Неприятностите за подкрепяната от Microsoft компания за изкуствен интелект OpenAI,

...
Неприятностите за подкрепяната от Microsoft компания за изкуствен интелект OpenAI,
Коментари Харесай

„Системна кражба в огромен мащаб“: Примката около OpenAI и ChatGPT се затяга

Неприятностите за подкрепяната от Microsoft компания за изкуствен интелект OpenAI, разработчика на ChatGPT, се усилват. В Полша е стартирало следствие против компанията за корист с персонални данни, до момента в който в същото време 17 създатели, измежду които Джон Гришам и Дордж Р.Р. Мартин, заведоха против нея дело за „ систематична кражба в изключително огромен мащаб “, оповестяват новинарските организации.

Надзорният орган за отбрана на персоналните данни в Полша е почнал следствие против OpenAI по отношение на недоволство, че нейният чатбот ChatGPT нарушава законите на Европейския съюз за отбрана на данните (GDPR).

Делото се отнася до нарушение на доста разпореждания за отбрана на персоналните данни, по тази причина ще желаяме от OpenAI да отговори на редица въпроси “, съобщи Ян Новак, ръководител на полската Служба за отбрана на персоналните данни (UODO).

Според UODO неназованият жалбоподател е декларирал, че OpenAI не е коригирала погрешна информация за него, която е била генерирана от ChatGPT. Жалбоподателят твърди, че не е могъл да разбере кои негови персонални данни са били обработвани от сдружението и е получавал уклончиви и подвеждащи отговори на своите въпроси.

Новината за стартиралото следствие идва след предишни такива за най-малко два групови желае във федералния съд в Сан Франциско за хипотетично нарушение на законите за отбрана на персоналните данни.

Междувременно през днешния ден стана ясно, че Джон Гришам, Джоди Пикулт и Джордж Р.Р. Мартин са измежду 17-те създатели, които съдят OpenAI кражба на интелектуалния им труд. А то е единствено последното от вълната правосъдни дейности на писатели, разтревожени от това по какъв начин стратегиите за изкуствен интелект употребяват техни творби, предпазени с авторски права, без позволение.

В документите, подадени във вторник във федералния съд в Ню Йорк, 17-те създатели настояват, че са осъществени „ груби и нездравословни нарушавания на записаните авторски права на ищците “. Те назовават програмата ChatGPT „ голямо комерсиално дружество “, което разчита на „ систематична кражба в изключително огромен мащаб “.

Искът е проведен от Гилдията на създателите и включва още Дейвид Балдачи, Силвия Дей, Джонатан Франзен и Елин Хилдербранд.

„ Наложително е да спрем тази кражба още в самото начало, тъй като в противоположен случай ще унищожим нашата невероятна литературна просвета, която зарежда доста други креативен промишлености в Съединени американски щати “, споделя в изказване основният изпълнителен шеф на Гилдията на създателите Мери Расенбергер.

Великите книги нормално се пишат от хора, които прекарват кариерата си и даже живота си в учене и рационализиране на занаята. За да запазим нашата литература, създателите би трябвало да имат опция да управляват дали и по какъв начин техните творби се употребяват от генеративния изкуствен интелект “, упорстват те.

В желае се цитират съответни търсения на ChatGPT за всеки създател, като да вземем за пример едно за Мартин, в което се твърди, че програмата е генерирала „ нарушаващ авторското право, забранен и обстоен проект за предистория “ на „ Игра на тронове “, която е била озаглавена „ Зората на върколаците “ и е употребила „ същите герои от съществуващите книги на Мартин от поредицата „ Песен за огън и лед “.
Най-новата студена война: Големите медии по света блокират ChatGPT
В изказване от сряда представител на OpenAI съобщи, че компанията почита правата на писателите и създателите и има вяра, че те би трябвало да се възползват от технологията на изкуствения разсъдък.

Водим продуктивни диалози с доста създатели по света, в това число с гилдията на създателите, и работим в съдействие, с цел да разберем и обсъдим техните опасения по отношение на AI. Оптимистично настроени сме, че ще продължим да намираме взаимно потребни способи да работим дружно, с цел да помогнем на хората да употребяват новите технологии в една екосистема с богато наличие “, се споделя в изказването.

По-рано този месец дузина създатели, измежду които Майкъл Чабон и Дейвид Хенри Хванг, заведоха дело против OpenAI в Сан Франциско за „ очевидно нарушаване на интелектуалната благосъстоятелност “.

През август OpenAI изиска от федерален арбитър в Калифорния да отхвърли два сходни правосъдни желае, единият от които включваше комика Сара Силвърман, а другият – заведен от създателя Пол Трембли. В правосъдно заявление OpenAI съобщи, че исковете „ неправилно схващат обсега на авторското право, като не регистрират рестриктивните мерки и изключенията (включително справедливото използване), които вярно оставят място за нововъведения като огромните езикови модели, които в този момент са водещи в изкуствения разсъдък “.

Възраженията на създателите против изкуствения разсъдък накараха Amazon.com, най-големият търговец на дребно на книги в страната, да промени политиката си за електронните книги. Сега онлайн колосът изисква от писателите, които желаят да разгласяват посредством неговата стратегия Kindle Direct, да уведомят авансово Amazon, че включват материали, генерирани от изкуствен интелект. Amazon също по този начин лимитира създателите до три нови независимо оповестени книги в Kindle Direct дневно, като по този метод се пробва да ограничи разпространяването на текстове с изкуствен интелект.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР