Незабавни и адекватни действия за ограничаване риска от застрояване на

...
Незабавни и адекватни действия за ограничаване риска от застрояване на
Коментари Харесай

Съюз за Пловдив брани Панаира от застрояване

Незабавни и съответни дейности за ограничение риска от застрояване на Панаира и изясненост към ориста на скъпите парцели на Пловдив в " Пълдин туринвест " АД желае водачът на районната партия " Съюз за Пловдив ".

Формацията внася в общинския съвет две оферти - за отчасти изменение на Общия организационен проект (ОУП), в който да бъде обособена нова зона Панаирен град, и за основаване на комисия, която да наблюдава какво се случва с парцелите, апортирани в сдружението на предприемача Георги Гергов.

Припомняме, че Каназирева беше регионален шеф от ГЕРБ от края на 2019 година до края на мандата на 44-ото Народно заседание, а по-късно бе и депутат от партията на Бойко Борисов - в 45-ото, 46-ото и 27-ото Народно събрание, до август 2022 година През този интервал кметът на Пловдив, който би могъл да направи нещо по повдигнатите от Дани Каназирева, е Здравко Димитров, който също е от ГЕРБ.

" В последните месеци ставаме очевидци на редица изявления дали и по какъв начин може да се отбрани ползата на страната в Международен панаир - Пловдив. Чухме и оферти, които обаче в по-голямата си степен са нереалистични ", разяснява Каназирева. По думите й би трябвало да се отбрани ползата на града, като не се допусне на мястото на Панаира да бъде издигнат нов жилищен квартал. Според Дани Каназирева е значимо и какво се случва с десетките скъпи парцели, дадени на Гергов посредством сдружението " Пълдин туринвест, в което общината злощастно изгубила контрола си. Тя сподели още, че в общественото пространство са стартирани редица хрумвания, в това число и Пловдивският панаир да придобие статут на монумент на културата, с цел да се предотврати застрояване, за което обаче доста специалисти се били скептични, че е допустимо, а и щяло отнеме доста време.

Каназирева акцентира, че община Пловдив освен носи отговорността, само че и има всички властови и нормативни механизми да отбрани интереса на пловдивчани. Освен това единственото действително и работещо решение било от компетенциите единствено на общината Пловдив и осъществяването му зависело само от волята на кмета и Общински съвет (ОбС).

Тя дава и повече информация за двете оферти, които ще бъдат импортирани за разглеждане в Общински съвет от групата на " Съюз за Пловдив ". Първото касае отчасти изменение на признатия към този момент Общ организационен проект, като се сътвори нова зона - Панаирен град, и откакто се проучат градоустройствените индикатори на парцела обратно в годините да се изготви обемно-устройствено предложение, съобразено със съществуващите здания, без да се надвишават индикаторите им като височина, компактност на застрояване и озеленяване и без да се позволява в допълнение застрояване на територията на Панаира. След частичното изменение на Общ устройствен план се планува да бъде служебно процедиран от община Пловдив нов Подробен организационен проект (ПУП), обхващащ остров Адата, поречието на река Марица, зона Панаирен град и контактните квартали.

" Това ще ограничи даже и при вероятно бъдещо капиталово желание застрояването да бъде само панаирно градче и всичко обвързвано с него и активността му, включително покои, офиси, паркинг, комерсиална част, само че не и жилищен квартал и то в размер на в този момент съществуващото на територията на Панаира. Това е единственото работещо и действително решение и зависи не от министър, народен представител или министър председател, а единствено от ръководството на Пловдив ", акцентира Каназирева.

Тя показва още, че нормативно обаче отчасти изменение на Общ устройствен план е в пълномощията единствено на кмета на Здравко Димитров, който може да внесе предложение до Общински съвет, като за територията, попадаща в параметрите на Международен панаир - Пловдив бъде основана нова зона - Панаирен град, с редуцирани строителни параметри.

" Кметът не апелира решението на съда в интерес на Гергов, в този момент да си застане на мястото и да предприеме незабавни дейности, с цел да ограничи предстоящ риск от застрояване на Панаира и успокои пловдивчани ", сподели от своя страна ръководителят на групата на " Съюз за Пловдив " в Общински съвет Евелин Парасков.

Второто предложение на " Съюз за Пловдив " е по отношение на десетки пловдивски парцели, дадени на " Пълдин туринвест " АД, измежду които и 12 къщи в Стария град, паркът зад хотел " Санкт Петербург " и разсадника, за който в този момент общината заплаща наем на Гергов. " Ще настояваме да бъде основана комисия, която най-сетне да даде гласност и да стане ясно какво се случва с тези стотици декари, още благосъстоятелност ли са на сдружението или към този момент са разпродадени, на каква стойност и какво е получил града ни, по какъв начин кметовете обратно в годините са защитавали интереса ни в сдружението, какво се случва с къщите в Стария град, по какъв начин се стопанисват и съблюдава ли се Закона за културното завещание, който дава не малко пълномощия на кмета и неговата администрация ", съобщи Парасков от " Съюз за Пловдив ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР