Невзетата годишна отпуска се заплаща при изтичането на договора, независимо

...
Невзетата годишна отпуска се заплаща при изтичането на договора, независимо
Коментари Харесай

Важно за всеки работещ! Европейският съд отсече какво се случва с невзетата годишна отпуска

Невзетата годишна отпуска се заплаща при приключването на контракта, без значение дали служащият не е желал да я употребява или не е имал опция да го направи. Така счита Европейският съд в Люксембург.
Магистратите били сезирани за обяснение от немски съд, откакто няколко жители се обърнали в търсене на правораздаване.
По единият от въпросите студент, който бил на наложителен стаж преди дипломирането си като правист решил да не взема отпуска за 5-те месеца от него, само че работодателят отказал в края на периода да му заплати невзетите дни. При различен случай чиновник в частна научна лаборатория бил осведомен, че договорът му няма да бъде удължен и подканен да употребява платения си отпуск. Той отказал и преди да си тръгне, предявил искане за погашение на отплата за 51 дни годишен отпуск, полагаеми му се за 2 години работа. Това му било отказано и индивидът се обърнал към съда да търси правата си.
Според европейските магистрати отпуската е обезпечена на европейските жители с нарочна инструкция, която задължава работодателя да изплати при разлъка невзетите дни. Затова магистратите са безапелационни, че в случай че служащ, който заради независещи от него аргументи не е бил в положение да упражни правото си на заплатен годишен отпуск преди прекратяването на трудовото правно отношение, има право на финансово обезщетение. Това му право се подсигурява по друга евродиректива.
Работникът не губи правото си на отплата даже, когато не е подал молба за погашение на невзетите дни почивка.
Единствената опция направеното време да не се заплати, е в случай че работодателят потвърди, че е положил дължимата грижа и макар подхванатите от него ограничения служащият, умишлено и като е бил наясно с дейностите си, е отказал да упражни правото си на заплатен годишен отпуск, въпреки да е имал тази опция.
Магистратите считат, че работодателят би трябвало по този начин да провежда активността, че да обезпечи време за отмора на своите чиновници. Освен това той е длъжен да ги осведоми при какви условия те биха изгубили невзетите дни отпуска или компенсацията за тяхното неползване.
Тълкуванието на Европейския съд е наложително за съдилищата във всички европейски членки, които гледат каузи по въпроса.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР