Непосилна такса смет може да принуди Дом за възрастни хора

...
Непосилна такса смет може да принуди Дом за възрастни хора
Коментари Харесай

Семейство плаща по-висока такса смет в Пернишко, отколкото за дома си в Швейцария

Непосилна такса боклук може да принуди Дом за възрастни хора да затвори порти. Случаят идва от село Подгорие, а отговорностите на Дома към община Костенец възлизат на над 38 хиляди лв.. Проблем с нарастването на такса боклук има и в Пернишко, където се оказва, че семейство заплаща по-висока такса боклук, в сравнение с за дома си в Швейцария.

През 2016-а София Мирчева се връща в България след 20-годишен престой в Белгия. Израснала наоколо до село Подгорие, тя взема решение да купи постройката на остарялото учебно заведение в селото и да я трансформира в дом за възрастни хора по всички европейски стандарти.

" За 2020-а година такса боклук е 6200 лв., 21-ва година на същата оценка и данъчна основа таксата боклук става 9600. Ние имаме един бобър и той ни стига да поема нашите боклуци ", изясни собственичката.

При определянето на такса боклук на база данъчната оценка на парцела и непрекъснато растящи ставки, София стига и до запор на сметките на Дома поради насъбрани отговорности.

Българска национална телевизия: Има ли вид, в който такса боклук не се дефинира на база данъчна оценка?

" Не, няма подобен вид. Държа да отбележа, че този метод на пресмятане е тестван и от Сметната палата и е безусловно прецизен. Той е съгласуван с българското законодателство ", сподели нач. отдел " Местни налози и такси " към община Костенец Мариета Дакова.

А съгласно сметките на община Костенец разноските ѝ за събиране и неутрализиране на боклука и разчистване на общината са нарастнали единствено за една година с 400 хиляди лв., което е обяснението на общината за повдигане на таксата боклук. Това обаче не е изолиран случай, защото тази година се наложи и на община Перник да вдигне таксата боклук за селата в общината.

" Община Перник в никакъв случай не е правила вярна и същинска план-сметка. Само че ние, хитрувайки, сме сложили пред риск община Перник да изпадне в доста забавна обстановка. Защото клетка 1 на нашето районно бунище е към този момент цялостна и община Перник би трябвало да построи клетка 2 - тя е към 3,5 млн. Ние би трябвало да изградим и площадка за едрогабаритни боклуци, тъй като всички знаем по какъв начин в покрайнините на Перник непрекъснато се появяват едни противозаконни сметища. Първият стадий ще коства 750 хиляди лв. ", изясни кметът на общината Станислав Владимиров.

А действителната план-сметка значи и 9 пъти нарастване на такса боклук за селата. Което пък води до парадоксална обстановка - семейство Ланге, което разделя времето и боклука си сред пернишкото село Кладница и Швейцария, заплаща по-висока такса боклук тук, откокото в една от най-богатите страни в света.

" Там разделяме разделно, само че има и смисъл. Целият отпадък, който е доста малко, ние имаме там към 235 литрови плика на седмица. За тях плащаме годишно към 500 лв.. Един парцел, който е зелена морава в Драгичева, за него тази година плащаме 1000 лв. такса боклук ", описа Елизабет Ланге.

Условия за дейно разделно събиране на боклука обаче не е основала нито община Костенец, нито община Перник. Както и съвсем нито една община в цяла България.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР