Независимият общински съветник Борис Бонев оцени бюджета на София като

...
Независимият общински съветник Борис Бонев оцени бюджета на София като
Коментари Харесай

Борис Бонев за рекордния бюджет на София: Още от същото, но за повече пари


Независимият общински консултант Борис Бонев оцени бюджета на София като повече от същото, само че за рекордно доста пари.

“Кварталите остават пренебрегнати и без никакви съществени вложения в инфраструктурата където живеят софиянци. Ключовите пробиви и булеварди остават на хартия, а парите за отчуждаване на парцели в паркове и междублокови пространства са по-малко от един % от нужните. Градския превоз е във финансов колапс, само че вместо дейности, ръководещите от ГЕРБ отхвърлят да създадат и една промяна. Парите се усилват единствено за дейностите, които са отдадени на близки на ръководещите компании на хора с прякори, като сметопочистването и уличното осветяване. ” - обобщава Бонев. 

Той съпостави бездействието на ръководещите от ГЕРБ с държанието на щраус, заровил си главата в пясъка при възникването на рецесия. “Въпреки, че се намираме в трета поредна година на ценова и здравна рецесия, кметът госпожа Фандъкова отхвърля да предприеме каквито и да е промени, с цел да усъвършенства действието на администрацията, понижи разноските и усили приходите. Критични градски системи като ЦГМ, Столичния инспекторат и сметопочистването не работят, а разноските за поддържането им непрестанно се усилват. Не може единственото “решение ” да бъде молене за помощ от страната в размер на стотици милиони левове, а Столичната община да не е подготвена да направи и една смяна или усъвършенстване в ръководството. ” - споделя самостоятелният общински консултант.

Според Борис Бонев главен проблем е цялостният застой в построяването на основните за София планове като нови булеварди, паркове и инфраструктура в кварталите. По думите му, 90% от обещаните от госпожа Фандъкова планове остават неосъществени и просто се преписват от един бюджет в идващия. “Пари за създаване има, само че ръководещите не умеят да провеждат строителството и по тази причина години наред няма прогрес по построяването на нови пробиви като булевардите Тодор Каблешков, Филип Кутев и Източна дъга. С неприятното си ръководство те губят времето на софиянци, които не престават да живеят в безреден и откъслечен град. ” - безапелационен е Бонев. 

От Спаси София напомнят, че години наред се борят да се пренасочат вложенията към кварталите, които съгласно тях са изцяло пренебрегнати, а инфраструктурата в тях е амортизирана или изчезнала. “Кварталите на европейска столица наподобяват като че ли са били бомбардирани - дупки по улиците, остарели детски площадки, изоставени междублокови пространства, мрачевина и липса на паркинги или детски градини. Докога милиони ще бъдат наливани в едни и същи несполучливи планове в центъра като улиците Граф Игнатиев, Шишман или към Света Неделя, а в цялостен Люлин не е очакван ремонт на нито една улица?! ” - реторично питат градските деятели.

“Ние от Спаси София внесохме предложение за промяна в бюджета с съответни планове в кварталите, които фрапантно да подобрят живота в тях. Предвидили сме превръщането на междублоковите пространства в градски градинки, средства за създаване на уреди за гратис упражняване на разнообразни спортове, както и поправки на улици, булеварди и трамвайната инфраструктура.

Според Борис Бонев, градският превоз е кръвоносната система на всяка столица и в случай че желаеме да живеем в град, в който няма да си губим по един час дневно в напредване, би трябвало да влагаме в бърз и чист градски превоз. “Има действителна заплаха градският превоз да спре, защото и самите ръководещи признават, че недостигат 200 млн. лева за действието му. Ако ръководещите не престават да отхвърлят да подхващат промени, както и най-сетне да внедрят новата билетна система, с което да се усилят приходите, градският превоз ще спре през август. Това би било неприемливо, само че илюстрира прелестно неприятното ръководство. ” - споделят от Спаси София. 

“Не мога да поддържа бюджет който преповтаря остарели неосъществени планове, който не планува вложения в кварталите и залага не на промени, а на изтегляне на заеми. Надявам се това да е последният бюджет на София изработен от ГЕРБ и кмета Фандъкова, тъй като София е в на практика банкрут и има потребност от радикална смяна! ” - приключва самостоятелния общински консултант Борис Бонев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР