Невена Зартова има над 15 г. стаж в прокуратурата. От

...
Невена Зартова има над 15 г. стаж в прокуратурата. От
Коментари Харесай

Прокурор Зартова с нови разкрития за страшилището Венци Боксьора

Невена Зартова има над 15 година стаж в прокуратурата.

От 2014 до 2019 година беше зам.-ръководител на Софийска районна прокуратура

През ноември 2020 година единомислещо Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет я избра за поста административен началник на Софийска районна прокуратура

Ето какво разкрива прокурор Зартова в изявление за за някои значими престъпни тематики в страната:


– Прокурор Зартова, напоследък нашумя случая с Венцислав Дамянов, прочут като Венци Боксьора. Прокурор от Софийска районна прокуратура му повдигна обвинявания, какво следва?
– Повдигнати са му обвинявания за закана с ликвидиране и за хулигански дейности. На 07.10.2021 година против него бе формирано още едно досъдебно произвеждане за безчинство, осъществено в изискванията на рисков рецидив, и още веднъж беше арестуван до 72 часа с искане за мярка за неотклонение „ задържане под стража “.

Към момента не престават разпитите на очевидци, ще бъде импортиран и обвинителен акт, когато се съберат задоволително доказателства. Мога да ви уверя, че прокуратурата, в сходство със законовите си пълномощия, прави всичко допустимо причинителите на сходни закононарушения да получат съществени санкции.

– Колко пъти и защо е осъждан Венци Боксьора?
– Дамянов е с богато правосъдно минало. Осъждан е 8 пъти. Излежал е в затвор присъда за присъединяване в проведена незаконна група за разпространяване на опиати, наказан е за шофиране без брошура, за насила, за рушвет, за обир и за нанасяне на междинна телесна щета.

- Прокуратурата заяви за повишаване на броя на досъдебните производства за домашно принуждение от началото на годината. Какво демонстрира статистиката? Колко преписки са заведени и какъв брой досъдебни производства? Какви са данните през 2020 година и 2019 година?
- Статистиката демонстрира, че сигналите за домашно принуждение са се усили двойно за първото шестмесечие на 2021 година, в съпоставяне със същия интервал на 2019 година, а броят на формираните досъдебни производства се е нараснал 3 пъти.

За интервала от 01.01.2021 година до 30.06.2021 година в Софийска районна прокуратура са заведени 700 преписки за домашно принуждение, от тях са формирани 127 досъдебни производства.

От 1 януари до края на юни 2020 година за домашно принуждение са заведени 564 преписки, а от тях са формирани 116 досъдебни производства. За същия интервал през 2019 година има 344 преписки и 40 досъдебни производства за домашно принуждение. За първите шест месеца на 2021 година от формираните 127 досъдебни производства – 118 са решени.

Петима души са наказани дейно и към този момент излежават присъдите си в затвор. За същия интервал решените досъдебни производства през 2020 година са 76, а за 2019 година са 15. Видно от докладите за първото шестмесечие за 2021 година и 2020 година работата в условия на пандемия не е попречила на успеваемостта прокурорите в Софийска районна прокуратура.

– Колко са сигналите за закани за ликвидиране в изискванията на домашно принуждение, какъв брой следствия са стартирани?
– За първите шест месеца на 2021 година в Софийска районна прокуратура са получени 80 сигнала, касаещи закани за ликвидиране в изискванията на домашно принуждение, от които са формирани 34 досъдебни производства.

Обръщам се към жертвите на домашно принуждение с апела да не се тормозят и да подават сигнали към прокуратурата или към органите на Министерство на вътрешните работи. Това е първата крачка към това насилникът да бъде хванат и осъден.

- Имате ли разбор за какво е този взрив на домашно принуждение? Само хоум офиса по време на пандемията от COVID-19 ли е повода?
- Разбира се, изолацията на обществото и въобще промененият темп на живот, а също и събитието, че доста хора останаха без работа, дадоха своето отражение и върху спецификата на осъществяваните незаконни похищения, като една от присъщите особености откри израз в увеличение случаите на домашно принуждение.

Другата причина обаче е, че за този тип закононарушения се заприказва интензивно и, както в медийното, по този начин и в общественото пространство започнаха да се разпространяват разнообразни акции, ориентирани към попречване и противопоставяне на тези действия.

Това сигурно спомогна самите жертви на принуждение да бъдат по-открити и да търсят помощ и поддръжка, когато е належащо, само че също и неотложно да алармират способените органи за тези случаи.

– А какъв брой са сигналите за експанзия против медици преди и след началото на пандемията от Коронавирус? Колко от тях са следствията? Има ли правосъдни каузи и какъв брой са те?
– За последните 6 години в СРП са получени общо 38 сигнала за набези против медицински лица, 11 са завършените каузи, по които има неоправдателни присъди. 32 от сигналите са от преди пандемията от COVID-19.

От началото й до момента в Софийска районна прокуратура са получени 6 сигнала за принуждение против медицински експерти. По тях към този момент има една неоправдателна присъда, три от делата са в съда, само че още не са завършили, и две са на фаза досъдебно произвеждане.

- Има ли наказани за нахлуване над медицински личен състав през 2020 година и 2021 година?
- Да, има две наказани лица за набези над медицински експерти. Досъдебни производства и за двете действия са формирани през 2020 година Едната присъда е наложена на 10 юни т.г. и подсъдимият към този момент е наведен в затвор, където ще изтърпи наказването си за нанесена лека телесна щета на доктор.

Подсъдимият се разхождал пред Спешното приемно поделение на болница „ Св.Анна “, като викал и обиждал всички преминаващи около него лекари.

От Спешното излизала лекарка, на която мъжът се нахвърлил. Неин сътрудник й се притекъл на помощ, опитал да спре експанзията, само че обвиненият почнал да го наскърбява и го блъснал с пестник в главата, като по този метод счупил защитния шлем, който докторът носел на лицето си. Вследствие на удара, лицето на лекаря е потърпевшо – нанесена му е лека телесна щета.

От болничното заведение незабавно са съобщили за случилото се и служители на реда арестували подсъдимият. В хода на досъдебното произвеждане обвиненият обяснил, че дейностите му са били предизвикани от гибелта на майка му, която умряла в деня на случая.

– Каква е натовареността на прокурорите в най-голямата районна прокуратура в страната - Софийска районна прокуратура?
– Софийска районна прокуратура е най-голямата и е една от най-натоварените в страната. Данните за първото деветмесечие на годината демонстрират, че приблизително от един прокурор в Софийска районна прокуратура са следени 569 досъдебни производства, 219 преписки и е взел присъединяване в 120 правосъдни съвещания.

– Направете ранглиста на досъдебните производства - кои са преди всичко по брой, и надлежно на второ и трето място.
– Най-много са формираните досъдебни производства за кражба. От началото на годината до края на юни в Софийска районна прокуратура има формирани 1570 досъдебни производства по член 194, а по член 195 - 1246, общо за обири са 2816.

На второ място са формираните досъдебни производства за държане на наркотични субстанции или техни аналози за разпространяване, или разпространение на наркотични субстанции или техни аналози.

За първото шестмесечие на годината те са 1005. На трето място по брой са досъдебните производства, формирани за подкрепяне или склоняване към самоубийство, последвало такова или единствено опит (престъпление по член 127), като техният брой е 425.

На четвърто място са досъдебните производства за ръководство на моторно транспортно средство с централизация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда.

От началото на годината до края на юни в Софийска районна прокуратура по член 343 б са формирани 358 досъдебни производства. Мнението ми е, че транспортните закононарушения ще намалеят, в случай че в бъдеще бъдат признати експертните оферти за изменение и допълнение на Наказателния кодекс в частта му за закононарушения по превоза, за които основният прокурор сезира изпълнителната власт през 2020 година

Сега наказването за шофиране с централизация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда е отнемане от независимост от 1 до 3 години и санкция до 1000 лв., а препоръчаните промени, плануват и лишаване на автомобила.

Предложените санкции – от 15 до 20 години отнемане от независимост или пожизнен затвор за съзнателно причиняване на гибел на едно или повече лица, в случаите, в които закононарушението е осъществено при ръководство на транспортно средство след приложимост на алкохол с централизация над 2 на хиляда или след приложимост на наркотични субстанции, съгласно мен могат да окажат мощно въздействие на водачите и те съществено да се замислят дали да се качат на автомобила си в нетрезво положение.

– Как жителите могат да стигнат до дежурен прокурор в СРП, когато незабавно желаят да подадат сигнал или молба?
– Най-бързо и елементарно жителите могат да подадат сигнал на имейл адреса на Софийска районна прокуратура () или на Прокуратурата на Република България ().

Могат да го създадат и персонално на Гише № 1 на СРП, което се намира на партерния етаж на Софийския областен съд на бул. "Ген. М.Скобелев " № 23. Първо гише е за банкет на нови молби и сигнали, второ и трето са за информация и информации на жителите по остарели преписки.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР