Нещата стоят по този начин. България е далеч от Унгария

...
Нещата стоят по този начин. България е далеч от Унгария
Коментари Харесай

Унгария си има достойни академици, които се борят с диктатурите. Ние имаме Герджиков

Нещата стоят по този метод. България е надалеч от Унгария и това е много притеснителна констатация, като се има поради, че Будапеща е черна овца в Европейския съюз и е обект на редица рецензии от Брюксел що се отнася до върховенството на правото. Хватката на Виктор Орбан е огромна и след преизбирането му през 2010 година академичната независимост ерозира фрапантно.

Унгария обаче ни превъзхожда, макар хилядите си тресчици за дялане. Защото там към момента има почтени преподаватели, които се опълчват на всеки опит за преодоляване на академичната среда. Ето подобен е казусът с Андреа Петьо - изявен историк и професор в Централноевропейския университет във Виена, който е член на Унгарската комисия по акредитация - върховен орган в просветителната система в страната. Причината за оставката й в края на предходната седмица пристигна откакто някой призовал проф. Петьо да промени част от своя публикация, оповестена в научен вестник.

Директорът на комитета помолил за редакция на откъс, в който Петьо подлага на критика Европейската асоциация за обезпечаване на качеството във висшето обучение за това, че не съумява да се изправи против наклона към неолиберализма в просветителната политика в Унгария и Полша.

Проф. Андреа Петьо дефинира това като неприемливо, противоречащо на правилата и професионалните й убеждения и всичко, за което е работила през последните 30 година Така хвърля оставка.

От Комитета по акредитация мълчат и се въздържат от обществена позиция. Официални източници обаче удостоверяват пред в. “Гардиън”, че възможност проф. Петьо да е била помолена да промени публикацията си има. Това обаче касаело минимални и по-скоро механически промени.

Какво се случва в унгарските университетски среди надали е толкоз значимо за България. Действията на проф. Петьо обаче са почтени, изключително в случай че се има поради опит за налагане на цензура и политическа принуда в университетските среди. В България не се случва тъкмо по този начин. В България няма никакво противопоставяне на опитите политиката да влезе във висшите учебни заведения и да удари с тежка ръка свободата, която би трябвало да има там.

Само вижте какво се случи с УНСС и доцент Мартин Осиковски, който бе уволнен след рецензия за визитата на някогашния към този момент министър председател Бойко Борисов, който обикаляше с джипката и правеше акция на фона на митинги. Само вижте по какъв начин Министерството на вътрешните работи се натъкна на схеми за милиони с поправки на общежития. Припомняме, че финансовите далавери са по модела на Автомагистрала “Хемус” - със 100% предплатени заплащания. Всичко се случвало с подписа на някогашния образован министър на ГЕРБ Красимир Вълчев, а един от проверяваните университети бе този, чийто ректор се кандидатира за президент, подсилен от същата тази партия. За проф. Анастас Герджиков и Софийския университет иде тирада.

И до момента в който самият той обясняваше, че не е партиен претендент, а студенти и преподаватели желаеха оставката му, тъй като е политизирал Алма матер, един различен проблем от години хвърля леке върху сякаш чистата му биография - въпросът със студентската телевизия и подписания контракт за период от 5 години с фиктивна компания, зад която стои Михаил Михайлов - пиарът на предизборната акция на проф. Герджиков. Върху контракта персонално Герджиков е положил подписа си и то без знанието на академичната общественост.

Унгария може да има доста проблеми, само че учените към момента устояват против диктатурата. Ние сме надалеч. И имаме хора като Герджиков.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР