лог – Сиберия” взима невероятните 1586 лева, или 5 пъти повече от „ Улично осветяване “, която работи с цена от 363 лева.” - споделя самостоятелният консултант Борис Бонев.

Така, цената на една улична лампа в регион Оборище е най-малко 5757 лева, до момента в който същата лампа в прилежащия регион Средец коства 1587 лева “Получават се големи разлики за идентични действия в два прилежащи региона. Те се дължат и на надутите разноски на “Лог Сиберия”, в чиято документи четем, че междинното заплащане на чиновниците им е 40 лева на час, или 7000 лева месечно! Фрапиращи цени, които Общината не би следвало и да намерения да одобри.” - разгласи Борис Бонев, базирайки се на документите от търга.

От Спаси София декларират, че в идващите дни ще сезират способените институции и ще разкрият още елементи, които пораждат обосновани подозрения за корупция и дейности в ущърб на публичния интерес. “Докато кметът Фандъкова моли за държавна помощ за осветлението и градския превоз и плаши, че ще останем на мрачно, бюджетът се източва с неизгодни контракти за 74 млн. лева за уличното осветяване.” - възмущават се градските деятели.

“Не може все да няма отговорни за такива кавги, които са процедура в Столичната община! Настоявам за незабавна оставка на зам.-кмета Кристиан Кръстев, който е провел публичната поръчка и е подписал договорите. Той е позволил цени, които са десетки пъти над пазарните и би трябвало да понесе политическа отговорност! А в случай че институциите потвърдят, че е имало и нарушавания на процедурата, зависимости или корупция, би трябвало да се понесе и правосъдна отговорност! - безапелационен е Борис Бонев, който добавя, че мълчанието на кмета Фандъкова би било неприятен знак за покровителстване на най-високо равнище.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР