Незаконни прояви като т.нар. Луковмарш“ не трябва да се допускат.

...
Незаконни прояви като т.нар. Луковмарш“ не трябва да се допускат.
Коментари Харесай

Иван Гешев: Незаконни прояви като Луковмарш не трябва да се допускат

„ Незаконни прояви като така наречен „ Луковмарш “ не би трябвало да се позволяват. Неправителственият бранш и институциите можем да реализираме доста. Сигурен съм, че и този път ще работим дружно. “ Това съобщи основният прокурор при подписването на декларация „ Срещу омразата, която ни разделя “, ориентирана против провеждането на „ Луковмарш “ в столицата.

Приемането на декларацията е по самодейност на Организацията на евреите в България “Шалом ”, Федерацията на ционистите в България, Организацията “Приятели на Израел в България - Негев ”, Централния израилтянски нравствен съвет, Американския еврейски комитет. Документът бе подписан от общо 17 организации.

На събитието участваха още кметът на София Йорданка Фандъкова  Йорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва междинното си обучение в 35-а съветска, представители на изпълнителната власт, дипломати от страни членки на Европейския съюз, Държавата Израел, Съединени американски щати, Англия и други От страна на прокуратурата взе участие и Десислава Пиронева, заместител основен прокурор и началник на Върховна административна прокуратура.

В своето изявление основният прокурор заявява, че прокуратура ще постави всички старания, взаимно с останалите институции, да не допусне провеждането на така наречен „ Луковмарш “ тази година. „ Не би трябвало да разрешаваме омразата като гангрена да се разгръща в нашето общество. Омразата има разнообразни измерения и може да докара до неща, които сме считали за невъзможни “, предизвести. Той изрази страдание, че откакто две поредни години – 2020 и 2021 година, управляващите не са позволили провеждането на „ Луковмарш “, през 2022 година „ този марш се състоя, което е едно позорно оттегляне от едни реализирани положителни резултати “. В тази връзка основният прокурор заяви, че при започване на идната седмица ще се организира среща на управлението на прокуратурата, Столична община, Министерство на вътрешните работи, ДАНС и други държавни институции, на която ще се набележат съответните дейности за недопускане провеждането на противозаконната демонстрация.

изрази страдание, че на събитието не участват водещи политици, защото в последните години обществото ни е очевидец на все по-засилващи се прояви на ненавист и разделяне. Главният прокурор акцентира, че недопускането на „ Луковмарш “ тази година има своето изключително значение на фона на това, че се отбелязва 80-та годишнина от спасяването на българските евреи.

„ Сигурен съм, че институциите и този път ще работим дружно, за разлика от предходната година, ще ги поканя в понеделник да се забележим и всяка една от тях да си свърши работата, с цел да не позволяваме противозаконни и срамни прояви. Срамни за нас като българи и за България най-много “, сподели основният прокурор.



В декларацията против провеждането на „ Луковмарш “ – „ Срещу омразата, която ни разделя ”, копие от която получи и основният прокурор, откакто я подписа, се показва: „ Ние имаме вяра, че българското общество и столицата на България, са горди с многообразието и разликите в тях. Обща цел би трябвало да бъде взаимната работа в името на бъдещето и развиването, а не възраждането на разделения и ненавист от предишното. Ние се надяваме, че все по-често улиците на София и всеки български град ще бъдат място за празнуване на всички неща, които ни сплотяват и ни вършат по-силни и по-мъдри “.



NOVINI.BG разгласява цялостни текст без авторска интервенция:

" Аз ще стартира с това, което сподели равин Бенямин Яков, основен равин на Нидерландия, по време на конференцията „ STOP HATE SPEECH “, която беше проведена от българската прокуратура и Европейската еврейска асоциация в края на предходната година. Той сподели: „ Езикът може да съживи, езикът може да убие “.

И ще ви опиша една същинска история отпреди няколко седмици. Българска делегация от изтъкнати лекари беше на посещаване в страната Израел, с цел да се запознае с детското им опазване на здравето. Посетили са три локални лечебни заведения, две от които са основани още от основаването на страната Израел, 1948 година.  В първата болница ръководителят на болничното заведение им споделя: „ Ето персонална карта, аз съм български жител и моите родители са от България. Аз се веселя, че съм български жител и жител на страната Израел “. Във втората болница, началник на едно от отделенията още веднъж им споделя: „ моите баба и дядо са от Кюстендил и аз съм жител и на Република България “. Случаят е и в третата болница по същия метод. И споделят на нашата делегация: „ Кажете с какво можем да ви помогнем “. Провеждането на мероприятие като така наречен „ Луковмарш “ и сходни, свързани с ненавист, ненавист освен на расова основа, антисемитизъм, хомофобия и какво ли още не, са позор за нас като българи и като страна. Срам са изключително за нас, тъй като тъкмо ние българите, българският народ, както сподели проф. Оскар, макар че бяхме съдружник на фашистка Германия, успяхме да спасим всички свои еврейски съграждани. Всички. И в края на Втората международна война българските евреи са повече от преди началото на войната.

Да, несъмнено, би трябвало да се признае, че през това време те търпяха ограничения и евентуално унижения. Но ние в България – българските публицисти, българските адвокати, българските политици, Българската православна църка, както споделиха, митрополит Стефан, митрополит Кирил, който споделя, че е подготвен и приема в дома си български свои съграждани евреи. И това е знамение. Както сподели един мой другар евреин: „ Много други европейски страни, откакто вие сте го създали, откакто сте били съдружник на фашистка Германия, можеха да създадат доста повече “. На фона на 80-годишнината от това знамение, е позор провеждането на каквито и да е мероприятия, които са в посока антисемитизъм и втълпяване на расова, религиозна или етническа ненавист. Срам за нас като българи.

Тук е моментът да кажа, че би трябвало да изразим страдание, че българският народ, по-скоро българската страна тогава не е съумяла да избави евреите и от Македония и Тракия и е реалност, че българската страна е взела участие в тяхното депортиране. Това не омаловажава обстоятелството, че ние сме избавили над 48 000 наши съграждани. И, в случай че би трябвало да изтъквам по памет – още 14 000 души, на които са издадени така наречен „ нансенови паспорти “. Това нещо, с което би трябвало да се гордеем и не би трябвало да разрешаваме омразата като гангрена да се разгръща в нашето общество, да ни кара да се срамим и да цапа нещо, което в действителност е велико, и това, което е направил българският народ.

Понеже приказваме за ненавист, тя има разнообразни измерения. Аз скърбя, че тук няма български политици или най-малко не виждам известни, тъй като последните години омразата се разгръща като раково образувание в нашето общество - омразата сред политическите партии, сред политиците, сред институциите, даже на битова равнище. Тази ненавист има разнообразни измерения, само че може да дезинтегрира обществото ни и да докара до неща, които сме считали за невъзможни. Невъзможни на база това, че ние сме един търпелив народ, който при всичките ни особености, има, дръзвам да настоявам, изключително висок стандарт за толерантност към другите. Имаме доста проблеми и доста да работим в тази посока, тъй като имаме доста отрицателни прояви, само че имаме добра база, от която да продължим. Не би трябвало да вървим обратно, а да вървим напред. И аз съм сигурен, че  дружно неправителствения бранш и институциите можем да реализираме доста. Най-сигурният метод е взаимоотношението. Взаимодействие с неправителствения бранш, който има експертиза в тази област и институциите, които би трябвало да си свършат работата.

Две години прокуратурата, ДАНС, госпожа Фандъкова, Министерство на вътрешните работи, ВАП и всички, от които зависи, успяхме да предотвратим тази срамна демонстрация, това беше 2020 година и 2021 година За страдание видяхме 2022 година, че този марш се състоя, което е едно позорно оттегляне от едни реализирани положителни резултати. Сигурен съм, че институциите и този път ще работим дружно, за разлика от предходната година, ще ги поканя в понеделник да се забележим и всяка една от тях да си свърши работата, с цел да не позволяваме противозаконни и срамни прояви. Срамни за нас като българи и за България най-много ".

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР