Нетните финансови активи в България се увеличават само с 2,9%

...
Нетните финансови активи в България се увеличават само с 2,9%
Коментари Харесай

Българите забогатяха с 2,9% за година

Нетните финансови активи в България се усилват единствено с 2,9% през 2018 година, което е най-слабото нарастване за последните две десетилетия. С чисти финансови активи на глава от популацията от 8 030 евро, България остава на 37-о място в класацията на най-богатите страни. Това демонстрира десетото издание на Global Wealth Report на Allianz, който преглежда положението на активите и дълга на семействата допълнително от 50 страни.

На върха Съединени американски щати още веднъж замениха Швейцария, не на последно място с помощта на мощния $.

В същото време брутните финансови активи на българските семейства се покачват с 3,8% през 2018 година, отчитайки най-бавния напредък за повече от две десетилетия. Това много неприятно показване се дължи основно на скъпи бумаги, а точно акции и различен личен капитал, показват анализаторите.

Банковите депозити в България обаче нарастват мощно с 8,2% през 2018 година, което е най-бързото нарастване за пет години. Растежът на пасивите се форсира до 7%, което алармира за по-нататъшно нормализиране и то след години, в които българските семейства сдържаха апетита си за нови заеми. Коефициентът на дълга на семействата нараства до 28,8% в края на 2018 година, което към момента е към пет процентни пункта под пика през 2009 година, сочи още анализът.

Според него застраховките и пенсионните спестявания също реализират много разочароващ ритъм на напредък – 7,3% през 2018 година, което е най-слабото нарастване след финансовата рецесия. „ Източноевропейските страни стареят бързо и доста хора икономисват повече за повишение на своите пенсии. Но наподобява те не възприемат тези артикули, които им подсигуряват най-ефективната отбрана на старини, а точно животозастраховане и годишни ренти “, показва Михаела Грим, съавтор на отчета.

Източник: Труд
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР