Нестихващият и често натрапващият се през последните години оптимизъм на

...
Нестихващият и често натрапващият се през последните години оптимизъм на
Коментари Харесай

Ангелкова облъчва туристическия бранш с идеи

Нестихващият и постоянно натрапващият се през последните години оптимизъм на министърът на туризма Николина Ангелкова, обвързван с развиването на този бранш от българската стопанска система взе да „ утихва “. За първи път тя призна, че се чака тази година ще бъде сложна за българския туризъм. Началничката на ресора предсказа, че сезонът ще бъде изпълнен „ с битка за всеки екскурзиант “.

Откровенията си тя показа при откриването на шестата годишна среща на Националния ръб по туризъм. Разбира се Ангелкова показва, че не е изгубила хъса си да работи България да стане целогодишна туристическа атракция. Отново даде обещание, че административната тежест за сектора ще понижава (бел.ред. - с това заричане тя потегли още в първите дни на предходния си мандат). Това този път щяло да стане с идните промени в Закона за туризма и "тези ненужни условия, които пречат да се развиват хотелите и местата за хранене, да отпаднат и да можем да отговорим на европейските условия ", заяви министърката.

Ръководеното от нея ведомство пък щяло да насочи напъните си за развиването на конгресния туризъм. Освен това ръководещите възнамерявали да трансфорат Слънчев бряг – курорт, станал прочут за западните туристи като място с на ниска цена алкохол и леки занимания, в център за конгресен туризъм.

"Ще предложим в Слънчев бряг да бъде построен конгресен център. На 31 май Министерството на туризма провежда Международен капиталов конгрес с присъединяване на огромни хотелски вериги, туроператори и други в Слънчев бряг. Ще създадем предложение там да бъде построен конгресен център, с цел да може в "крилата на сезона " да има опция да се притеглят разнообразни събития ", заяви още Ангелкова.

Идеите на министърката не стопираха до тук. Тя описа, че следва основаване и на Консултативен съвет, обвързван с дигитализацията, към Министерството на туризма. Не стана ясно, за какво тъкмо става дума, само че сигурно скоро ще разберем.

За да не избяга въпреки всичко от амплоато си на човек, който обича да споделя дълго и напоително за свършената от нея работа, Ангелкова регистрира приходите от туризъм... за предходната година. Тя още веднъж подсети, че става дума за 8.4 милиарда лв.. И приключи с инак противоречивата статистика (тема по която „ Банкеръ “ е писал), че за последните три години растежът на приходите от интернационален туризъм в страната е 34 на 100.

Що се отнася до тази година, съгласно нея за първите два месеца приходите от интернационален туризъм са 425 млн. евро, което било с 4.8% повече в съпоставяне със същия интервал за миналата година. Което показвало, че без значение от броя на туристите, се регистрира по-дълъг престой и оставяне на повече средства ".

След изобилното изброяване на статистически данни, най-накрая пристигна ред и на домакините от Националния ръб по туризъм. Те също оповестиха, че са се присъединили с хрумвания за възстановяване на туристическия климат в страната. От тях пристигна предлагането към министерството на туризма и Столична община 1% от приходите от туризъм да бъдат реинвестирани в национална туристическа реклама и маркетинг на България като туристическа дестинация. От браншовата организация желаеха още да бъде издигната кандидатурата на София за Европейска столица на интелигентния туризъм за 2020 година.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР