Незаконната сеч процъфтява в покрити с гори квартали на Мексико Сити, докато местните жители се стремят да садят дървета

...
МЕКСИКО СИТИ (AP) — Това е странна сцена: в покрити
Коментари Харесай

МЕКСИКО СИТИ (AP) — Това е странна сцена: в покрити с гори планини на Мексико Сити — които повечето хора навън Мексико не знае, че съществува – бригада от фермери и горски рейнджъри засаждат борови фиданки в наскоро отсечени дървета, въпреки че наблизо се чува звук от моторни триони.

Незаконната сеч е отнета огромна жертва през последните години върху покритата с гори южна половина на града с 9 милиона жители.

„Те довършиха гората“, каза Алфредо Гутиерес, 43, с тъга.

Мащабът на опустошението е удивителен. Само преди година „винаги беше тъмно, дори и слънцето да грее, заради всичките дървета, които бяха тук“, каза Гутиерес за горичката близо до неговия град Сан Мигел Топилехо - на ръба на навлизащата градска среда.

Докато повечето хора свързват Мексико Сити със задръствания и замърсен въздух, всъщност около половината от територията на града е селска, почти цялата в южните квартали Милпа Алта и Тлалпан. Около 20% са защитени природни територии, като планините, покрити с борови и елови гори, които граничат със съседния щат Морелос.

Тези дървета гарантират презареждането на водоносни хоризонти, които захранват почти 20 милиона души, живеещи в града — и неговите предградия. Те също така помагат за почистването на замърсения въздух в града и служат за задържане на високи температури.

Защо незаконното изсичане на дървета е станало толкова лошо толкова бързо, е въпрос на дебат.

Местна ферма общности — много от чиито членове получават заплащане като рейнджъри в паркове или работници по опазване на почвата от градската управа — смятат, че бандите на организираната престъпност са се намесили в незаконния бизнес с дърводобив.

Няма да е много: Такива банди отдавна са използвали селските общности в края на града, за да създадат убежища за жертвите на отвличане и горите като сметище за телата на техните жертви.

Някои от селяните предполагат репресиите на федералното правителство срещу продажбата на контрабанден бензин и дизел, откраднат от държавни тръбопроводи, също може да играе роля, казвайки, че онези, които са изкарвали прехраната си, продавайки гориво на крайпътни щандове, сега може да са се насочили към дърводобив.

Властите в Мексико Сити казват, че са идентифицирали престъпник групи, които стоят зад незаконната сеч, и през последните няколко месеца те отвърнаха на удара, организирайки операции, включващи стотици полицаи и войници, които нахлуха в тайни дъскорезници в планините.

Градът също спонсорира усилията за повторно залесяване, но е надпревара с времето. Много от малките фиданки няма да оцелеят и ще отнеме десетилетия, за да заменят величествените зрели гори, които се изсичат.

През 2010 г. горите покриваха около 100 000 акра (40 500 хектара) от общата площ на града от 370 000 акра (150 000 хектара), според активистката група Global Forest Watch.

Групата казва, че градът е загубил 121 акра (49 хектара) гора през 2022 г. – толкова, колкото през всичките четири предишни години заедно .

Проблемът е особено остър в Сан Мигел Топилехо, който — тъй като има гори и се пресича от магистрали — го прави привлекателно място за банди, които режат трупи и ги преместват в дъскорезници.

Пабло Амескуа, инженер по природни ресурси, който работи в Сан Мигел Топилехо, каза, че преди 2020 г. само около 500 акра (200 хектара) са били засегнати от изсичане. Амескуа казва, че до средата на 2023 г. общо около 6000 акра (2400 хектара) са били напълно или частично изсечени.

Борбата с незаконните секачи е сизифова задача.

Според данните от главния прокурор на страната за опазване на околната среда, има 122 жалби за незаконна сеч от 2013 г. насам в Мексико Сити, като повече от половината от тях са през 2023 г.

Наскоро група горски рейнджъри и доброволци тръгнаха на мисия за повторно залесяване в камиони от Сан Мигел Топилехо, слизайки по тесни черни пътеки в гората, които едва са достатъчно широки, за да преминат малките камиони.

Те бяха ескортирани от войници и въоръжени офицери от Националната гвардия.

На волана на един от камионите 24-годишен младеж се оглеждаше нервно насам-натам, докато управляваше превозното средство. Подобно на много от рейнджърите, интервюирани за тази история, той поиска да не бъде назоваван, като се позова на съображения за сигурност.

Той каза, че когато е минавал покрай същото място преди два дни, там, където сега има изсечени клони и купища, е имало дървета борови клони, които могат да бъдат опасно гориво през следващия сезон на горски пожари.

До него язди 58-годишен рейнджър, който казва, че е бил прострелян в корема си от незаконни дървосекачи, които се е опитал да спре през ноември. Година по-рано той казва, че е бил принуден да напусне общността си, след като семейството му е получило заплахи.

За съжаление, ситуацията му не е необичайна. Мексико е най-смъртоносното място в света за активисти за опазване на околната среда и земя, според доклад от 2022 г. на неправителствената група Global Witness. През 2021 г. в Мексико бяха убити 54 активисти, най-големият брой в света.

Фактът, че горите са оцелели, сам по себе си е подвиг.

Тъй като населението на Мексико Сити експлодира между 50-те и 70-те години на миналия век , градското разрастване пълзеше стабилно нагоре по залесените планински склонове в южните квартали на града. Всички видове дърводобив вече бяха забранени, но някои смятат, че забраната подхранва незаконността.

Марина Роблес, ръководител на отдела за околна среда на Мексико Сити, каза, че причините зад незаконната сеч са много, от интереси в недвижими имоти до организирана престъпност .

Като начало, групировките на организираната престъпност, които някога са били доволни да използват горите като скривалище и място за изхвърляне на трупове, сега искат да контролират всяка дейност, законна или незаконна, която се извършва на това, което смятат „тяхната“ трева. Това включва незаконна сеч.

Преди няколко месеца местните жители — оставени на произвола на съдбата срещу бандите — протестираха, като блокираха магистрали, водещи от гората.

В отговор властите започнаха нападенията през юни с помощта на 500 войници.

До началото на август изпълняващият длъжността кмет Марти Батрес каза, че властите са идентифицирали най-малко пет организирани престъпни групи за дърводобив в града и са конфискували 32 склада за дървен материал и 28 незаконни дъскорезници в границите на града. Още дузина обекти бяха открити в съседния щат Морелос.

Повечето бяха полупреносими, извършващи се през нощта операции.

„Те намират място, което има подходящите условия , те поставиха дъскорезниците, изрязаха дървета, всичко това много бързо, от ден на ден; те започват да фрезоват трупите и след това опаковат дъскорезницата“, каза Батрес.

Той се надява да приеме по-строги наказания за незаконна сеч, но в момента е трудно дори да се арестуват незаконни дървосекачи, които са нападали рейнджъри и дори войници, като в един момент заляха армейски патрул с бензин.

В замяна някои местни жители подпалиха камиони за дърводобив.

Но това е неравна битка.

„Имат пушки с голяма мощност“, каза рейнджърът, който беше ранен през ноември. „Тези престъпници напълно ни превъзхождат.“

___

Следвайте репортажа на AP за климата на: https://apnews.com/hub/climate-and-environment

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР