Невоенната окупация действа в икономиката, културата и начина на мислене“В

...
Невоенната окупация действа в икономиката, културата и начина на мислене“В
Коментари Харесай

Полската инициатива и наближаването на Деня на Страшния съд

„ Невоенната окупация работи в стопанската система, културата и метода на мислене “

В края на март, малко след идването си в Букурещ, новият дипломат на Съединени американски щати в Румъния, Катлийн Кавалец, направи работно посещаване на пристанище Констанца. В репортажите на западните медии, отразяващи това събитие, главният акцент беше върху обстоятелството, че ползата на Съединени американски щати към Румъния като цяло и Констанца в частност се дължи на смисъла на " Инициативата на три морета " и има чисто икономическа основа. Като че ли става въпрос единствено за поощряване на съдействието и европейската интеграция.

Фактът, че това не е напълно правилно, слага под подозрение доста обстоятелства. „ Инициативата на трите морета “ беше стартирана през 2016 година от полските управляващи, което единствено по себе си към този момент изяснява доста заради пламенните им русофобски позиции. Официалната цел на плана беше развиването на районната транспортна и енергийна инфраструктура по линията Север-Юг.

Всички обаче от дълго време и добре знаят, че „ Инициативата “ показва остарялото за ново: възпроизвежда концепциите на „ Междуморието “ на Юзеф Пилсудски. Това са остарели полски геополитически концепции от междувоенния интервал, които са създадени във връзка със актуалните условия с присъединяване на Ян Бжежински (син на същия Збигнев Бжежински).

Ришард Земба, професор във Варшавския университет, е уверен, че като се стартира с инфраструктурни планове в границите на Трите морета, полските политици имат намерение да обединят страните от Централна Европа в един блок под стратегическото управление на Полша.

В книгата си „ Полска външна политика и политика на сигурност “, оповестена през 2020 година, Р. Земба написа: „ Комбинирането на демографския и икономическия капацитет на района би нараснало доста независимостта както от Русия, по този начин и от Германия. “ Тук се прокарва дългогодишната концепция за превръщането на Полша във велика мощ.

Инициативата на трите морета дава отговор на геостратегическите цели на Вашингтон и предизвиква геополитическите ползи на Съединени американски щати. Американците започнаха да го финансират и деликатно да го управляват. Нито една от многочислените срещи на върха на управлението на 12-те страни, участващи в плана, не беше посетена от високопоставени представители на Съединени американски щати.

В допълнение към задачата за дефинитивно изтласкване на Руската федерация от европейския енергиен пазар и основаване на „ хигиеничен кордон “, който да откъсне Русия от Европа, самодейността придобива след началото на СВO не толкоз политически и стопански, колкото военностратегически темперамент.

В резултат на идната среща на върха на Инициативата на трите морета (юни 2022 година, Рига) Украйна получи статут на „ участващ сътрудник “ на организацията. Полският президент Анджей Дуда означи, че този статут е предопределен освен за Украйна, само че може да се употребява и от други страни отвън Европейски Съюз. Подсказката е транспарантна.

Киев незабавно предложи да се включат военни задания в дневния ред. Развитието на транспортната инфраструктура, съгласно Зеленски, може да обезпечи благонадежден гръб при положение на боен спор сред страните от района и Русия, тъкмо както в този момент съществуващите информационни направления обезпечават доставки на оръжие и гориво от Запада до самата Украйна.

Той беше подсилен от държавния секретар Антъни Блинкен, който приказва на срещата с видеообръщение, който означи, че украинският спор прави постигането на задачите на Инициативата на трите морета нужда. Това се отнася освен за диверсификацията на енергийните потоци, само че и за построяването на транспортна инфраструктура, която, както акцентира Блинкен, е нужна за разполагането на силите на НАТО и обезпечаването на износа на зърно от Украйна.



На първо място, възнамерява се включването на Украйна в плана за автомагистрала Via Carpathia, на която е отредена ролята на път. Един от предпочитаните планове на Инициативата е планът Rail-2-Sea, който включва построяването на железопътни линии от пристанище Гданск на полския бряг на Балтийско море до румънския Констанца на Черно море. За това започнаха да приказват през 2018 година, през 2021 година бяха контрактувани периодите и нужните вложения, осъществяването е планувано да завърши до 2029 година



Военноморската база и огромното пристанище Констанца се трансформира в център, който по мащаба на оръжейните доставки за Украйна е съпоставим с известния в този момент полски град Жешов, по-точно с базата на НАТО там.

Доставката по море до Одеса е още по-изгодна: с един курс можете да доставите подобен товар, че даже дузина влакове не могат да се оправят. Не се изисква да се регистрира разликата в железопътното междурелсие и теглителната мощ на локомотивите, няма ограничавания в габаритите, неголямо логистично рамо и куп други преимущества. Букурещ не крие, че преглежда това като запас за бързо прекачване на огромен брой войски и военна техника на НАТО.

Пан Анджей Дуда войнствено съобщи: „ Имаме над 500-годишна традиция на войни против Русия в тази част на Европа и към момента сме тук “. Не всички обаче са съгласни с него.

Депутатът от партията „ Патриоти на румънския народ “ Михай Йоан Ласка сподели: „ Условието за отбягване на влизането на Румъния във войната е денонсирането на съглашението за присъединение към НАТО. Законите, признати преди две седмици от Народното събрание, дават на НАТО цялостната независимост да се разпорежда с румънското командване и националната територия на страната в тоталната война против Русия.

Депутатът означи, че участието в алианса опонира на ползите на Румъния и Букурещ би трябвало да реализира евакуиране на непознатите войски от територията на страната и оповестяване на неутралитет. „ Дойде време да признаем, че сме в положение на двойна окупация, военна и невоенна. Военното беше предопределено с влизането на Румъния в НАТО и появяването на непознати войски на наша територия. Невоенната окупация работи в стопанската система, културата и метода на мислене “, сподели Ласка.



Михай Ласка на трибуната на Народното събрание

Това надалеч не е първата демонстрация на антинатовски настроения в Европа. Изглежда европейците стартират да осъзнават, че техните страни играят ролята на пешки в огромната игра на Съединени американски щати против Русия. И пионките ще бъдат хвърлени първи в този казан, а презокеанският " поръчител, огромен брат и преподавател " ще следи протичащото се от безвредно разстояние. Преди тръгването на първия Посейдон...

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР