Неуспехът на Европейския съюз да се споразумее за началото на

...
Неуспехът на Европейския съюз да се споразумее за началото на
Коментари Харесай

Юнкер: Блокирането на членството на Северна Македония и Албания е историческа грешка

Неуспехът на Европейския съюз да се споразумее за началото на договаряния със Северна Македония и Албания бе " историческа неточност ", съобщи ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, представен от " Ройтерс ".

Думите му бяха подкрепени от ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, съгласно който наложеното по време на Европейския съвет несъгласие на началото на договарянията за присъединение с двете балкански страни е било " неточност ".

На двудневната си среща в Брюксел водачите на страните от Европейски Съюз не съумяха да се договорят за започване на договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания.

Франция е една от трите страни, които блокират започването на договаряния и отхвърлят да разделят разискването на двете кандидатки. Решението за издигането на диалозите до равнище среща на върха бе взето след ветото на Париж във вторник на срещата на министрите по европейските въпроси на Европейски Съюз. Позицията на френския президент Еманюел Макрон поддържаха Холандия и Дания.

" Политико " отбелязва, че в четвъртък, когато стартира срещата на върха, Макрон е бил срещу напредването напред и е надвил над други водачи, измежду които Туск и немския канцлер Ангела Меркел.

Холандският министър председател Марк Рюте е подкрепил възможен компромис, който би разрешил започване на диалозите със Северна Македония и изчакване за Албания, само че водачите не са съумели да се съгласят с такова делене.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (5063)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР