Незаконно е правителствата да връщат хора в страни, където животът

...
Незаконно е правителствата да връщат хора в страни, където животът
Коментари Харесай

ООН: Бежанците заради климата не могат да бъдат връщани в родните им страни

Незаконно е държавните управления да връщат хора в страни, където животът им може да бъде заплашен от климатичната рецесия . Това се акцентира в историческо решение на Комитета по правата на индивида на Организация на обединените нации, оповестява " Гардиън ".

Решението, което е първото по рода си, съставлява правна " повратна точка " и миг, който " отваря вратата " към бъдещи претенции за отбрана на хора, чийто живот и благоденствие са били застрашени поради световното стопляне , акцентират специалисти.

Очаква се десетки милиони хора да бъдат разселени от световното стопляне през идващото десетилетие.

Решението се отнася до проблема с Йоане Теитиота, мъж от тихоокеанската страна Кирибати, която е обсъждана за една от страните, които са най-застрашени от повишението на морското ниво. Той е кандидатствал за леговище в Нова Зеландия през 2013 година, потвърждавайки, че животът му и този на фамилията му е заплашен.

Комитетът за правата на индивида на Организация на обединените нации е чул доказателства за претъпканост на остров Южна Тарауа, където живее Теитиота, изтъквайки, че популацията там се е нараснало от 1641 души през 1947 година на 50 000 души през 2010 година поради повишение на морското ниво, водещо до това, че другите острови стават необитаеми, което е довело до принуждение и обществено напрежение .

Той също по този начин е приказвал за неналичието на прясна вода и затрудненото развъждане на аграрни култури поради солеността на водната маса, което е предизвикало съществени здравословни проблеми на фамилията му. Той е споделил, че защото Кирибати е било планувано, че няма да бъде обитаема територия в интервал в границите на 10 до 15 години, животът му е заплашен от оставането там.

Съдилищата в Нова Зеландия са отхвърлили настояването на Теитиота за отбрана. Комитетът за правата на Организация на обединените нации е подкрепил решението на Нова Зеландия с претекста, че макар че " повишението на морското ниво евентуално ще направи Република Кирибати необитаема... времевата рамка от 10 до 15 години, както допусна Теитиота, би могла да разреши осъществяване на редица дейности в Република Кирибати, със съдействието на интернационалната общественост, с цел да се подхващат утвърдителни ограничения за отбрана и, когато е належащо, пренасяне на популацията ".

Според специалистите обаче решението на комитета на Организация на обединените нации отваря пътя за други предявявания на искания, учредени на опасността за живота, подбудена от климатичната рецесия . Комитетът реши, че " последствията от климатичните промени в приемащите страни могат да изложат хората на нарушаване на техните права... като по този метод провокират отговорности за невръщане в изпращащите страни ".

Макар правосъдното решение да не е наложително за страните, то показва правните отговорности, които страните имат според интернационалното право.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР