Неспособността на държавата да утвърди българската азбука в света е

...
Неспособността на държавата да утвърди българската азбука в света е
Коментари Харесай

Живеем ли под диктатурата на руската версия на кирилицата, пита нова изложба

Неспособността на страната да утвърди българската писменост в света е тематиката на изложбата " Неперфектна писменост " на Тодор Георгиев, която ще бъде открита през днешния ден от 19.00 часа в изложба " УниАрт " на Нов български университет. Повод за това е всеобщото потребление в България на съветската версия на кирилицата, с която се издават книги, списания. Която необятно се употребява в общественото пространство. " Дори табелката на български език за Европейския парламент в Брюксел е набрана с съветската форма на кирилицата ", се споделя в прессъобщението за изложбата, публикувано от Нов български университет.

Тодор Георгиев стартира кариерата си като графичен дизайнер в рекламата, само че неговата пристрастеност е изкуството на буквите. През 2018 година дружно с Жаклина Жекова основава студио Letter Collective и работи напълно в областта на типографията. Произведенията, включени в изложбата, са ръчно направени, а създателят е опитал с най-разнообразни техники - някои от буквите са направени от врата на лек автомобил. В постигнатите форми не е търсено обликът да бъде предаден по идеален метод. Теодор Георгиев по-скоро декларира работата си като поредност от опити.

" Буквата в никакъв случай не е живяла единствено в една медия. Тя е била издрасквана, изчуквана, изрязвана, отливана, отпечатвана, изписвана, рисувана, чертана, преди да стигнем до всеобщата й приложимост върху екраните през днешния ден. Изложбата значително е повлияна точно от това – едно отделяне от стола и монитора и връщане към физическата форма на буквата, направена на ръка ", споделя за плана си създателят.

" Неперфектна писменост " насочва въпроси към феновете за българската книжовност, нейното показване и разбиране, за цената и смисъла на признака.

Галерия " УниАрт " на Нов български университет показва най-много изложения от личната си сбирка и планове на млади създатели. Всяка година студенти и ученици на Нов български университет имат опция да вземат участие в отворена покана за планове, които да бъдат включени в програмата на пространството. Настоящата галерия е един от селектираните планове за 2019 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР