Нерегистрираната организация ОМО “Илинден-Пирин обяви, че тази неделя ще открие

...
Нерегистрираната организация ОМО “Илинден-Пирин обяви, че тази неделя ще открие
Коментари Харесай

Напрежение в Благоевград! Въпреки отказа на Общината РСМ открива клуб на името на Вапцаров

Нерегистрираната организация ОМО “Илинден-Пирин ” разгласи, че тази неделя ще открие собствен клуб в Благоевград.

 

По същото време Вътрешна македонска революционна организация провежда митинг на паметника на Гоце Делчев и на мемориала Гоцев жанр с апел да се спре " наглия сърбо-комунистически македонизъм ".

 

Вече стана ясно, че в неделя няма да участва македонският министър председател Димитър Ковачевски. Той обаче прикани всеки, който има опция, да отиде на тържеството.

 

Засега се знае, че ще пристигна водачът на най-голямата опозиционна партия в Македония ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Той персонално прикани за “масово присъединяване ” в митинга против откриването на българския клуб “Цар Борис III ” в Охрид на 7 октомври. Проявата беше съпъствана от антибългарски лозунги и замерване с яйца.

" Това е клуб на частни лица и аз споделих, че искащите могат да отидат. Как ще бъде регистриран той, преценят институциите в България, по този начин както и основаването на български клубове у нас е преценка на нашите институции ", разяснява през вчерашния ден министър председателят на районен съд Македония Димитър Ковачевски.

От своя страна, министър председателят ни Гълъб Донев съобщи, че клубът е иницииран и финансиран от организации с емфатичен антиевропейски профил, които не са регистрирани у нас. Той беше безапелационен, че ще бъдат взети всички нужни ограничения за сигурност при откриването. " Държавата не може да се меси в частна самодейност и правото за свободно сдружаване ", акцентира министър председателят, само че изрази терзание от организацията, виновна за основаването на този клуб.

Семейството на Никола Вапцаров разгласи, че е възмутено от потреблението на името на поета. Те са безапелационни, че не са дали позволение и подчертаха българското самоопределяне на Вапцаров.

 

Македонистите на процедура са си създали собствен частен клуб. За задачата те са си наели помещение в кооперация от частно лице. На фасадата са написали, че това е македонски културен клуб, който са кръстили на Никола Вапцаров, сподели инспекция на “Труд News ”.

“Нито съм издавал позволение, нито пък възбрана да се открива частен македонски културен клуб. Това мероприятие няма нищо общо с Общината. Една група хора са наели помещение от частно лице и са решили да си вършат клуб. Получих покана за откриването, само че няма да отида ”, сподели кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Общинският съвет в Благоевград също остро реагира на идното разкриване на клуба, като одобриха и специфична декларация, в която дефинират като антибългарска провокация мероприятието. Такъв клуб се прави за пръв път и мнозина виждат в това отговор на отворените български такива в РСМ.

 

“За нас като българи и поданици на Пиринска Македония е извънредно огромна засегнатост и провокация на популярен български стихотворец като Никола Йонков Вапцаров да се натрапва непознато национално съзнание! Ние, общинските съветници в Благоевград, считаме, че основаването на сходен център в нашия град е груба провокация ”, се споделя в текста на декларацията.

 

ОМО “Илинден-Пирин ” престана да е дейна през последните 20 години. Единствено дребният є актив подсещаше за себе си с поднасянето на венци и цветя по монументи, както и пишеше непрестанно тъжби до европейските институции за накърнени човешки права в България. В Благоевград станаха по-активни откогато породиха свадите към откриването на културни центрове на България в РСМ. За откриването на клуба, който македонистите считат да е първи от поредност сходни, получиха и подаяние от 12 хиляди $ от свои последователи в Австралия.

“Няма нищо неприятно в откриването на македонски културен клуб с изключение на името, което е определено - на поета Никола Вапцаров. Това е явна провокация от Република Северна Македония, като се има поради, че става на фона на решение на Народното събрание на РСМ отпреди една седмица за корекция на Закона за сдруженията и фондациите, в която се не разрешава потреблението на имена за задгранични сдружения и фондации, които работят отрицателно на македонското съзнание ”, изясни доцент Георги Кючуков на конференция на Политическа партия АБВ.

С наименуването на клуба в Благоевград на името на Никола Вапцаров се прави и показва рекламация за македонизация на самия план и се демонстрира, че може да има и двоен стандарт, уточни той.

 

Той даде образец, че ние нямаме право да използваме български имена на културни институти в Северна Македония, само че те могат да употребяват български исторически персони, като се пробват да му натрапят непознато национално съзнание, което е още по-неприемливо за страната ни.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР