Неутрализирането на тези, които са организирали въоръжения метеж с твърди

...
Неутрализирането на тези, които са организирали въоръжения метеж с твърди
Коментари Харесай

Възможно ли е да се неутрализира ЧВК „Вагнер“ – няколко сценария и какво се случва

" Неутрализирането на тези, които са организирали въоръжения бунт " с " твърди решителни дейности ", както съобщи Владимир Путин във видеопосланието си, е доста сложна задача по няколко аргументи по едно и също време, разяснява съветската работа на Би Би Си.

Първият проблем е, че силите на ЧВК навлизат в огромните градове. В Ростов вагнеровците са открили надзор над значими военни и административни обекти, в това число щаба на Южния боен окръг и кметството. Има известия, че наближават Воронеж. В някои канали в Telegram се появиха известия за боеве в този регион, само че към този момент непотвърдени.

По-рано Пригожин упрекна съветското военно управление за ракетни удари по лагерите, в които са основани бойците на " Вагнер ", той също по този начин съобщи, че са свалени три армейски хеликоптера.

Сега те се намират в град, от който не са евакуирани цивилни жители. А " твърдите решителни дейности ", оповестени от съветския президент, ще би трябвало да бъдат извършени в гъсто обитаеми квартали, където е мъчно да се употребяват самолети и тежки бронирани машини. Ако бойците с опит от сраженията в Бахмут решат да не се предават и да се бият в Ростов или Воронеж, тогава задачата на държавните сили ще бъде доста сложна, тъй като против тях ще се изправят опитни и стимулирани военни (Пригожин твърди, че разполага с 25 000 души).

" Вагнер " разполага с тежка бронирана техника - на фотосите от Ростов на Дон се виждат танкове и БТР-и. Възможно е вагнеровците да са съумели или да съумеят да завземат и някаква военна техника в Ростов или по пътя.

Появиха се и известия за блокирани огромни сектори от федералната автомагистрала " Дон ", водеща към Москва. Предполага се, че ще бъдат затворени и други пътища.

Още на 9 май, когато предизвикването на Пригожин към Владимир Путин стана ясно за първи път, стана ясно, че с недоволствата от неналичието на муниции за Вагнер и нападките против " щастливия дядо ", който управлява военните дейности, съществено подкопават престижа на съветския президент, написа The Spectator.

Това не е планувано да се случва в системата на Путин. Системата на Путин разрешава на прислужниците да се атакуват един различен, само че в никакъв случай не могат да подкопават отвесната конструкция, разяснява изданието. Пригожин прекрачи тази граница. И Путин трябваше да реагира. Но Путин продължи да се държи по този начин, като че ли нищо не се е случило и едвам неотдавна реши да застане зад Министерството на защитата, подкрепяйки концепцията, че ЧВК " Вагнер " би трябвало да бъде зависещ на него.

Междувременно Пригожин ясно разбираше, че времето му изтича и че в този момент е моментът да работи. Три фактора евентуално са изиграли роля. Първият е украинската контраатака, която сковава съветската войска. Вторият е, че Пригожин евентуално е усетил, че Путин покрай концепцията да поддържа неговия противник, министъра на защитата Сергей Шойгу, а крайният период, даден от Шойгу за подчиняването на " Вагнер " на съветските военни е напълно близо - 1 юли.

Третият фактор е, че Пригожин евентуално има хора от вътрешната страна, които го поддържат, поддържат поръчката му за власт. Министерството на защитата популяризира изказвания на някогашния съдружник на Пригожин военачалник Сергей Суровикин (Пригожин преди този момент призоваваше Суровикин да бъде подложен отпред на Министерството на отбраната) и на заместник-началника на ГРУ Владимир Алексеев. И двамата осъждат устрема на Пригожин към власт.

Докъде води всичко това? Тук има три благоприятни условия. Първо, Пригожин ще успее да извърши прелом в Москва, което ще докара до свалянето и/или гибелта на Путин. Вероятността това да се случи е дребна, само че са се случвали и по-странни неща. Това би бил " сюжет за чист прелом ".

Вторият вид е Пригожин да успее да завладее и задържи районна база (например Ростов, където сега се намират войските му). В композиция с бързо влошаващата се обстановка в Украйна (където съветските сили се пробват да удържат фронта против настъпващите украински сили), това в действителност може да се трансформира в неприятна и продължителна битка. Нека го назовем " сюжет за революция ".

Трето, Пригожин ще бъде хванат и/или погубен. ЧВК " Вагнер " е победена. Тогава бихме могли да чакаме известие от Кремъл, че Пригожин в действителност е бил сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ. Резултатът ще бъде по-нататъшен завой към брутални репресии в Русия. Нека назовем това " сюжет Киров ", наименуван по този начин по името на мистериозното ликвидиране на Сергей Киров през 1934 година, което дава на Сталин мотив да нападна хипотетичните си врагове (това води след време до Голямата чистка), напомня The Spectator.

Ето какво е известно до момента за протеста на Пригожин:

" ЧВК на Вагнер " управлява центъра на Ростов на Дон, в това число щаба на Южния боен окръг. На сутринта се появи видеозапис, на който се вижда по какъв начин Пригожин е в щаба на Южния боен окръг и споделя, че потегля към Москва.

Вагнеровците се придвижват към Воронеж. Видео и фотоси демонстрират, че наоколо до града има доста военна техника и хора в униформи. Местният губернатор съобщи, че се организират " оперативни и бойни дейности ".

Владимир Путин излезе със незабавно послание, в което по този начин и не назова Пригожин по име, само че назова дейностите му " изменничество " и " измяна " и прикани бунтовниците да спрат " да вземат участие в незаконни дейности ".

Путин беше подсилен от ръководителите на съветските райони, ръководителите на Държавната дума и на Съвета на федерацията, от Дмитрий Медведев, Рамзан Кадиров и патриарх Кирил.

Пригожин съобщи, че Путин " надълбоко бърка ", като го упреква в държавна измяна.

В Москва, Московска област и Воронеж е оповестена антитерористична интервенция. Много други райони оповестяват за засилени ограничения за сигурност. В Московска област отчасти са затворени автомагистралите " Дон ", " Урал " и " Крим ".

Владимир Зеленски разяснява протичащото се в Русия: " Колкото по-дълго Русия държи войските си на наша територия, толкоз по-голям безпорядък ще получи. Всеки, който избере пътя на злото, самичък се унищожава. Унижава хората и хвърля стотици хиляди във война - с цел да се барикадира най-после в Московска област от тези, които самичък е въоръжил ".

В Русия са спрели да се отварят електронните издания, свързани с Пригожин, а в редица градове демонтират билбордовете, с които ЧВК " Вагнер " се популяризираше.

Съобщава се за разстройства в работата на Telegram в Русия.

Путин се е обадил на ръководителите на страните членки на ОДКБ - Беларус, Казахстан и Узбекистан - Александър Лукашенко, Касим-Жомарт Токаев и Шавкат Мирзияев, с цел да обсъдят протичащото се в Русия. Токаев е нарекъл протеста на Пригожин " вътрешен проблем на Русия ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР