Незабавна смяна на директора на ДНСК искат от Инициативен комитет

...
Незабавна смяна на директора на ДНСК искат от Инициативен комитет
Коментари Харесай

На първа инстанция: Има поправка „Артекс“

Незабавна промяна на шефа на ДНСК желаят от Инициативен комитет " Лозенец ". Авторитетна адвокатска адвокатска фирма да поеме обжалването на правосъдното решение. Това чакат от Инициативен комитет " Лозенец ".

Мотивът за настояването им е, че Дирекцията пази само тесни частни ползи и не прави нищо, с цел да спре противозаконното строителство в страната.

Повод за тяхното гледище е решението, излязло на 31 юли 2019 година на Административен съд София - град. С него се желае анулация заповедта на ДНСК за краткотрайно прекъсване строителството на " Златен век " на Лозенския рид.

Гражданите упорстват и способените институции да стартират дело за тълкувателно решение на Върховен административен съд по отношение на приложимостта на поправката " Артекс " за предишни случаи и дали всяко изменение на градеж възобновява периодите на строителното позволение.

Искането им е депутатите да потвърдят, че не са възнамерявали поправката " Артекс " в Закона за утройство на територията, че не са приели удължените периоди на разрешенията за градеж да имат назад деяние като анулират тази корекция. В противоположен случай позволение за градеж издадено през далечната 2007 година може да е годно чак до 2028 година, акцентират от инициативния комитет.

" В противоположен случай изпадаме в парадоксалната обстановка: Политиците с евтини жилища, " Артекс " с небостъргач, а жителите с каузи за по 100 000 лева ", обобщават от Инициативен комитет " Лозенец ".

Към претекстовете на Административния съд, с който се позволява градежът на небостъргача да продължи, се дава мнение и че разрешението за градеж е със период от 10 години след законовите промени от 2017 година, които имат назад деяние за стартирани здания. Според жителите на " Лозенец ", съдът смята, че има корекция " Артекс ".

" Без тази корекция няма по какъв начин да приказваме за позволение за градеж годно до 2028 година и съдът умишлено или не капитализира Апартаментгейт. Недоумение буди и позоваването от съда на мнение на зам. министър на Министерство на регионалното развитие, което няма правна тежест. Как съдът официализира едно частно писмо до частна компания в свое правосъдно решение ", питат жителите на столичния квартал.

Припомняме, след писмо на зам.-регионалния министър Валентин Йовев от дирекция " Национален строителен надзор " и Главният проектант на София - арх. Здравко Здравков считат, че строителството на постройката може законно да продължи до 2020 година. Разрешителното за градеж на този небостъргач е изтекло даже и след удължаването с 5 години съгласно Закон за устройство на територията. Това удължение е било до 19.11.2017 година и презаверяването на разрешителното за тази постройка е еднократно, пишат от Инициативния комитет.

От гражданската организация прецизират, че заповедта за прекъсването на небостъргача " Артекс " не е била добре дефинирана, нито е била добре предпазена в правосъдна зала. Това е повода Административният съд да анулира заповедта за прекъсване на градежа " Златен век " на компания " Артекс ".

Съдът се произнася за периода на разрешението за градеж без въобще да чуе другата позиция. Когато в правосъдната зала " Артекс " излагат своите причини, юристите на ДНСК не ги оспорват. Не вършат нищо, с цел да изложат гледната точка за изтекло строително позволение, описват жителите за механизмите на правосъдното произвеждане.

Жителите на елитния столичен квартал напомнят, че на 23 юли от Дирекция " Национален строителен надзор " излизат с прес-съобщение, в което също поясняват, че " Златен век " имат годно позволение. В цялостно несъгласие с позицията на районния министър Петя Аврамова от април и заявката на премиера Бойко Борисов, че няма корекция " Артекс ".

" Борбата е безмилостно жестока " и ние няма да се предадем, до момента в който не спре градежа на небостъргача, пишат дейните жители на " Лозенец ".

Припомняме, на 6 април от ДНСК е връчен констативен акт на възложителя и през днешния ден ще бъде връчена заповедта за прекъсване на градежа с два претекста - нарушаване по време на строителството и липса на презаверено позволение за градеж. След като е връчена заповедта на компанията, която го строи, има буферен интервал, в който компанията може да апелира.

На 31 юли стана ясно, че Административният съд анулира заповедта за прекъсване на градежа " Златен век " на компания " Артекс ". По-рано през юли бе обявено, че градежът е единствено замразен.

На 6 април от " Артекс " изпратиха позиция до медиите, в която обявиха, че преустановяват градежа на " Златен век ", съобразявайки се с разпореждането на министър-председателя.

Строителната компания " Артекс " се озова в центъра на абсурда с жилищата на властта на преференциални цени. Оказа се, че хора от властта са купували жилища от компанията на цени, няколко пъти по-ниски от пазарните.

Скандалът с жилищата на властта на преференциални цени стана мотив за оставките на:

- Цветан Цветанов от парламента; - Цецка Цачева като правосъден министър; - зам.-министър Ваня Колева; - зам.-министър Красимир Първанов.

Заради абсурда с изключение на тях оставки подадоха още:

- Делян Добрев като национален представител; - зам. регионалния шеф на София Томи Николов. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР