Непосредственият риск е свързан с туризма и пътуванията, като всеки

...
Непосредственият риск е свързан с туризма и пътуванията, като всеки
Коментари Харесай

Вирусът ще мине, въпросът е как

Непосредственият риск е обвързван с туризма и пътуванията, като всеки от тези два бранша обезпечава най-малко 10% от световния Брутният вътрешен продукт

Пандемията стигна до Италия по допустимо най-лошия метод, само че останалите европейски страни дават вяра за следено разпространяване. Ефектът от италианските ограничения за ограничение на ковид ще се усети идната седмица. Епидемиите в основните стопански системи на Европейски Съюз (а евентуално и САЩ) може да провокират криза.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
С съвсем 100 хил инфектирани и над 3300 жертви в международен мащаб епидемията от Covid-19 продължава да се разраства, само че в последната седмица потегли в друга от досегашната посока. От 26 февруари насам, случаите на новозаразени с ковид в останалата част от света надвишават тези в Китай, като максимален принос за това имат локалните епидемии в Италия, Иран и Южна Корея. Случаите се усилват всеки ден, нови страни оповестяват за инфектирани на територията си и е въпрос на време първите случаи да бъдат открити и в България. Заедно със здравната рецесия над света към този момент надвисва и сянката на икономическата криза. Добрата вест е, че Китай към този момент съумява да понижи мощно скоростта на епидемията, само че главният въпрос сега е дали Европа и останалата част от света ще се оправят със болестта толкоз дейно. Въпросът не е дали ще мине - това ще се случи през идващите най-вече три месеца, а какъв брой огромни ще бъдат вредите от него.

Според шефа на СЗО Тедрос Гебрейзъс локалните огнища на болестта могат да бъдат овладени, както демонстрира опитът в Китай, а " задържането на вируса би трябвало да остане топ приоритет на всички страни ". Това значи да се поддържат и уголемяват дискомфортни ограничения като карантини, затваряне на градове, надзор върху пътуванията, ограничение на обществени контакти и така нататък

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Възможните сюжети Розовият сюжет. Спирането на по-нататъшно разпространяване на вируса от Китай, потушаването на локалните огнища в Италия, Южна Корея и Иран и излекуването на всички заболели в идващите 2-3 месеца е, несъмнено, най-хубавият сюжет. Според мнението на епидемиолози, на които се опира разбор на основния икономист на групата на " Уникредит " Ерик Нилсен, в случай че епидемията в засегнатите местоположения следва най-хубавото допустимо развиване, тя може да доближи пика си през втората половина на март. И в случай че не бъдат позволени нови огромни огнища, вредите за стопанската система и пазарите ще останат по-значителни единствено в първото тримесечие на годината. Развитието на обстановката в Италия и растящият брой инфектирани в Германия, Франция, Съединени американски щати и други в последните дни обаче приказват, че оптимистичният сюжет към този момент е по-малко евентуален. По-точна прогноза ще може да се направи след няколко дни, когато ще се види резултатът от първите ограничения за битка с ковид на Италия. В разбора на Ерик Нилсен има и втори, по-реалистичен сюжет, в който броят на инфектираните пораства, само че в следени размери. " В този случай ще отнеме още седмици преди да бъде доближат пикът на новите инфекции в Европа и Съединени американски щати, и върхът на техните епидемиологични криви ще е през април или май ", се споделя там. Още няколко месеца ще отнеме и лекуването на наличните случаи. Подобен сюжет преглежда и разбор на Morgan Stanley, като той съгласно финансовата институция е най-вероятен и значи, че пазарните и стопански компликации ще обзет и второто тримесечие. Развитие с следено повишаване на болестта разяснява и епидемиологът Стивън Морз от Университета в Колумбия. Според него в този евентуален случай борбата ще е продължи още месеци - до година, а вирусът няма да изчезне изцяло. " Усилията на човечеството да удържат вируса са херкулесовски, само че не е ясно дали ще са сполучливи. Най-малкото обаче печелим време, което се употребява за създаване на медикаменти и ваксина ", споделя той. Ваксината обаче - макар някои гръмки заглавия в медиите, ще е изцяло подготвена за пазара най-рано след година. Най-лошият сюжет е световна пандемия, която не може да бъде овладяна. И за жалост съгласно някогашния шеф на Глобалния здравен съвет Джонатан Куик, а и доста негови сътрудници от интернационалните здравни институции точно този сюжет е най-вероятен. В него заболяването ще се популяризира по целия свят и ще стане стане ендемична, което значи че ще циркулира трайно отсега нататък измежду хората. Два пътя за вируса

Д-р Амеш Адалджа от Центъра за здравна сигурност " Джонс Хопкинс " изяснява вероятните два пътя на развиване на вируса в този сюжет: Covid -19 или ще добави менюто от другите общо 4 ендемични ковид, които предизвикват част от настинките и респираторните болести в по-голяма част от годината (в случая на новия вирус те най-малко първоначално ще са много по-лоши и по-често водещи до пневмония, само че е допустимо Covid-19 да мутира към по-лек вид с времето); или - по-вероятно, той ще остане нападателен сезонен (зимен) патоген, който като симптоматика припомня, само че е по-лош от грип.
И в двата случая ще са налице повече заболели, само че при вторият вид епидемиите ще съответстват с тези на грип, което значи централизация на доста заболели за стеснен интервал от време. Това всяка година ще е предизвикателство за здравните системи и за бизнеса.

Какви могат да са последствията

Първоначалните последствия от пандемията зависят от доста фактори, най-много какъв брой бързо и елементарно ще се популяризира болестта, което остава спорен въпрос.

По-ранни данни говореха, че вирусът е доста по-заразен от грип и че има доста асимптоматични случаи, които популяризират болестта. Експерти даже заговориха за модели, в които, в случай че не бъде удържан, вирусът има капацитет да засегне сред 40 и 70% от хората.

В сряда Тедрос Гебрейзъс обаче съобщи: " Covid-19 се популяризира по-неефикасно от грипа. Изглежда, че не се предава от хора, които не са заболели. " За сметка на това СЗО оповестиха и ревизирани данни за смъртността от вируса, съгласно които той към този момент е над 30 пъти по-смъртоносен от този на грипа, който годишно се допуска, че взима сред 290 - 650 хиляди жертви годишно.

" Първата вълна сигурно ще е неприятна, защото хората са имунологично уязвими от новия вирус, само че с времето ще натрупат имунитет и въпреки той да е временен, идващите талази може да са доста по-меки ", разяснява доктор Амеш Адалджа.

Следващите две седмици ще са основни за това по какъв начин тъкмо епидемията ще премине през Европа, в това число и България. Най-хубавият вид - тя да не стигне дотук, към този момент е изцяло неосъществим, въпросът в този момент е какъв брой огромни ще бъдат вредите и какъв брой ще бъде дълъг най-трудният интервал.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР