Нередовен менструален цикъл и необяснимо наддаване на килограми - много

...
Нередовен менструален цикъл и необяснимо наддаване на килограми - много
Коментари Харесай

DW: Всяка десета жена страда от това хормонално нарушение

Нередовен менструален цикъл и необяснимо наддаване на килограми - доста дами страдат от сходни недоволства, само че прекомерно постоянно получават неправилна диагноза и лекуване. Случва се даже лекари да не са чували за СПКЯ.

На 16-годишна възраст Таня Лаубе страда от акне по цялото тяло и не съумява да поддържа тежестта си в естествени граници, въпреки че не прекалява с храната.

Лекарите ѝ споделят, че евентуално има кисти на яйчниците. Ултразвуков обзор потвърждава диагнозата, само че медиците тогава още нямат име за болестта, написа

Това се случва в края на 1980 годинa. Междувременно е известно, че става дума за Синдрома на поликистозните яйчници (СПКЯ). Много дами в детеродна възраст даже не подозират, че такава болест съществува. А всяка десета жена в света страда от този хормонален проблем.

Хормонален дисбаланс

Основните признаци са променлив менструален цикъл и липса на овулация. Те са съпроводени от прекалено окосмяване на тялото, настойчиво акне и проблеми с килограмите. 80 на 100 от дамите със синдром на поликистозните яйчници са с наднормено тегло.

Кистите на яйчниците са един от обичайните признаци за хормонален дисбаланс. Все отново, това не значи безусловно, че става дума за поликистозни яйчници. Единственият сигурен белег е нарасналото равнище на андрогени - мъжките хормони, от които тестостеронът е най-добре прочут. Жените също имат такива хормони, въпреки и в доста по-малки количества.

От противозачатъчни до медикаменти за диабет

Таня Лаубе споделя, че ѝ е изписано нормалното за такива случаи - противозачатъчна хормонална терапия. Хапчетата обаче имат доста съществени странични резултати - дамата се оплаква от мигренозни пристъпи, тежка менструация, крампи и косопад.

След дълго търсене Лаубе съумява да се свърже с американски доктор, който ѝ изписва метформин - лекарство за диабет, което постоянно се дава на дами с поликистозни яйчници.

Германските лекари ѝ споделят, че по-добре да не приема това лекарство, само че Лаубе реализира задачата си и го получава от Канада. След като стартира да го приема, овулацията ѝ се връща и тя съумява да забременее - нещо, което доста мъчно се удава на дамите с този синдром.

Какви са аргументите за синдрома?

Лекарите през днешния ден допускат, че тази болест се предава генетично. Но всеки случай е неповторим. На Таня препаратът метформин е оказал помощ, само че при други дами това лекарство провокира единствено странични резултати. Няма еднопосочно одобрена терапия за синдрома. Все отново в този момент той се диагностицира доста по-лесно, само че към момента има огромен брой дами, които не разполагат с задоволително информация за вероятните лечения.

Най-трудно е за дамите, които имат наднормено тегло поради въпросния хормонален дисбаланс. На тях постоянно им се споделя, че би трябвало просто да отслабнат. На други пък се споделя, че не могат да имат деца, което просто не е по този начин. " Жените със синдром на поликистозните яйчници могат да имат деца, просто овулацията им не е постоянна ".

Проблеми с наднорменото тегло

Освен репродуктивните проблеми, доста дами изпитват и тежкото въздействие на проблемите с тежестта. Наднорменото тегло може да аргументи даже душевен проблеми. Специалистите изясняват, че този непряк резултат от синдрома се дължи на ниските равнища на сила, породени от покачвания инсулин при страдащите от поликистозни яйчници.

" Тези дами по-трудно горят калории. Затова и потреблението на сила при тях е по-ниско. Това значи, че дамите, които страдат от този синдром, би трябвало да поставят доста повече физически старания и да ядат доста по-малко, с цел да реализиран резултатите, които биха могли да имат, в случай че не страдаха от тази болест ".

Вероятността дамите с този синдром да развият психическо заболяване е сериозна. Известно е също, че измежду тях има и по-висок % на страдащи от меланхолия, написа още DW.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР