Непосредствено след проведената в началото на април Единадесета среща на

...
Непосредствено след проведената в началото на април Единадесета среща на
Коментари Харесай

Д-р Момчил Станишев: Новите инициативи на ЦНСССКЦИЕ развиват отношенията между Китай и ЦИЕ в селското стопанство и ХВП сектора

Непосредствено след извършената при започване на април Единадесета среща на Консултативния Съвет към ЦНСССКЦИЕ, шефът на Центъра доктор Момчил Станишев отговори на няколко въпроса за КМГ.

В. Г-н Станишев, като шеф на Центъра и уредник на срещата на Борда на Консултативния Съвет, апелирам разкажете ни повече за този конгрес – за участниците, за главните аспекти на дневния ред, за акцентите в изявленията и полемиките.

О. Срещата беше в хибриден формат – присъствено и онлайн, което даде опция да вземат участие повече представители на страните от ЦИЕ – наши сътрудници, с които обсъдихме и направихме обширен обзор на достиженията в селскостопанското съдействие с Китай през последните 10 години.

Много значимо за нас бе и присъединяване на господин Хъ Дзие, Първи секретар към Посолство на КНР в София, който показа вижданията на китайската страна за това съдействие и неговото значение.

В срещата участваха и представители на дипломатически задачи, основани в София, които са част от страните от Инициативата.

По време на форума, членовете на Борда на Консултативния Съвет разискаха и направиха обширен обзор на достиженията в селскостопанското съдействие сред Китай и страните от Централна и Източна Европа през миналите 10 години и насочиха взор към бъдещето.

Хибридният формат на срещата даде опция да чуем мненията на повече страни. Изграждането на платформи, които имат за цел въвеждането на селскостопански артикули от страните от ЦИЕ в Китай и поощряване на търговията в селското стопанство сред страните, бяха измежду акцентите в дневния ред. Участниците разискаха и опцията идващото постоянно съвещание на Консултативния съвет да се организира през месец май в гр. Нинбо, Китай, по време на ревюто там.

В. Какви бяха показаните от Вас по време на Срещата начинания на Центъра за миналата година, в която бе маркирана 10-годишнината на Инициативата за съдействие сред Китай и ЦИЕ?

О. Ще се спра единствено на няколко от по-важните събития, проведени от Центъра, които показах на срещата и които получиха необятен интернационален отзив и самопризнание от участниците в другите страни. Сред тях бяха Балканският интернационален винен фестивал, който се организира в София и по време на който, екипът на ЦНСССКЦИЕ имаше опция да снима, преведе на китайски език и промотира видео-клип за балканските производители на вино и винени продукти; присъединяване на ЦНСССКЦИЕ в най-голямото в света Международно ревю за храни и питиета – SIAL в Париж, Франция, както и в интернационалното ревю за храни и питиета Детроп-Хелекспо в Солун, Гърция, като и на двете изложби ЦНСССКЦИЕ взе участие със лични щандове на които компании от хранително-вкусовия бранш, измежду които производители на мед, вино, бира, деликатеси показаха продуктите си.

Едно от най-важните събития през миналата година беше проведената от ЦНСССКЦИЕ „ Международна научно-практическа конференция,,10 години съдействие, продан и съгласуваност сред Китай и страните от ЦИЕ “, която се организира в Ректората на Софийски университет „ Св. Климент Охридски ”.

Изключително събитие, което ЦНСССКЦИЕ провежда през месец март т.г. беше пилотното издание на „ Акселераторска стратегия за стартъпи в земеделието от ЦИЕ и Китай “, която събра участници от 8 държави-членки на Инициативата за съдействие сред Китай и ЦИЕ.

В. Кажете ни апелирам някои от концепциите за събития и бъдещи планове през актуалната, юбилейна за мегаинициативата „ Един пояс, веднъж ” година?

О. Като най-близко идно събитие предвиждаме присъединяване в Третото интернационално ревю за храни и питиета, което ще се организира в интервала 16-20 май 2023 година, гр. Нинбо, Китай.

Интересна самодейност е и идния Летен Фестивал на Драконовите лодки, който ще се организира на езерото Панчарево, покрай София през м.юни, и който е проведен от китайските ни сътрудници, в съдействие с редица държавни и публични организации, компании, и други ЦНСССКЦИЕ е един от съорганизаторите на това атрактивно и само по рода си събитие.

Провеждането на първото издание на фестивал „ Кулинарни дни на ЦИЕ и Китай “, по време на който ЦНСССКЦИЕ ще провежда личен щанд и ще притегли участници от ЦИЕ е различен акцент от проектите и плановете ни за тази юбилейна година, който е в границите на Летния Фестивал на Драконовите лодки.

Също по този начин следва и стартирането на нов план „ Работни места в селското стопанство в ЦИЕ “, който ще осведоми жителите за съществуващите благоприятни условия за работа в бранша посредством профилиран уеб страница и платформа.

Сред предложенията от страна, както на българските, по този начин и на задграничните участници в Съвета беше и концепцията за създаването на материали с информация, която ще даде по-лесен достъп и благоприятни условия за бизнес сред страните от Централна и Източна Европа и Китай, като бяха заложени концепциите на идващото заседание на Консултативния съвет да бъдат усъвършенствани връзките с митническите управляващи на Китайската национална република.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР