Нескопосаните действия на Доналд Тръмп в борбата с Covid-19 правят

...
Нескопосаните действия на Доналд Тръмп в борбата с Covid-19 правят
Коментари Харесай

Джоузеф Стиглиц обиди Тръмп: Отговорът на САЩ срещу коронавируса е като на държава от Третия свят

Нескопосаните дейности на Доналд Тръмп в битката с Covid-19 вършат Съединени американски щати да наподобява като страна от Третия свят и на път към втора Голяма меланхолия. Това предизвестие насочи един от водещите икономисти в света, представен от " Гардиън ".

В унищожителна офанзива по адрес на президента Джоузеф Стиглиц съобщи в изявление за вестника, че милиони хора са се обърнали към хранителни банки, инфектирани с вируса вървят на работа поради липса на заплатен болничен и умират поради неравноправие в опазването на здравето.

Носителят на Нобелова премия за стопанска система от 2001 година проф. Джоузеф Стиглиц означи, че голям брой американци се редят пред хранителни банки, които обаче нямат опция да ги снабдят с храна.

" Това е като страна от Третия свят. Обществената мрежа за обществена сигурност не работи ", безапелационен е специалистът.

Стиглиц, дълготраен критик на Тръмп, добави, че 14% от популацията зависи от купони и предсказа, че обществената инфраструктура може и да не издържи на високата безработица, която може да доближи 30% през идващите месеци.

" Имаме избавителна мрежа, която не е съответна. Неравенството в Съединени американски щати е толкоз огромно. Това заболяване нападна тези с най-лошо здраве. В развития свят Съединени американски щати са една от страните с най-лошото опазване на здравето като цяло и с най-голямото неравноправие в опазването на здравето ", продължи Стиглиц офанзивата си.

По думите му републиканците са срещу оферти да се даде на засегнатите от ковид 10-дневен заплатен болничен, което значи, че доста чиновници ще би трябвало да работят, до момента в който се лекуват от ковид.

" Републиканците споделиха не, тъй като считат, че ще сътвори неприятен казус. Буквално не е за поверие ", акцентира нобеловият лауреат в изявление за английското издание.

Запитан дали Съединени американски щати могат да се насочат към втора Голяма меланхолия, той отговори: " Да е отговорът в резюме. Ако го оставите на Доналд Тръмп и Мич Макконъл, ние ще имаме Голяма меланхолия. Ако имаме вярната политическа конструкция на място, можем доста елементарно да го избегнем ".

Стиглиц уточни, че вследствие на неприятното ръководство на Тръмп службата към Белия дом, която е виновна за дейности при пандемии, е затворена, финансирането на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите е орязано. Отделно Съединени американски щати влязоха в рецесията с непълен брой проби, маски и защитно облекло.

Притеснението е, че хората няма да харчат повече за нищо с изключение на за храна и това е определението за Голяма меланхолия, счита той.

Стиглиц разясни, че в случай че Тръмп бъде надвит на президентските избори през ноември и демократите поемат надзор над двете камари на Конгреса, има късмет Съединени американски щати да се насочат в по-прогресивна посока, само че предизвести, че републиканците ще се борят мръсно, с цел да останат на власт.

Влиятелният икономист счита, че тази рецесия ще принуди страните да не демонстрират толкоз огромна накърнимост и това ще докара до по-малки вериги на доставки и по-голямо изтъкване върху самодостатъчност във връзка с храната и енергийните запаси.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР