Неверни твърдения на лидера на Бойко Борисов разкри проверка на

...
Неверни твърдения на лидера на Бойко Борисов разкри проверка на
Коментари Харесай

Борисов съобщи неверни твърдения за изборните резултати

Неверни изказвания на водача на Бойко Борисов разкри инспекция на Ванеса Николова от.

„ Между другото, една условност от машините. Aко не ме лъже паметта, към 70 хиляди са хората, които са отишли да гласоподават, че няма да гласоподават на никой, което не ми се има вяра. Защото доста хора, където би трябвало да прелистиш на другата страница, кутийката е бяла, на бял декор и, в случай че стоиш прав, не се вижда добре. Трябва да седнеш, с цел да я видиш хубаво. И аз съм уверен, че доста хора, които не са го намерили гледайки го, са натиснали и по този начин се е получил отводът. Много хора от нашата партия ми споделиха, че по този начин са създали. “

Това споделя ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на конференция на партията от 4 октомври 2022 година Твърдението може да бъде чуто шест минути и тридесет секунди след началото на конференцията.

 

ПРОВЕРКА:

В изявлението си водачът на ГЕРБ Бойко Борисов внушава, че бутонът за прелистване на страницата в бюлетината в машините за гласоподаване не се е виждал добре и надлежно гласоподаватели не са стигнали до вариантите за избор на партиите и обединенията на втората страница. Оттам гласоподаватели, които не са видели партията, за която желаят да гласоподават, са натиснали бутона “Не поддържам никого ”.

В член 261 от Изборния кодекс, който дефинира наличието на бюлетината, е записано, че „ квадратче за слагане на знак „ X “ или „ V “, отразяващ волята на гласоподавателя, в което е изписано „ Не поддържам никого “, се слага тъкмо под всички останали атрибути – цялостното и кратко име на партията или обединението и съответните им квадратчета. Те се намират от лявата страна на бюлетината, а от дясната са кръгчетата с номерата на преференциите – изборът на съответен претендент от партийна листа.

Тези правила за наличието и подредбата важат и за машинното гласоподаване, където бюлетината е безусловно същата, само че в електронен вид. Тоест, квадратчето „ Не поддържам никого ” е последно, в тази ситуация на изборите на 2 октомври 2022 година – на втората страница, след всички партии и обединения.

Това е обяснено както в разяснителната акция на Централната изборна комисия (ЦИК) по отношение на предварителния парламентарен избор, по този начин и по време на телевизионни участия на членове и представители на ЦИК по време на предизборната акция.

Във видео със заглавието „ Как да гласуваш с машина – малко по малко “, оповестено в формалния канал на ЦИК в YouTube на 29 август 2022 година, на 1:53 се вижда по какъв начин квадратчето „ Не поддържам никого “ е последна алтернатива на последната, втора страница от бюлетината.

По време на свое присъединяване в „ Тази събота “ по Би Ти Ви в деня за размисъл (1 октомври 2022 г.) заместник-председателят и представител на ЦИК Цветозар Томов прави демонстрационно гласоподаване с машина. Тук също може да бъде забелязано, че опцията „ Не поддържам никого “ е последна, на втората страница на бюлетина, след всички партии, обединения и самостоятелни претенденти.

По време на предизборната акция на уеб страницата на ЦИК бе наличен за приложимост симулатор на машинно гласоподаване. Този симулатор към момента може да бъде пробван. И през него се схваща, че опцията „ Не поддържам никого “ е последна.

ПРОВЕРЕНО:

Опцията „ Не поддържам никого “ от бюлетината за парламентарните избори на 2 октомври 2022 година е последна, след всички партии, обединения и самостоятелни претенденти, и се намира на втора страница при гласоподаване с машина. Този факт опровергава изказванието на ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов, че част от хората, които са избрали „ Не поддържам никого “, са го създали, защото не са разкрили бутона за прекачване на идната страница на бюлетината. Ако тези хора не са съумели да открият този бутон, то те не биха могли да изберат и „ Не поддържам никого “, защото опцията на тези избори се намираше на втора страница от бюлетината. По този метод изказванието на Борисов, че гласоподаватели по простъпка са дали своят вот с „ Не поддържам никого “, е подвеждащо.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР