Невъзможността на държавата да се противопостави на ефективно на пътнотранспортните

...
Невъзможността на държавата да се противопостави на ефективно на пътнотранспортните
Коментари Харесай

Нов институт ще бори катастрофите, искат ел. фишове за всички нарушения

Невъзможността на страната да се опълчи на дейно на пътнотранспортните катастрофи в страната е причина за основаването в края на предходната година на Институт за пътна сигурност. Това споделиха на конференция във връзка оповестяването на дилемите, които си слага новата конструкция. Неин ръководител е Руслан Вуцов, а Полина Пешева, Настимир Ананиев, Диана Русинова и Богдан Милчев са измежду специалистите, на които ще се разчита.

Институтът съставлява самостоятелна неправителствена организация, която се стреми да сплоти експертния капацитет на гражданското общество за да подкрепя активността на институциите по отношението проблемите на сигурността на придвижването.

Стана ясно, че Швеция - страната, която дава минимум жертви на пътя, има такава конструкция от 90-е.

Екипът предлага две съответни стъпки за нормализиране на пътната конюнктура в страната. Първата е да се сътвори организация с административен потенциал, който да прави непрекъснат мониторинг на пътнотранспортната конюнктура и да подкрепя Министерски съвет при взимане на решения. Втората стъпка е да се одобри незабавно нова национална тактика за единна държавна политика по сигурност на придвижването.



Сред съответните оферти са още да се разшири обсега на санкциите. Електронни фишове да има за всички нарушавания, а освен за превишена скорост, да се усъвършенства стимулирането на хората да заплащат санкциите си посредством понижения.

"Нужна е нова философия за санкциите, 200 лв. ти коства да минеш на алено, а 400 лв., в случай че те заловен да караш без винетка - кое е обаче по-опасно? ", означи Диана Русинова.

Тя заяви, че е създадена методология по отношение на рисковите пешеходни пътеки и мнение е изпратено до прокуратурата.

Владимир Тодоров от Асоциация на потърпевшите при произшествия приветства новия институт и попита по какъв начин обаче ще се преборим с възприятието на безотговорност у българите. "Не мога да отговоря с една дума, само че би трябвало да стартираме да променяме средата ", отговори Вуцов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР