Несигурната среда и увеличението на свободните търговски площи през изминалата

...
Несигурната среда и увеличението на свободните търговски площи през изминалата
Коментари Харесай

Ритейл парковете продължават да привличат интереса на търговците

Несигурната среда и нарастването на свободните търговски площи през миналата година сложиха под напън наемите в моловете и на комерсиалните улици, демонстрират данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Делът на свободните площи в комерсиалните центрове в София през втората половина на предходната година е варирал към 8-9% при приблизително 5% година по-рано. Данните са преди втория локдаун през декември.

Негативният стопански тренд дружно с двата локдауна трансфораха 2020 година в предизвикателство за пазара на търговски площи. Едва 38 600 кв. м бяха новите отворени магазини в комерсиалните центрове за интервала, което съставлява

57% спад на годишна база,

означават анализаторите.

След слабото си намаляване към средата на годината, офертните наеми в моловете са постоянни през последните месеци, само че се следи намаляване на комерсиалните улици. Към декември желаната цена за първокласна повърхност в софийските търговски центрове е била 36 евро/кв. м и 50-55 евро/кв. м на бул. „ Витоша “. Заради намалелите обороти обаче някои търговци освобождават пространствата си, а други получават краткотрайни отстъпки от наемодателите.

Вторият локдаун през декември

се отрази на пазара на търговски площи, като спря експанзията на част от наемателите и отсрочи отварянето на към този момент планувани, изцяло оборудвани и заредени обекти. "Същевременно възходящият брой овакантени пространства съставлява опция за някои търговци да разширят наличието си на местоположения, които не са били налични допреди година. Вече следим редица сходни случаи”, споделя Иван Граматиков, управител „ Търговски площи “ в Cushman & Wakefield Forton.

По негови наблюдения секторите на търговията са друго наранени заради промененото всекидневие в пандемията. Сред най-пострадалите са заведенията, търговците на аксесоари за пътешестване, публични дрехи и всичко обвързвано с работата в офис. На другия полюс са спортните артикули, бързооборотните вериги, стоките за дома.

Ритейл парковете

се радват на растяща известност в София и огромните регионални градове. Само за последните няколко месеца, три приблизително огромни плана отвориха в Шумен, Ямбол и Дупница, а други са развой на развиване или обмисляне. С тези откривания общият размер на ритейл парковете в цялата страна доближава 184 800 кв. метра. Този формат е желан от магазините за бързооборотни артикули и от дискаунт веригите като метод за агресия отвън огромните градове.

Наемните равнища в ритейл парковете остават без смяна – в София те са сред 8 и 10 евро на кв. м, до момента в който в останалите градове варират сред 7 и 9 евро на кв. метър.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР