Нестле е най-голямата компания в света за храни и напитки,

...
Нестле е най-голямата компания в света за храни и напитки,
Коментари Харесай

Т. Георгиев, Нестле България: Правното съответствие е ключово за бизнеса

Нестле е най-голямата компания в света за храни и питиета, с повече от 2000 марки, вариращи от световни икони до локални любимци, присъстващи в 190 страни по света.

Компанията се стреми да способства за едно по-здраво и стабилно бъдеще и да въодушевява хората да усвоят по-здравословни практики в своето всекидневие и по този метод да вземат участие в основаването на по-балансиран живот.

Теодор Георгиев, който управлява отдел Право и Съответствие в Нестле България, разяснява тематиката пред Profit.bg.

Да стартираме с дефиницията на Нестле на термина Съответствие, който е важен за бизнеса, само че малко прочут. Какво на процедура значи и за какво е значим зафункционирането на бизнеса?

Най-краткото определение на сходство е съблюдаване на несъмнено предписание за държание или положението на покриване на избрани правила и стандарти. Съответствието обгръща както националното и европейско законодателство, по този начин и вътрешните правила, политики и полезности, които бизнесът самичък е приел и обществено се е задължил да съблюдава.

Съответствието е жизненоважно за действието на бизнеса, тъй като несъответствието с регулацията и саморегулацията може да докара до правосъдни каузи, налагане на обилни имуществени наказания, финансови загуби и репутационни вреди.

Съответствието е един непрекъсваем развой, по тази причина фирмите вкарват така наречен стратегии за сходство, посредством които да реализират непрекъснат мониторинг върху личната си активност и да подсигуряват, че тя дава отговор на политиките им за сходство.

Какво съставлява програмата по сходство на Нестле и тя идентична ли е за всички пазари, на които Нестле оперира?

Програмата за сходство на Нестле в България е в цялостен унисон както с тази на Югоизточния пазар, към който Нестле България принадлежи, по този начин и към стратегиите на всички останали пазари, на които Нестле оперира. Разбира се, програмата в съответната география е приспособена към съответните национални правни системи, с цел да отразява в цялостна степен характерните регулаторни условия.

Ключов детайл в програмата за сходство на Нестле е Кодексът за корпоративна нравственос. Това е основополагащият документ, наложителен за чиновниците на Нестле по целия свят и отразява правилата и полезностите, от които Нестле се управлява при реализиране на активността си още от своето основаване преди 150 години, а точно почтеност, честност, правдивост и цялостно съблюдаване на закона.

Как се подсигурява осъществяването на програмата за сходство в Нестле?

За да бъде ефикасна програмата за сходство би трябвало да бъде интегрирана в цялата организация. Едва когато се уверим, че всички отдели и чиновници работят за съблюдаване и поддържане на стандартите, можем да се сигурни, че програмата за сходство работи.

Тук идва и главната роля на отдел Право и сходство. Юристите на Нестле сме приближен сътрудник на бизнеса и сме в центъра на стратегическото бизнес обмисляне. Като такива ние сме свързващият детайл сред обособените звена и бизнеси на компанията и имаме виновната задача да подсигуряваме, че активността на всеки един отдел, на всеки обособен чиновник е съответна както на закона, по този начин и на вътрешните политики на компанията.

Затова с екипа ми работим в тесни връзки с сътрудниците от бизнеса, участваме в техните работни групи, сесии и договаряния, с цел да им помогнем да осъществят концепциите си бързо, дейно, само че и законосъобразно. Нашата задача е да предоставяме препоръки, които ще дадат опция за напредък и развиване на бизнеса по легален, почтен и обективен метод.

За тази цел стратегическите бизнес решения се съгласуват с отдел Право и сходство и до момента в който не потвърдим, че те дават отговор на формалните условия на закона, само че и на главните правила на Нестле за правене на бизнес, компанията не пристъпва към осъществяването им.

Това, несъмнено, не би било допустимо, в случай че правният екип не се ползваше с цялата поддръжка и доверие на локалното, районно и централно ръководство на компанията. Това е извънреден прерогатив и дружно с това голяма отговорност на екипа ми. Тя изисква висока степен на професионална подготовка и качество на предоставяните правни препоръки.

Има ли положителни практики и къде все още е България в ранглистата на Нестле групата?

Бих споделил, че Нестле освен ползва положителните практики в региона на сходството, само че и въведените от Нестле практики се трансформират в пример за най-хубави такива.

И ще ви дам образец – занапред България приема закон за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания, който транспонира така наречен whistleblower-директива, която задължава компании от ранга на Нестле да вкарат работещи вътрешни системи за подаване на сигнали за нарушавания на сходството.

В тази връзка, още преди 10 години Нестле е използвала сходна система за засичане и ръководство на неетично държание при съблюдаване на най-високите стандарти за сигурност и отбрана на лицата, подаващи сигнали. Този факт е индикативен за отговорността на Нестле към тематиката Съответствие и за разбирането на компанията какъв брой значима е тя при правенето на бизнес.

Изключително сме горди, че както на локално равнище в България, по този начин и на равнище Югоизточен пазар, Нестле не е обект на административни и правосъдни производства и това демонстрира дългогодишните ни старания в посока обезпечаване на сходство на нашите бизнес практики.

Как чиновниците в България одобряват разпоредбите за сходство и по какъв начин ги обучавате в тази посока?

Първоначално новопостъпилите чиновници, коства ми се, са малко сюрпризирани от множеството политики и стандарти, които Нестле ползва и изисква от тях да преценяват при осъществяване на функционалностите си.

Пример за такива са: стандартите за произвеждане на продуктите ни, стандартите за сигурност и сигурност, стандартите за другарство посред ни, учредено на тъждество и взаимно почитание, както и стандартите за оценка на представянето и развиването на гениите на Нестле.

Впоследствие, обаче, чиновниците осъзнават, че тези правила, с изключение на в интерес на компанията, са и в тяхна лична услуга, защото основават една среда на сигурност и резистентност, което е подписът на нашата активност във всеки аспект.

Основна роля за образованието и промотирането на изгодите и позитивното влияние на програмата за сходство има екипът на отдел Право и сходство. Разработили сме както онлайн образования, по този начин и обучителни сесии онлайн в региона на конкуренцията, отбраната на персоналните данни, докладването на спорове на ползи и корупция и прочие

Всеки чиновник минава през тези образования както директно след назначението си, по този начин и на всеки интервал от две години. Тук употребяваме и богатата библиотека на световната стратегия Съответствие на Нестле, съдържаща голям брой документи, насоки, видеокампании и прочие

Стремим се да създадем тематиката за сходството оптимално налична и разбираема, като разпространяваме значимостта ѝ всекидневно както във формалните ни срещи, диалози и мнения, по този начин и до момента в който почиваме с по чаша ароматно кафе.

Използвате ли услуги на външни правни консултанти и значимо ли е това за активността на Нестле?

Адвокатските услуги също играят значима роля в нашата активност. Работим с дребен кръг, само че изпитани адвокатски адвокатски фирми, които познават също толкоз добре активността на компанията, както екипа от ин-хаус адвокати. Обикновено си сътрудничим с адвокатски фирми при огромни планове, като сливания и придобивания, когато е належащо огромно количество документи и правни разбори да бъдат направени в къси периоди.

Сътрудничеството с нашите външни адвокати е извънредно потребно за целия ми екип, тъй като ни оказва помощ да съпоставим какво е равнището на подготовка и качеството на правната услуга, която предоставяме на компанията.

Какво е бъдещето на системите за сходство в фирмите и в каква посока очаквате да се надгражда?

Наблюдаваме наклонност на Европейския съюз и на националните правни системи към все по засилена регулация на бизнеса и то посредством доста обемни и тромави нормативни актове, което изисква и последващото им пояснение. През последните няколко години беше въведена регулацията на отбраната на персоналните данни, ограниченията против изпирането на пари, забранителните описи на Съединени американски щати и Европейски Съюз за търговия с избрани страни и прочие

Предстои приемането и на Директивата за отчитането на фирмите по отношение на ограниченията, които ползват за устойчивото развиване. Всичко това допуска непрекъснато надграждане на вътрешните стратегии за сходство и непрестанно образование и повишение на квалификацията на чиновниците.

Щастлив съм, че работя в компания, която гледа в бъдещето, вкарва и утвърждава стандарти на пазара и взе участие интензивно в публичното разискване на националното и европейско законодателство, а не го догонва. Иска ми се повече компании да осъзнаят значимостта на сходството, тъй като единствено по този метод можем да подсигуряваме корпоративната, обществена и екологична отговорност на бизнеса.

Г-н Георгиев, по какъв начин бихте описали вашето схващане за водачество в областта на правното консултиране?

Когато си водач на екип, това не е толкоз привилегия, колкото отговорност – отговорност към хората, които ръководиш. За мен сферата не е от изключително значение, тъй като водачеството е комплекс от функционални познания, умения и темперамент, който да има силата да поведе група хора в дадена посока.

Чрез своите дейности един водач може да повлияе на, не бих споделил на орисите, само че най-малкото на кариерното развиване на членовете на своя екип. Подобно на цветаря, когато забележи, че едно цвете не се развива, той не сменя цветето, а трансформира средата, в която вирее – реалокира го на по-слънчево или по-сенчесто място, полива повече или по-малко, по този начин и водачът е виновен за основаването на онази среда, която да разреши на екипа му да пораства и да се развива.

Теодор Георгиев стартира кариерата си през 2014 година като юрист в Комисията за защита на конкуренцията, а от 2016 година заема длъжността шеф на правната дирекция. През 2018 година Теодор се причислява към правния екип на медийната група на Нова телевизия, където реализира изцяло правно обслужване на телевизионния, радио-, цифровия и вестникарския бизнес на медията.

Април 2022 Теодор Георгиев поема управлението на отдел Право и Съответствие в Нестле България като естествено продължение на афинитета му към оказване на въздействие в мащаб и основаване на стойност чрез устойчиви практики.

Теодор Георгиев е ученик на природо-математическата гимназия в гр. Велико Търново, приключил е право в СУ „ Св. Климент Охридски “ и финанси във ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий “ и е специализирал в Академията по европейско право в гр. Трир, Германия.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР